5 dak.
Hazırlama Süresi
Soğuk algınlığı ve gribin doğal ilacı olarak tanımlayabileceğimiz zencefil anti- bakteriyel özelliğine sahip. Ayrıca kan dolaşımını düzenliyor, öksürüğe iyi geliyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve metabolizmayı hızlandırıyor. Taze zencefili ince ince dilimleyip çiğ olarak tüketebilirsiniz. Arzunuza göre çorbalara ya da sulu yemeklere ilave edebilirsiniz. Ayrıca limon, portakal, taze nane ya da ıhlamur gibi malzemeler ile farklı şekillerde demleyip, çayını da hazırlayabilirsiniz.
Farklı şekillerde hazırlanabilecek taze zencefil çayı tarifi için önerilerimi sizler için derledim.
İçerik Tablosu
1 Bardak Su için Ne Kadar Taze Zencefil Kullanılır?
Taze zencefil çayının içine atacağınız zencefil miktarını damak zevkinize göre belirleyebilirsiniz. Ancak 1 bardak su için kullanacağınız taze zencefil miktarının 1-2 ince dilim, 1-2 tatlı kaşığı, ya da 1-2 küp şeker büyüklüğünden daha fazla olmamasına özen gösterin.
Sade Zencefil Çayı Tarifi
Malzemeler: 1 küçük parça taze zencefil, 1 bardak su, isteğe göre bal ve limon
Yapılışı: 1 parça taze zencefilin kabuğunu soyun ve ince ince dilimleyin ve 1 bardak suda 10 dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra ocaktan alın ve ağzı kapalı şekilde 10 dakika demleyin. İsteğe bağlı olarak içerisine bal ve limon ekleyerek tüketin.
Limonlu Taze Zencefil Çayı Tarifi
Malzemeler: 1 adet limon, 1 boğum taze zencefil, 1 litre su
Yapılışı: 1 adet limonun kabuğunu rendeleyin ve ardından ortadan ikiye kesip, suyunu sıkın. 1 boğum zencefili ince ince doğrayın. 1 litre suyu kaynatın ve 1 dakika dinlendirin. Dinlendirdiğiniz suya hazırladığınız limon kabuğu rendesi, limon suyu ve zencefil dilimlerini ekleyin. Ağzı kapalı şekilde 5 dakika demlendirip, için.
Portakallı Zencefil Çayı Tarifi
Malzemeler: 1 parça taze zencefil, Kabuğu ile ince halkalar halinde dilimlenmiş 2-3 dilim limon, kabuğu ile halka halka dilimlenmiş 4-5 dilim portakal, 1 buçuk su bardağı su, arzuya göre çubuk tarçın
Yapılışı: Suyu kaynatın. Ardınadan içine ince ince dilimlediğniz ya da rendelediğiniz zencefili, limon ve portakal dilimlerini atın. Kapağını kapatın. 5 dakika dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz. Arzunuza göre fincana çubuk tarçın ve portakal dilimi atarak tüketebilirsiniz.
Zerdeçallı Zencefil Çayı Tarifi
Malzemeler: 1 başparmak boğumu kadar taze zencefil, 1 boğum taze zerdeçal, 1 adet limon, 1 bardak su
Yapılışı: Önceden kaynatılmış ve 3-4 dakika dilendirilmiş suya zencefil ve zerdeçal parçalarını atın. 1 adet limonun kabuğunu sıyırın ve çaya ekleyin
Bu şifa deposu çay bağışıklığı güçlendirmenin yanında kanserden koruyucu özellik taşımaktadır.
Taze Naneli Zencefil Çayı Tarifi
Malzemeler: 500 ml sıcak su, 4 dilim taze zencefil, 1 adet çubuk tarçın, 1 tutam taze nane
Yapılışı: 500 ml suyu kaynatın ve 1 dakika dinlendirin. Dinlendirdiğiniz suya zencefil dilimleri, çubuk tarçın ve taze nane yapraklarını atın. 6-7 dakika demlendirdiğiniz çayınızı arzunuza göre bal ile tatlandırarak tüketebilirsiniz.
Ihlamurlu Taze Zencefil Çayı Tarifi
Malzemeler: Taze zencefil, 1 tane çubuk tarçın, 3 tane karanfil, bir tutam ıhlamur, 1 tatlı kaşığı bal, tercihe göre 1 dilim limon veya portakal, 2 bardak su
Yapılışı: Bir parça taze zencefilin kabuğunu soyun ve ince ince dilimleyin. Suyu kaynatıp, ocaktan alın. 1 dakika dinlendirdiğiniz suyun içine zencefil dilimleri, çubuk tarçın, karanfil taneleri ve ıhlamuru atın ve 5 dakika kadar demlenmesi için bırakın. Son olarak içine 1 tatlı kaşığı bal ve tercihinize göre limon veya portakal dilimi atıp için.
Sütlü Taze Zencefil Çayı Tarifi
Malzemeler: Rendelenmiş taze zencefil, 500 ml su,150 ml süt
Yapılışı: 500 ml suya rendelediğiniz zencefili ekleyin. 5 dakika kısık ateşte kaynatın. İçine 150 ml süt karıştırın ve bir kaç dakika daha kaynatın. Gribe karşı faydası için mümkünse çayın tamamını tüketin.
Yenibahar ve Hibiskuslu Zencefil Çayı
Malzemeler: 1 çay kaşığı karanfil, 2 çubuk kabuk tarçın, 1 tatlı kaşığı tane yenibahar, 1 tatlı kaşığı hibiskus, 1 parça zencefil (14 – 15 adet ince dilim), 1 buçuk litre su, bal
Yapılışı: Bal dışındaki tüm malzemeleri çaydanlığın büyük kısmına koyup kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağın en küçük tarafına alın ve en kısık ateşte 15 dakika bırakın. 15 dakika sonunda çayınızı fincana alın ve arzu ettiğiniz miktarda bal ile tatlandırarak tüketin.
Elma ve Ayvalı Taze Zencefil Çayı Tarifi
Malzemeler: Yarım litre su, 1 adet elma,Yarım ayva, 1 adet çubuk tarçın, 4 – 4 ince dilim taze zencefil, 1 adet limon, 1 tatlı kaşığı bal, 2 dal taze kekik (arzuya göre)
Yapılışı: Elma ve ayvayı kabukları ile, zencefili ise kabuğunu soyup iri iri dilimleyin. Yarım litre suyun içine meyve ve zencefil dilimlerini, çubuk taçını ve limon suyunu ekleyin ve ocağa alın. 10 dakika kaynattıktan sonra bal ve arzunuza göre taze kekik dalları ile sunabilirsiniz.
Ceviz Perdeleri ile Zencefil Çayı
Malzemeler: 2 su bardağı su, 5 adet cevizden çıkaracağınız ceviz perdeleri, ceviz büyüklüğünde taze zencefil, dilimlenmiş yarım limon
Yapılışı: 5 adet cevizden çıkardığımız ceviz perdelerini, kabuğunu soyup, dilimlediğiniz ceviz büyüklüğündeki zencefili ve kabuğuyla birlikte yarım limonu 2 bardak suyun içine atın. 5 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın ve ağzı kapalı şekilde 5 dakika dinlendirip, arzunuza göre bal ile tatlandırarak içebilirsiniz.
Zencefilin faydalarının yanında ceviz perdelerinin öksürüğe iyi gelmesi nedeniyle bu çayı özellikle öksürüğü kesmek için mutlaka denemelisiniz.
Zencefilli Sarımsak Çayı Tarifi
Malzemeler: 3 su bardağı su, 4 ince dilim taze zencefil, 2 iri diş sarımsak, Yarım limon suyu
Yapılışı: Zencefilleri 3 su bardağı kadar suda 7 dakika kaynatın. Sarımsakların kabuğunu soyun. Bir bıçağın yan tarafıyla sarımsakları çok fazla ezmeden hafifçe patlatın. Ocaktan aldığınız zencefilli suya patlattığınız sarımsakları ekleyin ve çayın ağzını kapatarak 5 – 6 dakika dinlendirin. Ardından zencefil ve sarımsağı süzün, yarım limonun suyunu çaya ilave edin ve günde 2 fincan öğün aralarında tüketin.
Zencefilli sarımsak çayı bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanında vücuttaki fazla yağı yakmaya ve kilo vermeye yardımcıdır.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]