Yılan pancarı olarak da bilinen Tirsik pancarı bir bitkidir. Yerli olup K. Maraş, Andırın, Osmaniye ve çevre illerde üretilmektedir. Andırın Doktor olarak da adlandırılan bu çorba çok şifalıdır.
Tatlı ve zengindir. Genelde bulgur pilavı ile kullanılır. Soğuk ve sıcak yenirler.
Tirsik Çorbası (Andırın Doktoru) tarifine otlarımızı yıkayıp kurulayarak başlayalım. Uzatmadan konuya girelim. Tuz koyup güzelce ovalayalım. Birkaç kez yıkayalım.
Düdüklü tencereye koyalım. Bezelye ve hindiyi (çiğ) yıkayıp koyalım. Üzerine sıcak su koyalım. İsterseniz Tahran’a koyabilirsiniz, ben koymadım.
Başka bir yerde ev yapımı yoğurda 3 yemek kaşığı un ve 3 su bardağı ılık suyu bir çırpma teli ile ekleyin. Tenceredeki et suyuna siyah ayranı karıştırarak ekleyelim. Serçe parmağımıza bakalım yoğurt mayalanma sıcaklığında olacak.
Üzerine 1 su bardağı un dökün. Her şeyi düzgünce kapatalım. Açık alan bırakmayın, normal bir kapakla kapatın.
Masa örtüsüne sarıp ılık bir yere koyalım. Buruşuk bir kişinin kıyafetlerini giyerse, ekşi ve acı verici olacağı söylenir. 12 saat bu şekilde bekletin.
Ertesi gün üzerine bir kaşıkla un alın. Ardından ocağa alıp kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin. Kaynayınca düdüklü tencerenin kapağını kapatalım. Kısık ateşte 1 saat pişirelim.
Kıvamı kendimize göre değiştirelim. Koyu olursa sıcak su ilave edin.
Servis ederken sarımsakları ve tuzu ezip ilave edin. Tuz ekleyelim.
Tirsik çorbası (Andırın Doktor) servise hazır.
Bulgur pilavı ile servis edelim. Deneyenlere bol şans. 🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]