kekik nedir?
Zaheter, Zater, Chibrica… Ülkemizin zengin kültüründen pek çok farklı isim alan bu bitki kekik ve baharat kokuludur.
Taze yapraklarından özellikle ızgaraların yanında lezzetli salatalar hazırlanır. Köfte ve çorbalara da eklenebilir. Kurutularak kekik gibi kullanılabilir. Kahvaltıda zahter ile bambaşka. Kahvaltı, birçok malzemenin öğütülmesi ve karıştırılmasıyla hazırlanır. Fotoğrafta farkı görebilirsiniz.
Bu resimdeki gibi Al Zaheer’in yeni vakası.
Zahtar’ın kahvaltısı nedir?
Kahvaltı öğününün çekirdeği, kuru kekik dışında genellikle humus veya leblebidir. Kavrulmuş Menengiç – Kavrulmuş Karpuz Çekirdeği – Kavrulmuş Karpuz Çekirdeği
Haşlanmış kavrulmuş buğday – kekik – maya (rezene) – kişniş (kişniş) – kimyon – sumak – susam – biber – tuz Girin ve zeytinyağı ile yiyin. Dilerseniz taze kekiği kurutup çekirdekleriyle birlikte kavurup leblebiyi kavurup diğer baharatları ekleyip mutfak robotunda püre haline getirebilirsiniz.
İster zeytinyağı ile karıştırıp sofraya koyabilirsiniz, isterseniz de ekmeğinizin üzerine zeytinyağı gezdirip kahvaltıda gezdirebilirsiniz. Ben de tereyağı ile yemeyi seviyorum.
Gaziantep Elmas Çarşısı’ndan aldığım kahvaltılık zahtar.
Kekik nasıl kurutulur?
Bir tepsiye bir miktar taze market kekiği serpiştirin ve doğrudan güneş ışığından uzak ılık bir yerde bırakın. Narin yapraklar 1-2 günde tamamen kurur. (Kulübenin balkonunda kuruttum) Sonra elinizle ufalayıp kavanoza koyun.
Zatrin ayrıca çay ile demlenir. Tıpkı yeşil çay gibi kaynatmadan demlemeniz gerekiyor. Bir bardak sıcak suda 1 çay kaşığı demleyip 5 dakika demleyebilirsiniz.
Aşk….
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]