Türk mutfağının adı zeytinyağıdır. Adını duyduğumuzda imamın neden bayıldığını düşünmeden edemiyoruz. Peki imam neden bayıldı?
Birçok söylenti olsa da en net olanı bu kaşıktır. Savaş zamanlarında açlık olur. Yiyecekler bodrumda depolanır ve mısır kabuklu bir değirmende öğütülür.
Köy imamının evinin bodrum katı dolu. Ama karısı tok ve daha az yer. Bir gün bütün komşuları çağırırlar ve yiyecekleri dağıtırlar. Kalan soğan, sarımsak, domates ve kuru patlıcanları doldurup pişiriyorlar. Yemeği yiyen imam neden bu kadar çok şey kullandın der ve dışarı bakar ve avlunun boş olduğunu görünce bayılır. Ve bu yemek artık imam bayıldı olarak bilinir.
Bu sıcak yaz günleri için adı imambayild olsa da içinizi burkmayacak hafif bir tarif vereceğim.
Patlıcanları rendeliyoruz. Kafadan bir santimetre. bırakmak için yukarıdan aşağıya uzunlamasına dörde bölüyoruz ki kırılmasın. Boşlukları dolduracağız. Ama patlıcan kırılmaz.
İçi için soğanı ay şeklinde, domatesleri küp şeklinde kesiyoruz.
Sarımsak ve maydanozu küçük parçalar halinde serpin, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.
Bunu patlıcanın dört tarafından yaptığımız kesimlerden domates ve soğanla dolduruyoruz.
Kalanlar varsa patlıcanın etrafına koyabilirsiniz.
Zeytinyağını döküp patlıcanın yarısına kaynar su ekleyip pişiriyoruz.
Piştiğinde kendi tenceresinde soğutuyoruz. Bir gece buzdolabında dinlendirip ertesi gün yerseniz daha da lezzetli olur. Kızartmaya veya ızgaraya gerek kalmadan hafif ve lezzetli bir yaz yemeği.
Afiyet olsun.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]