Zeytinyağlı lahana sarması ailemizin en sevdiği yemeklerden biridir. Maalesef rahmetli anneannemin yaptığı dürümdeki henüz gelmedi (denemeye en yakın lezzeti almaya çalışıyorum). Piyasadan lahana aldığımda aklımda sadece tatlı ya da tatlı lahana vardı.
Aşure için aldığım üzüm ve antep fıstığı artıklarını bu şekilde kullandım. Büyükannemin lahana sarmaları çok tatlıydı, ekşi veya acı değildi. Ben de hazırladığım harcın tadına göre tuzu ve şekeri ayarladım.
Lahana dolması yaparken dikkat etmemiz gereken birkaç püf noktamız var. Öncelikle lahana seçerken mutlaka iri lahana tercih edin ve seçim yaparken de içi boş yani içi boş olmasına dikkat edin. Anlayamıyorum derseniz, satıcıya mutlaka etli dolma yapacağınızı söyleyin (ayrıca size işe yaramaz bir şey verirlerse haftaya ekşi olacağınızı da belirtin 🙂
Lahana harcı piştikten sonra bir kaseye yayın ve soğuduktan sonra maydanozu ekleyin. Bu sayede maydanozun ferahlatıcı tadı daha fazla hissedilir hale gelir.
Lahana yapraklarının pişerken açılıp dağılmaması için iç harcın üzerine pişirdiğiniz tencerenin büyüklüğünde bir toprak kap koyun.
Lahana sarmalarını pişireceğiniz suya biraz tuz, şeker, zeytinyağı ve limon suyu ekleyin. Böylece yaprakları da içi kadar lezzetli olacaktır.
Aşk…
İçerik Tablosu
Zeytinyağlı lahana sarması tarifi için malzemeler
- 1 büyük boy lahana, 1 yemek kaşığı tuz, 3-4 lt su
Dolgu için:
- 2 büyük boy kuru soğan ½ çay bardağı zeytinyağı 2 su bardağı pirinç 4-5 yemek kaşığı çam fıstığı 5 yemek kaşığı kuş üzümü 2-3 yemek kaşığı toz şeker 1,5 tatlı kaşığı yenibahar 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber 1 tatlı kaşığı tarçın 1, 5 – 2 yemek kaşığı tuz 4 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
Zeytinyağlı lahana sarması tarifi nasıl yapılır?
Lahana sapını bıçakla kesin. Lahana büyüklüğünde bir tencereye su ısıtıcısında kaynattığınız suyu ekleyin. Tuz ekleyin ve suyu kaynatmaya devam edin. Önce lahananın içi boş kısmını 4 dakika haşlayın. Daha sonra kaşık yardımıyla ters çevirip 3 dakika daha kaynattıktan sonra süzgece alıp soğuk sudan geçirin. Kuş üzümlerini sıcak suya atıp 15 dakika bekletin. Haşlanan yaprakları kuruturken pirinci su veya su ile yıkadıktan sonra süzün. Soğanı soyup ince ince doğrayın, başka bir tavaya sıvı yağ ve soğanı ekleyip bir dakika daha kavurun, kavrulan soğana çam fıstığını ilave edip soğan pembeleşinceye kadar soteleyin. Pembe soğanlara pirinci ekleyin ve sotelemeye devam edin. Son olarak yenibaharı ve süzülmüş kuş üzümünü ilave edip 2,5 su bardağı kaynar suyu ilave edin. Kapağı kapalı olarak pirinç suyu çekilene kadar pişirin. Pişen harcı bir kaseye veya tepsiye yayın. Soğuyunca kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın. Lahana yapraklarını boyutlarına göre ikiye bölün, orta damarını bir bıçakla çıkarın ki düzgün bir şekilde sarın. Tencerenin dibine biraz kalın lahana yapraklarını kıyılmış tarafları yukarı gelecek şekilde yerleştirin. Hazırladığınız yaprakları bir tatlı kaşığı harçtan koyarak rulo yapın. Yapraklar veya harç bitene kadar yuvarlamaya devam edin. Ayırdığınız lahana yapraklarını tencerenin dibine yerleştirin. Dolguyu tavaya sıkıca yerleştirin. Sarma işlemi bittiğinde porselen tabağı ters çevirerek kapatın. Dolma pişirmek için suyu kaynatın. Suya bir tutam tuz, bir tutam şeker ve yarım limonun suyunu ekledikten sonra tencerenin kenarından bir parmak ile iç harcı kaplayacak kadar sıcak su ilave edin. Orta ateşte, su kaynadıktan sonra kısık ateşte ve kapağı kapalı olarak (ara sıra suyunu kontrol ederek) yaklaşık 40 dakika pişirin. Dolma pişince ocağı kapatın ve kapağı kapalı olarak oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Soğuk veya ılık olarak servis edin.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]