Merhaba sevgili arkadaşım,
Geçen hafta sonu et (çorba) için marineyi nasıl yaptınız? videoyu paylaştım Tatlandırdığımız eti yanlış pişirir ve ızgarada marine ederek daha yumuşak hale getirirsek boşuna emek ve para harcamış oluruz. Restoranlarda olduğu gibi özellikle evde de et pişirmenin bazı püf noktaları var.
Daha önce yaptığım Entrecote’u nasıl pişiririm? Yazınızda açıkladım. Temelde aynı yöntemi uyguluyoruz, ancak bu sefer daha kalın biftekler kullanıyoruz.
Özel günler ve davetler için arzu ettiğiniz kıvamda harika etler pişirmek misafirlerinizi oldukça etkileyecektir.
Dipnot olarak buraya ekleyelim.
Yumuşak kalmasını istediğimiz etin suyunu muhafaza etmek için kullandığımız yöntem, eti mühürlemektir.
Et pirzolası nedir?
Damgalama, önceden ısıtılmış bir tavada (böylece dumanın çıkması için) ince bir kabuk oluşturmak ve meyve sularını hapsetmek için etin her iki tarafını kızartmak anlamına gelir. İnce, püreli etle bunu yapmak mümkün ama zamanlama doğru olmazsa et kurur ve saman gibi olur. Ayrıca bonfile tavada tamamen pişeceği için fırına koymanıza kesinlikle gerek yoktur.
Bu tarifte çok kalın bir kesim bonfile pişiriyoruz. Yani ızgarada ya da döküm tencerede başlayan bir pişirme işlemi, tıpkı videodaki gibi fırında son buluyor.
Aldığınız etin ağırlığı, cinsi ve kalınlığı değişiklik gösterebileceğinden verilen süreler geçerli olmayabilir. Etimin az pişmiş mi, orta pişmiş mi, iyi pişmiş mi olduğunu nasıl anlayacağım diye sorarsam çok pratik bir yolu var. Aşçılık okulunda öğrendiğiniz parmak testi ile bunu kolayca anlayabilirsiniz.
Tarifin video açıklaması:
Parmak testi etin pişme durumunu gösterir:
Az pişmiş: Sol elinizin baş ve işaret parmağını fazla bastırmadan bir araya getirin. Sağ elinizle başparmağınızı avucunuzla birleştiren etli kısma dokunun, çünkü bu yumuşaklık etin iyi piştiği zamanki yumuşaklığıdır.
Orta alt: Sol elinizin başparmağını ve orta parmağını çok sert bastırmadan bir araya getirin. Sağ elinizle başparmağınızı avucunuzla birleştiren etli kısma dokunun, bu hassasiyet etin orta az pişmiş (orta ile orta arası) pişirildiğindeki yumuşaklığıdır.
Orta pişirme: Sol elinizin baş ve yüzük parmağını fazla çekmeden birleştirin. Sağ elinizle başparmağınızı avucunuzun içine bağlayan etli kısma dokunun, çünkü bu yumuşaklık etin orta piştiği zamanki yumuşaklığıdır.
İyice olgunlaştırın: Sol elinizin başparmağını ve serçe parmağını fazla bastırmadan bir araya getirin. Sağ elinizle başparmağınızı avucunuzun içine bağlayan etli kısma dokunun çünkü bu yumuşaklık etin iyi piştiği zamanki yumuşaklığıdır.
İçerik Tablosu
Izgara bonfile tarifi malzemeleri nasıl yapılır?
- Kişi başı 1 adet bonfile (yaklaşık 180 gram, kalınlığı 2 cm)
Izgara bonfile nasıl yapılır Tarifi nasıl yaparsınız?
En az 12 saatlik yağ için takip ettiğiniz eti kazıyın. Tatmak için her iki tarafı da tuz ve karabiberle tatlandırın. Eti önceden ısıtılmış demir tavaya veya ızgaraya koyun. 1 dakika pişirin, 1 dakika sonra 45 derecelik açıyla yan çevirin ve bir dakika daha pişirin. Kapattığınız bifteği bir tarafını çevirin diğer tarafını da aynı şekilde 2 dakika pişirin. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 8 dakika pişen etlerin iki tarafını da pişirin. Etin pişme süresi, kalınlığına ve istenilen dokuya göre değişiklik gösterebilir.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]