Merhaba sevgili arkadaşım,
Bizim evde oldukça popüler olan ev yapımı zeytinler, kasım ayının ilk veya ikinci haftasında toplanan zeytinlerden tuzlanmış veya öğütülmüş zeytinlerde özel olarak hazırlanır. Bayramdan iki hafta önce Gemlik Armutlu’ya uğradım ve kendi ellerimle zeytin topladım. 1 kilo yeşil zeytin ve 1 kilo siyah zeytin topladım ama bu işten ve hazırladığım zeytinlerden çok keyif aldım 🙂
Kırma zeytin diğerlerinden daha hızlı olgunlaşır ve bu nedenle çabuk bozulur. Bu nedenle kalabalık değilseniz benim gibi 1kg hazırlasanız iyi olur.
Zeytinleri kırarken sıçrayan su leke yapmaz, bu nedenle mümkün olduğunca dikkatli olmanız gerekir. Ben kumsaldan zeytin kırmaya uygun iki taş bulup yazlığımın verandasına koydum ama siz dilerseniz bu işlemi kesme tahtası ve boş soda şişesi kullanarak da uygulayabilirsiniz.
Kişniş, olgun zeytinler için iyi bir alternatiftir. Dilerseniz kekik topları da kullanabilirsiniz.
Tarifin video açıklaması
Bu arada hazırladığım siyah zeytinler neredeyse olgunlaştı. En kısa zamanda onlar hakkında da yazacağım.
Şu anda marketlerde, marketlerde zeytin satılıyor, en son baktığımda fiyatı 5 lira civarındaydı. Fırsat olursa çekirdeksiz zeytin de yapacağım.
Aşk…
İçerik Tablosu
Evde ezilmiş yeşil zeytin nasıl yapılır? Tarif malzemeleri
- 1 kilo çiğ yeşil zeytin 2 litre su (bir kavanozu dolduracak kadar)
HAZIRLAMA:
Temizleyip ayıkladığınız zeytinleri çekirdeklerini kırmadan taş yardımıyla kırın. Ezilmiş zeytinleri kavanoza koyun ve 1 inç kalınlığa kadar suyla doldurun. Kavanozun ağzını kapatın ve 14-15 gün boyunca her gün su dökün ve tekrar su ile doldurun. Zeytinler acılığını atıp olgunlaştığında, yiyebildiğiniz kadar alın. Tuz, limon, zeytinyağı ve kişniş tohumları ile servis edilir. Zeytin aromasının biraz daha kalıcı olması için kalan kavanozdaki suya kaya tuzu ekleyebilirsiniz.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]