Ev yapımı taze tarhana – Tarifler.net.tr – pratik tarifler

Merhaba sevgili arkadaşım,

Pazar günü başladığım ıslak tarhanayı bugün tamamladım. 4 günde ne kadar ehlileşebilir dediğinizi duyar gibiyim 🙂 Evet sadece 4 günde istediğim asitliğe ulaştım. Tabii Reza’nın çok sevilen ekşi maya katkısı da dikkat çekici.

Her yiğidin yoğurt yediği gibi her yörede de bir tarhana yemeği bulunur. Daha önce Muğla’da yaptığımız tarhana tarifini sizlerle paylaşmıştım. Yaş tarhana tarifi olan bu tarif Kastamonu’da yapılan bir tariftir. Geçen hafta Kastamonu’ya kısa bir gezi yaptık, Devrekani pazarından Tarhana’ya eklenen tarak otu (tarak dalı da denir) yani dereotunun çekirdekten çıkmış sert hali aldık. Sabrie Teyze oradayken bana kendi ölçüleriyle bir tarif verdi.

Ben kullandığım için tarifinde ekşi maya yok. Bu yüzden yapımı yaklaşık 10 gün sürdü. Tarifi en basit haliyle hazırladım ve yoğurt karışımını hazırladıktan sonra (unu eklemeden önce yoğurdun ekşimesi için 1 gece oda sıcaklığında beklettim).

Ertesi gün un ve ekşi mayayı ekleyip karıştırdım. Gece için koyduğum kap taşınca iki kaseye böldüm. Bir gün daha asitliğin ardından damak zevkime göre tuz ekledim. Sonraki iki gün mutfağa uğradığımda karıştırdım. Artık salınımı durmuştur ve kokusu tamamen gitmiştir.

1 kavanozu dolaba koyacağım. Kalanını buzdolabı poşetlerine bölüp buzluğa kaldıracağım.

Yazın ilk çorbamızı da kaynattık. Tadı gerçekten enfes oldu ve 4 yemek kaşığı taze tahana kullanmak yetti 🙂

Bazı kimseler tarhananın daha kolay mayalanması için içine bir küp yaş maya koyarlar. Evde kendi doğal mayamız olduğu için kullanma gereği duymadım.

:: Evde ekşi krema nasıl yapılır?

Tarifi ağustos sıcağında yaptığım için mayalanması ve ekşimesi biraz uzun sürdü.

Aşk…

Ev yapımı taze tarhana tarifi malzemeleri

    1 kg domates 1 kg soğan 1 kg kırmızı ve yeşil biber karışımı yarım demet taze nane 1 demet otlu kıyma 1 kg 250 gr yoğurt 1 su bardağı ekşi maya 2,5 kg tuz un

Taze ev yapımı tarhana tarifi nasıl yapılır?

Soğanı soyun ve 4 parçaya bölün. Biberleri yıkayın, saplarını ve tohumlarını çıkarın. Domatesleri 2-3 parçaya kesin. Tüm doğranmış malzemeleri bir karıştırıcıya koyun ve püre haline getirin. Yoğurt ve püre malzemelerini geniş bir tencereye alıp karıştırın. Deniz tarağı ve naneyi doğrayın, ekleyin ve karıştırın. Bir gece oda sıcaklığındaki loru ekleyin (Ağustos sıcağında bir gece yeterli olacaktır) Pıhtıya un ve mayayı ekleyip karıştırın. (Bu noktada taşabileceği için tencerenin dibine bir şey koyun) Yükselen tarranlı karışımı 2-3 saatte bir karıştırın, karıştırdıktan sonra kapağı kapalı olarak oda sıcaklığında bekletin. İkinci günün tuzunu ekleyip karıştırın. Üçüncü günün sonunda keskin bir kokuya sahip olan nemli tarhanayı buzdolabı poşetlerine bölüştürün ve derin dondurucuya kaldırın.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın