Ev Yapımı Domates Salçası – Salça Yapımının Püf Noktaları – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler

Merhaba sevgili arkadaşım,

Sonbaharın kendini hissettirmesiyle birlikte kış hazırlıkları da hız kazanmaya başladı. Bu yıl size bazı iyi temel tarifler vereceğim. Her hafta kışa hazırlık tüyoları içeren bir tarif paylaşacağım. En güzel yanı da bu tariflere videolar eşlik edecek.

İstanbul gibi nem oranı yüksek şehirlerde ilk konumuz olan evde salçaya gelince klasik yöntemle yani güneşte kurutma ile salça yapmak neredeyse imkansız. Kentsel koşullarda nemli arıtma olsa bile temiz hava, zaman ve mekan bulunamaz.

İşte tam da bu sebeplerden dolayı evde herkesin biraz vakit ayırarak yapabileceği pratik bir salça tarifi vereceğim. Aynı yöntemi biber salçası yapımında da kullanabilir, içeriğinden emin olduğunuz taze, sağlıklı ve saf domates salçası kullanarak yemeklerinize lezzet katabilirsiniz.

Domates salçası yapılırken domates seçimi çok önemlidir; Ankon, armut veya yumurta domates denilen yassı, küçük, etli domateslerden salça yapmak en kolayıdır. Daha az fire ile daha fazla salça elde etmek mümkündür çünkü bu domateslerin su oranı az fakat posası boldur. Çanakkale domatesi ile salça yapıyorsanız kilogram başına daha fazla domates kullanmanız gerekir. Ancak salçanın rengi daha açık ve güzel olacak.

Salça hakkında bilmeniz gereken en önemli püf noktaları şu şekilde sıralayabiliriz;

    Salça pişirirken tahta kaşık kullanılmalıdır. Metal kaşık salçayı inceltir. Salçayı ocakta kurutacaksanız yanında durmalısınız, kaynamaya başlayınca çok koyu bir kıvama sahip olduğu için mutfağınızın her yerine sıçrayabilir. Tuz, salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan ana faktördür. Bu tuz da asitleme denilen kaya tuzu olmalıdır. Domates salçasının iyotlu tuzunu seyreltin. Salça kullanılırken temiz kaşıkla ve üzerine zeytinyağı gezdirilerek yenmelidir. Bu sayede salçanın hava ile temasını kesecek ve bozulmasını engellemiş olacaksınız. Bazı yörelerde salçaya kuru kekik eklenir. Kekik güçlü bir antiseptik olduğu için salçanın bozulmasını geciktirir. Salçanın aroması kullandığınız domatesin olgunluğu ve aroması ile doğru orantılıdır. Bu nedenle domates lezzetinin zirve yaptığı yazın son günlerinde salça yapımına başlamanın tam zamanı.

Ev Yapımı Domates Salçası Malzemeleri – Domates Salçası Tarifi Yapmanın Püf Noktaları

    10 kg domates, 100 gr kadar kaya tuzu ve kekik (isteğe bağlı)

Ev Yapımı Domates Salçası – Domates Salçası Tarifi Yapılışının Püf Noktaları Nasıl Yapılır?

Domatesleri yıkayıp üzerlerine fazla çukurlar açın ve 10-15 saniye kaynar suda, ardından 15-20 saniye hazırladığınız buzlu suda bekleterek ezin. Tüm domateslere aynı işlemi yaptıktan sonra kabuklarını soyun ve 4’e bölün. Toplanan domatesleri HOTPOINT çok fonksiyonlu el blenderından geçirin. (Genellikle salça yapılırken bu aşamalar yerine domatesler doğranır ve suları çıkıp kabuklarından ayrılana kadar birkaç gün bekletilir. Daha sonra önce süzgeçten sonra bez torbalardan geçirilerek pişmesi için suyu süzülür ama biz pratik ve kolay bir salça yapmak istediğimiz için bu yöntemlere geçmiyoruz.) Domatesleri rondodan geçirdikten sonra tencereye alıp tuzunu ekleyip kısık ateşte kaynatmaya devam ediyoruz. ara sıra tahta kaşıkla karıştırarak suyu çekilip kıvamı bütünleşene kadar ısıtılır. İsteğe göre kekik ekleyin. Domatesler salça kıvamına gelince sıcakken önceden yıkanmış cam kavanozlara salçayı koyun. Kavanozları yeni kapaklarla kapatın ve ters çevirin. Bu şekilde salçayı bir gece bekletin. Daha sonra salçayı güneş görmeyen kuru bir yerde dilediğiniz kadar saklayın. Salçanın kapağını açtıktan sonra üzerine zeytinyağı gezdirin ve buzdolabında saklamaya devam edin. Domates salçasını ocak yerine fırında da kurutabilirsiniz. Ancak sık sık karıştırılması gerektiğinden çok pratik olmayabilir. Salçanın tuzunu siz belirliyorsunuz. Ne kadar çok tuzunuz olursa, yapacağınız domates salçası o kadar güçlü olur. 10 kg domatesten yaklaşık 1,5-2 kg salça elde edebilirsiniz. Domates salçasını ocak yerine fırında da kurutabilirsiniz. Ancak sık sık karıştırılması gerektiğinden çok pratik olmayabilir. Salçanın tuzunu siz belirliyorsunuz. Ne kadar çok tuzunuz olursa, yapacağınız domates salçası o kadar güçlü olur.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın