Merhaba sevgili arkadaşım,
Bugün çocukluğumdan kalma bir çiğ köfte tarifim var (gerçek çiğ köfte yemedim çünkü küçükken et olduğunu duymuştum) ve hemen hemen herkesin favorisi.
Aslında bu lezzetli tarif bizim evden de eksik değil. İki mercimek ve bir bulguru ölçülü tutmama rağmen, her denediğimde artı veya eksi değişiklikler yapıyorum. Bazen fesleğen, bazen kişniş gibi farklı baharatlar ekliyorum.
Son zamanlarda hazırlıklarımda 1-2 diş sarımsak kullanıyorum. Bu sarımsakları salçayla kavurduğum soğanlara ekliyorum. Bence tadı daha çekici.
İlla taze soğan kullanmanıza gerek yok ama eklemek istemiyorsanız veya evinizde yoksa soğan miktarını biraz artırabilirsiniz.
Biberle karıştırılan salça, mercimek köftesinin yanına çok yakışıyor. Bu nedenle sadece domates yerine salça karışımı kullanmayı deneyebilirsiniz.
Son olarak mercimek köftesinde kıvam önemlidir ve ince bulgur çok su çeker. Karışım size çok kuru geldiyse ılık veya sıcak su ekleyip yoğurup biraz dinlendirdikten sonra şekil verebilirsiniz.
Aşk…
Dersler:
- 2 su bardağı kırmızı mercimek 1 su bardağı ince bulgur 1 orta boy kuru soğan 2 yemek kaşığı salça (biber+domates karışımı) ¼ demet maydanoz 4 yemek kaşığı zeytinyağı 5-6 dal taze soğan 2 diş sarımsak 4,5-5 su bardağı su 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı kuru nane ve 1 çay kaşığı kimyon, 1 limon tuzu suyu
İçerik Tablosu
Mercimekli köfte nasıl yapılır?
2 su bardağı mercimeği 5 su bardağı su ile haşlayın (su yeterli olmazsa su ekleyebilirsiniz). Mercimekler köpürdüğünde ve tencerede 1 su bardağı kadar su kaldığında ocağı kapatın ve ince bulguru mercimeklerin üzerine dökün. Mercimek ve bulguru karıştırın, tencerenin kapağını kapatın ve 15 dakika bekletin. Orta boy soğanı küçük parçalar halinde doğrayın. Tavaya zeytinyağını ve yemeklik doğranmış soğanı alıyoruz. Biraz tuz ekleyin ve soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Soğana salçayı ve ince kıyılmış sarımsağı ekleyip bir iki dakika daha soteleyin. Ocağı kapatın ve kırmızı biber ve eklemek istediğiniz diğer baharatları soğan karışımına ekleyin. Mercimek ve bulguru geniş bir kaba alın ve üzerine yağ karışımını dökün. İnce kıyılmış maydanoz ve yeşil soğanı ekleyin. Son olarak tekrar biraz tuz ve limon suyunu ekleyip güzelce yoğurun. Ellerinizle yoğurduğunuz mercimek krepleri oluşturun. Marul yaprakları ve limon ile servis edilir.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]