Merhaba sevgili arkadaşım,
Yorucu bir haftasonunu daha geride bıraktınız. Pastacılığın temellerini adım adım öğrenmeye devam ettiğimiz bu hafta, hiç tatmadığımız lezzetlerin ve bilmediğimiz tekniklerin kapısını araladık.
3 ay sürecek olan staj dönemi yakında başlayacak. Eğitim hafta içi olmalıdır. Yine hareketli, yorucu ama heyecanlı bir süreç beni bekliyor.
Bu hafta favori tarifim limonlu cheesecake oldu. Jelatin dışındaki tüm malzemeler evde pasta ve tatlı yapmayı sevenlerin dolaplarında zaten.
Pişmemiş cheesecakeler pişmiş olanlara göre daha hafif ve daha soğuk görünür. Ancak bu havalı görünümü elde etmek için, onları bir arada tutacak ve yüceltecek bir maddeye ihtiyaçları var. Bu yaprak jelatini…
Daha önce foliar jelatin kullanmayanlar için nasıl kullanıldığını kısaca anlatayım. Öncelikle jelatini soğuk su dolu bir kaba (içinde buz olması daha iyi) koyun ve 1-2 dakika yumuşayana kadar bekleyin. Yumuşamış jelatini elinizle hafifçe bastırarak (fazla suyunu almak için) veya benmari usulü veya mikrodalga fırında eriterek kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Tabi bahsettiğiniz kullanım pişirmeden yapılan bu ve benzeri tarifler için geçerli.
Dikkat edilmesi gereken en önemli şey jelatin ve kremanın aynı sıcaklıkta olmasıdır. Krema soğuksa jelatin sıcaktır ve cheesecake topak topak bir görünüme sahip olur. Bunun nedeni soğuk karışıma giren jelatinin bir anda katılaşması ve krema ile karışamamasıdır.
Bu durumu önlemek için oda sıcaklığına gelmek üzere olan erimiş jelatin bir miktar krema ile karıştırılmalı ve eridikten sonra kalan kremaya eklenmelidir.
Yaprak jelatini nerede bulabilirim diyenler pasta malzemeleri satan mağazalara baksın. Bir nota 1 lira falan eder. Genellikle 5’li paketler halinde satılmaktadır.
Son olarak bu cheesecake’i hazırlarken sarı limon kullanabilirsiniz ama yeşil karışık limonun keskin aroması bence tarife daha hoş bir hava katıyor.
Aşk…
Not: 22-24cm yuvarlak kalıp kullanabilirsiniz.
İçerik Tablosu
Limonlu Cheesecake Tarifi Malzemeler
taban için:
- 200 gr tereyağı 250 gr un 100 gr toz şeker 1-2 damla vanilya aroması
krema için:
- 400 gram labne 200 gram şeker 400 gram krema 6 adet jelatin 1 adet limon kabuğu
dekorasyon için:
- Bal şeker veya marmelata batırılmış pişmiş limon dilimleri
Limonlu cheesecake tarifi nasıl yapılır?
Soğuk tereyağı, un, şeker ve vanilya aromasını bir stand mikserin kasesine alın ve düşük devirde kum kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Hazırladığınız baz karışımını folyoyu yerleştirdiğiniz ayakta duran kalıba veya yuvarlak kalıba dökün ve kenarlarını sıkıştırın ve elinizle tüm yüzeyi kaplayacak şekilde hafifçe bastırın. 180 derece fırında altları altın sarısı ve hafif kahverengi olana kadar pişirin. Pişen tabanı ocaktan alıp soğumaya bırakın. (Yuvarlak kalıp kullandıysanız folyoyu çıkarmayın.) Kreması için önce 400 gr kremayı yüksek devirde çırpın, sonra iki katına çıkana kadar çırpın ve geniş bir karıştırma kabına alın. Başka bir kapta labneye şeker ve limon kabuğunu ekleyip çırpın. Jelatini buzlu suya koyun ve yumuşayana kadar bekleyin. Yumuşamış jelatini süzün ve benmari usulü veya mikrodalgada eritin. Labne karışımını aşağıdan yukarıya doğru karıştırarak kremaya ekleyin. Oda sıcaklığına gelen jelatine hazırladığınız krema karışımından bir miktar alıp karıştırın ve ardından tüm jelatini kremanın içine dökün ve aşağıdan yukarıya doğru karıştırmaya devam edin. Tüm jelatin ve krema karıştırıldıktan sonra, kremayı kalıbın soğutulmuş tabanının üzerine dökün. Dondurucuda en az bir saat katılaşmasına izin verin. Cheesecake’i buzluktan çıkarın. Kaynak makineniz varsa, kalıbın dışını kaynak makinesiyle çalıştırıp kalıptan çıkararak cheesecake’in kenarlarını düzeltin. Kaynak makineniz yoksa kremanın yumuşaması ve tabanın kenarlarının kalıptan çıkması için 10-15 dakika bekleyin. Kenarlarını dilediğiniz gibi süsleyin ve servis yapana kadar buzdolabında saklayın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]