Merhaba sevgili arkadaşım,
Yoğun bir haftayı daha geride bırakıyoruz. Benim için macera daha yeni başlıyor çünkü hafta sonları çok sevdiğim okulda olacağım 🙂
Geçen hafta hem zarif hem de rahatsız edici kekler hazırladık. Aslına bakarsanız her hafta farklı bir macera yaşıyorum. Şu anda aldığım eğitimin üzerimdeki olumlu etkisini hissetmeye başlıyorum.
Böreklerin detaylarına girdiğimde daha çok yemek yapmak, daha çok okumak, daha çok detaya inmek istiyorum. Geçen haftalarda o kadar çok yumurta kırdım ki, rüyamda kendimi bisikletle bir sandık yumurta taşırken gördüm. Hatta “Çok beyaz değil mi? Hatta kendi kendime konuşurken ‘Aaa ne olacak bir iki güne biter’ dediğimi bile hatırlıyorum :)”
Şimdi tarifimizdeki bazı önemli noktalara geçelim.
İlki ekşi hamurla ilgili. Tart hamuru çok hassastır ve çok oynarsanız kimyası bozulur ve yağ salgılayarak dağılmaya başlar. Toparlamak için un ilave edildiğinde yumuşak yapısı bozulur ve hamurun ekşimsi tadı olumsuz etkilenir. Çünkü pankeklerde hamura değil, malzemelerin lezzetine öncelik vermek gerekiyor. Una eklediğiniz tereyağının soğuk olmasına dikkat edin. Sıcak günlerde elle yoğurmak yerine mikser tercih edilir. Son olarak tart tabanı tamamen soğuduktan sonra kalıptan çıkarın.
Diğer bir konu da temperlemedir. Bunun en güzel örneğini limon kremasının hazırlanışında görebilirsiniz. Ocakta sıcak şeylere eklenen soğuk yumurtalar çabuk pişebilir ve kremayı tamamen bozabilir. Bu nedenle pişen yumurta ve kremanın sıcaklığının dengelenmesi esastır. Dengelenen yumurtalar kremaya eklenir. Diyelim ki bu olmadı, yanlış bir şey yaptınız ve yumurtanız kremada topaklanmaya neden oldu. Bunu bir blender veya süzgeçten geçirerek düzeltebilirsiniz.
Beze denilince tartımızı süslemek için kullandığımız beze İsveç bezesidir. En çok dekorasyona uygun olduğunu söyleyebiliriz. Bezeyi hazırlarken olabildiğince sert çırpmaya dikkat etmelisiniz. Çırpmazsanız yumurta akları pişer ve tüm emekleriniz boşa gidebilir.
Beze konusuna başka bir zaman daha detaylı değineceğim. Usla ile geçirdiğim günleri daha yakından takip etmek isterseniz beni instagramdan takip edebilirsiniz.
Aşk…
Tart hamurunu hazırlamak için:
İçerik Tablosu
limonlu tart tarifi malzemeler
- 250 gr un 150 gr tereyağı (soğuk küpler) 100 gr. pudra şekeri 1/2 çay kaşığı tuz 2 yumurta sarısı 1 çay kaşığı vanilya özü 1 limon kabuğu 1 portakal kabuğu (isteğe bağlı) 1 çay kaşığı öğütülmüş badem
Limonlu tart tarifi nasıl yapılır?
Un, badem tozu, pudra şekeri ve tuzu bir stand mikserinin kasesinde karıştırın. Karıştırıcıyı düşük hızda çalıştırın ve 2×2 küp soğuk tereyağını içine dökün. Tereyağı un ile karışıp topaklanınca limon kabuğu rendesinin tamamını ve yumurta sarılarını birer birer ekleyin. Hamur toparlanınca vanilya özütünü ekleyin, 15-20 saniye daha karıştırın ve yumuşak kıvamdaki hamuru unlanmış tezgaha aktarın. Hamuru toparlayıp streçleyip 30 dakika buzdolabında dinlendiriyoruz. Hamur dinlenirken fırını 180 dereceye ayarlayın. Dinlenen hamuru tart kalıbından biraz daha büyük açıp kalıba yerleştirin. Kalıbın kenarlarından taşan fazla hamurları bıçağın arkası ile kesin. Tartın tabanına bıçak veya çatalla delikler açın ki kabarmasın. Kalıptaki hamurun üzerini alüminyum folyo ile kapatıp içine 1-2 avuç kuru baklagil koyun ve 180 derece fırında 30 dakika pişirin. 30 dakika sonra folyoyu ve baklagilleri çıkarın. Hamur kabardıysa elinizi yakmadan hafifçe bastırarak düzeltin ve 5 dakika daha pişirin. Pişen tartı fırından çıkarıp ızgaraya alın ve soğumaya bırakın.
Limon kremasını hazırlamak için:
limonlu tart tarifi malzemeler
- 300 gram toz şeker 300 ml limon suyu 4 yumurta 3 adet jelatin
Limonlu tart tarifi nasıl yapılır?
Şekerin yarısını limon suyuna ekleyip ocağa alın. Karıştırın ve şeker tamamen eriyene kadar orta ateşte pişirin. Kalan şekerin yarısını yumurtalara ekleyin ve karıştırın. Isıttığınız limon suyundan bir miktar alıp yumurtalarla karıştırın ve çırpın. Ilık olan yumurtaları ocaktaki limon suyuna ekleyin ve puding kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin. Jelatini yumuşayana kadar buzlu suda bekletin. Elinize alıp hafifçe sıkın, ocaktan aldığınız kremaya ekleyin ve iki dakika çırpın. Kremayı başka bir kaba alıp üzerini streç filmle kapatıp 30 dakika buzdolabında bekletiyoruz.
Beze hazırlamak için:
limonlu tart tarifi malzemeler
- 3 yumurta akı 100 gr pudra şekeri
Limonlu tart tarifi nasıl yapılır?
Yumurta aklarını ve pudra şekerini mikserin kabına alın. Kaseyi bir su banyosuna yerleştirin (kasenin dibine dokunmamaya dikkat edin). Sopa ile olabildiğince hızlı çırpın. Şeker eriyip beyazlar beyazlaşmaya başlayınca kaseyi küvetten çıkarın. Mikser ile yüksek devirde 8-10 dakika çırpın. Kaseyi ters çevirince akmayacak kıvama gelince kaşıkla kesilir, çırpmayı bırakın ve kremayı sıkma torbasına alın.
montaj ağırlığı:
Soğuyan tart hamurunu dikkatlice kalıptan çıkarın. Soğuyan limonlu kremayı tart kalıbına eşit şekilde yayın. Krema torbasındaki bezeyi limonlu kremayı kaplayacak şekilde tartın üzerine koyun. Kaynak makinesi yardımıyla bezeyi yakın ve tartı keserek servis edin.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]