Karatay’dan balık sofrası yorumu – Tarifler.net.tr – pratik tarifler

Eylül ayının başında balık mevsimi açılıyor ve bu yıl bereketli geçecek. Bu yüzden haftada birden fazla balık almaya ve bol salata ile balık yemeye başladım. Henüz hamsi zamanı gelmedi ama her yerde bol bol ikram var ve ikramlar bu aralar inanılmaz lezzetli. Evim Beşiktaş’tayken, fırsat buldukça Beşiktaş Balık Hali’ne yürüyerek balıkları seçmeyi, sonra salata için malzemeleri alıp eve gelip balık sofrası kurmayı severim. Balık Omega-3 açısından çok zengin olduğu için oldukça faydalı bir protein kaynağıdır ve bol salata ile sağlıklı, besleyici, doyurucu ve inanılmaz lezzetli bir akşam yemeğidir. Tabii ki pişirme ve hazırlama kısımları Karatay diyetine uygun olmalı 🙂

Geçenlerde öğleden sonra arkadaşımla Beşiktaş Meydanı’nda buluştum. Akşama bakliyat yemeyi, barbunya almayı ya da dondurucudaki bezelyeden pişirmeyi düşünüyordum ve eve yürürken balık pazarının önünde durdum ve en iyisi balık yiyeyim dedim. bu gece akşam Cevizlerin en küçüğü olan ‘Çingene Palamudu’ aldım, yanındaki tezgahtan taze roka aldım ve eve doğru yola koyuldum. Balığın nasıl pişirildiğini birazdan anlatacağım ama dikkat edilmesi gereken nokta ona göre ızgara yapıp kesmelerini söylemeyi unutmayın. Yoksa palamutları halka halka kesip kızarsınlar.Hadi ev kokusu olmadan ızgara balıklara gidelim..

Izgara dediniz ama aslında evde dumansız ızgara veya benzeri bir şey kullanıp sonra da temizlemekle uğraşmanıza gerek yok. Bunu yapmak istiyorsanız ve böyle yemek yapmayı seviyorsanız, elbette bilirsiniz. Ancak ızgara yapmak için evde büyük bir kızartma tavası yeterlidir. İyice yıkayıp temizlediğiniz balıkları tavaya koyuyorsunuz ve iyice kızdığından emin oluyorsunuz (hani bazı tavalarda orta halkanın rengi atıyor vs). Hiç yağ eklemeden!! Tavanızın kapağı varsa bu kapak balığı kurutmadan ızgara yapmanıza yardımcı olur. Tava yeterince sıcak olduğu için balığı içine koyduğunuzda çok az ısı kaybedecek ama hemen kendi kendine ısınmaya başlayacak. Bu esnada ocağın altının çevrilmesi ve kapağın kapatılması yeterlidir. Birkaç dakika sonra balığın bir tarafı tamamen pişecektir. Bunu anlamanın bir püf noktası da balık az piştiğinde tavaya yapışıyor ve tavadan çıkması çok zor oluyor ama yapışkan balık tavadan tekrar çıkınca o tarafı pişmiş oluyor. Diğer tarafı da aynı şekilde kapağı kapalı ve altı alçak olarak tavadan ayrılana kadar piştiğinde balığınız hazırdır. Pişirmesi ortalama 10 dakika sürüyor ama dezavantajı tavanızın boyutuna göre aynı anda maksimum 3-4 parça pişirebiliyor olmanız. Büyük bir balık sofrası için ideal bir pişirme yöntemi değildir çünkü bazı balıklar servis edilmeden önce soğuyabilir. Bu durumda fırında pişirmek daha iyi bir alternatif olacaktır. Ancak bir veya iki kişilik bir balık masasına hızlı ve lezzetli bir çözüm, onu bir tavada ızgara yapmaktır.

Su teresi veya salata olmadan bir balık sofrası tamamlanmış sayılmaz. Bu sofrada balıkla iyi gidebilecek iki farklı salata hazırladım. Masaya iki dilim beyaz peynir ve birkaç dilim limon da ekledim. Artık ekmek yok demeye gerek yok 😉 Salatalardan biri su teresi, diğeri ise ağırlıklı olarak soğandı. Malzemeler aşağıdaki gibidir:

roka salatası

    1 su teresi 10-15 çeri domates (domateslerin boyutuna göre miktarını ayarlayın) 1 yemek kaşığı elma sirkesi 1 limonun suyu natürel sızma zeytinyağı hafif öğütülmüş kaya tuzu

Su teresi çok lezzetli bir yeşil olduğu için çok fazla malzeme kullanılmadan da çok lezzetli bir salata yapılabilir. Su teresinin sert tadını dengelemek için domatesler su teresiyle iyi gider. Dilerseniz çeri domates yerine 1-2 adet domatesi rendeleyip rokanın üzerine sos olarak dökebilirsiniz.

Maydanozlu soğan salatası

    1-2 adet soğan ½ demet maydanoz 1 yemek kaşığı sumak 1 çay kaşığı pul biber 1 yemek kaşığı elma sirkesi Yarım limonun suyu natürel sızma zeytinyağı hafif çekilmiş kaya tuzu

Soğanı ay şeklinde ince ince doğrayın ve midemizi yakmaması için limonlu ılık suda 5-10 dakika bekletin. Maydanozu ince ince kıyıp diğer malzemeleri ve soğanı ekleyin. Bu kolay ama inanılmaz derecede lezzetli bir salata. Sumak çok güzel bir asitlik katıyor, mutlaka denemelisiniz derim.

Resimlerden de göreceğiniz üzere çok iştah açıcı bir balık sofrası oldu. Toplamda salatayı hazırlamak 15-20 dakika, balığı pişirmek 10-15 dakika sürdü yani yarım saatte her şey hazırdı. O gün, bir sahil kasabasında 5 masalı bir balık lokantası açmanın hayalini kurdum. Sonra vazgeçtim 🙂

Bol balıklı nice yıllara!

Chumarly Cinema tarafından yazıldı ve filme alındı.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın