“Merhaba sevgili arkadaşım,
Güzellik sırları bölümümüzün yazarı sevgili Sinem’imizi artık hepiniz biliyorsunuz 🙂 Karatay diyetine başladı ve deneyimlerini sizlerle paylaşmaya karar verdi. İşte ilk yazı…”
Hayatımda hiç bu kadar zayıf olmamıştım. Ergenliğe başladığımdan beri yaşıtlarımdan hep daha iri, daha kilolu bir çocuk oldum. Ve her zaman beni rahatsız eden bir konuydu. Fazla kilolu derken beni yanlış anlamayın, hiç obez olmadım ama asla 34 beden de olmadım. Zaman zaman mücadele edip kilo verdiğim ve zaman zaman kilo verdiğim için bir yıl 38, sonraki yıl 42 bedendim ve bugünlere geldik. Geçen sene aldığım sağlıklı vücudun ardından bu sene Aralık ayından itibaren kilo aldım ve aldığım bu 10 kilo ile bugünlere geldim. Son Ankara ziyaretimde (3 hafta önce) beni gören herkes çok kilo almışsın dedi ve bu beni inanılmaz üzdü. Kilo vermeye karar verdim ama bu sefer kalıcı olsun istiyorum seneye geri gelmesin istiyorum. aramaya başladım. Dukan diyeti ile Nilay’ın nasıl kilo verdiğini gözümün önünde izledim. Diğer arkadaşlarım Dukan ile çok güzel kilo verdiler. Ama Dukan’ı incelediğimde bunun bana göre bir diyet olmadığına karar verdim. Aramalar devam etti. Ablam Kanan Karatay’ın Karatay diyeti kitabını aldığını söyleyince dalga geçtim ama böyle kilo verilir mi dedim. Ta ki bir gün televizyonda Kanan Karatay Hanım’ı görene kadar. Geçen gün evdeydim ve internette nasıl kilo verilir diye araştırma yapıyordum. Ablam ve benim uyguladığımız Karatay Diyetini araştırdım ve Kannan Hanım ile bazı röportajlar okudum. O kadar mantıklı şeyler söylüyordu ki! Sonra Canan Hanım’ın bir televizyon programına konuk olduğunu fark ettim ve izlemeye başladım. Bana çok sevdiğim ve alıştığım bir diyete çok yakın bir şey söylüyordu! Karşımda ‘Tereyağı ve zeytinyağını ye’ diyen bir kadın vardı ve ben bunu yıllardır savunuyorum. Valla ben de kitabı beğendim ve okudum… Tam bir hafta önce okumaya başladığım kitap hayatımı değiştirdi. Bir süredir sağlıklı beslenmeyen ben, Canan Hanım’ın bana söylediklerinden o kadar etkilendim ki buna kendim bir son vermeye karar verdim. 1 haftadır tam olarak Kanan Karatay’ın bahsettiği gibi besleniyorum ve o haftada 2 kilo verdim!
Karatay diyetinin tüm detaylarını bilimsel bir şekilde anlatmayacağım, Kanan zaten üç kitabında yeterince bahsetti. Aslında Karatay diyetine göre yediklerimden bahsetmek istiyorum.
Yıllardır “diyet” denen şeyi yanlış anlıyor, ölçülen kalori hesabına göre besleniyoruz. Ama aslında Karatay diyetinin mantığı çok basit, yani tüm sağlıklı ve düşük glisemik indeksli gıdaları doyana kadar yemek ve kötü yağları, şekeri ve glisemik indeksi yüksek gıdaları hayatımızdan çıkarmak. Bunu yaparken günde 3 öğün yemek yiyin. Doğru duydunuz 6 öğün değil 3 öğün. Bu sayede leptin hormonu salgılanır ve kilo verilir. Kulağa zor gelebilir ama yukarıda bahsedilen “Yaşam ve Diyet” in özünü anladığınızda bin bir öğün yemek hazırlayabilirsiniz.
Kahvaltı ile başlarsak yumurta her gün kahvaltının olmazsa olmazıdır. Cannan Hanım ilk kitabında her sabah 2 katı pişmiş yumurta yemenin sağlığa faydalarından bahsediyor. Benim gibi çok yumurta yemeyen biri için günde 2 yumurta çok gelse de 1 hafta alıştım. Yumurtayı nasıl pişirdiğiniz ve ne kadar süre pişirdiğiniz çok önemlidir. Haşlanmış yumurta şeklinde yemek istiyorsanız kayısı benzeri veya haşlanmış olmalıdır. Yumurtalar ne kadar olgunsa o kadar zararlıdır. Ama sadece haşlanmış yumurta yemek zorunda değiliz. Kırma tereyağının (piyasada satılmaz ama ev yapımı ya da köy tereyağı) yanı sıra omlet ya da menemen de yapabilirsiniz. Haşlanmış yumurta yiyemediğim için her gün farklı omlet yapmaya başladım. Evde köyden tereyağı olması (köyde komşumuz yapar) benim için de bir artı 🙂 Bir gün dereotlu, bir gün maydanozlu, bir gün domatesli, bir gün peynirli derken her gün bir farklı omlet kahvaltıyı farklı kılar 😉 Kahvaltıda kibrit kutusundaki peyniri unutun! Avucunuz kadar peynir yiyebilirsiniz. Yumurta ile karıştırabilir veya doğrudan yiyebilirsiniz. Ve çok tuzlu olmamak kaydıyla dilediğiniz peyniri yemekte özgürsünüz. Tüm yumuşak ürünler yasak olduğundan, hafif peynirden hızla uzaklaşıyoruz. İzmir tulumu, Ezine peyniri, Erzurum tulumu, koyun ve keçi peyniri, beyaz peynir, lor, ne isterseniz… Ayrıca her sabah 8-10 zeytin (kokteyl olmayan zeytinlerden, kırılmış veya semer zeytinden) yemelisiniz. Günde 20 zeytin bile yiyebilirsiniz. Peynir, zeytin, yumurta, daha bitmedi, kahvaltıda mutlaka domates, salatalık, biber, sebze gibi şeyler yemelisiniz. Can alıcı noktaya geldik: ekmek yok! Bu diyette ekmeği hayatımızdan tamamen çıkarmış oluyoruz. Doymayacağım diye korkma, hayatımda hiç bu kadar tok kalmamıştım 🙂 Kahvaltıda ekmek yerine 1 çay bardağı ceviz, fındık, badem ve fıstık yiyebilirsin. (Tuzsuz olmalı ve kavrulmamalıdır). Bu çerezler sizi tok tuttuğu için oldukça da faydalıdır. Ayrıca kahvaltıda sindirimi kolaylaştıracak 2-3 kuru kayısı (tercihen günde kuru kayısı) yiyebilirsiniz. Çay, limonlu çay, yeşil çay, bol su veya süt hepsi şekersiz olmak şartıyla alınabilir, kahvaltı ve süt hafif olmamalı! Peki çok yemek yiyerek diyet mi diye sorarsanız olur.
Dolu dolu bir kahvaltı yaptıktan sonra öğlen 13:00-14:00’e kadar acıkmayacaksınız. Atıştırmalıkların olmadığını düşünürsek, bu benim için bir rekor. Tabii bu arada şekersiz çay ve kahve (türk kahvesi veya filtre kahve gibi öğütülmüş kahvelerden yapılan kahveler, granül kahve kesinlikle yasaktır), dilediğiniz kadar su ve ayran içebilirsiniz.
Öğlen çok aç olmasanız da şimdi bir şeyler yemelisiniz. Gündüz çalışan ya da dışarı çıkan insanların karşılaştığı en büyük sorun öğlen hangi yemeği yiyeceğidir. Öğle yemeğini evde kendiniz hazırlamıyorsanız, evde yapılan bir yemeği dışarıda yemeden önce ne tür bir yemek hazırladığınızdan emin olmalısınız. Rafine yağlar ve margarinle pişirilmiş sebzeleri yememek daha iyidir. Bir haftalık öğle yemeğim çoğunlukla salata-yoğurt (çok az keten tohumlu)-fındık veya sadece yoğurt (keten tohumu) ve fındık-kayısı-badem. Aslında bahsettiğiniz öğle yemeğini gittiğiniz her yere götürmek çok kolay. Çantanızda küçük bir poşet ceviz, badem, fındık, antep fıstığı ve kuru kayısı bulundurun ve sabah evden çıkmadan yanınıza alın. Öğlen yine o kadar toksunuz ki, öğle yemeği için yoğurt ve bu kuruyemişler yetiyor. Ama tabi bir tabak sebze, salata, yoğurt ve belki de ızgara tavuk, et ve balık çok daha iyi olabilirdi.
Akşam öğle yemeğine benzer ve bunu bulunduğunuz yere göre bir menü ile dengelemeniz gerekir. Örneğin akşam dışarıda yemek yemek isterseniz ızgara tavuk – et – balık – salata şeklinde akşam yemeği yiyebilirsiniz. Evde menünüzü oluşturmak artık daha kolay, bir tabak vejetaryen yemek, bir kase çorba, salata ve ızgara harika bir akşam yemeği olacak.
Baklagiller de Karatay diyetinin temel gıda maddelerinden biridir, ancak esas olanlardır. Mesela pirinç yememelisin ama bulgur yiyebilirsin. Fasulye, nohut, buğday, börülce ve mercimek pişirebileceğiniz, salatalara ekleyebileceğiniz, çorbalarda kullanabileceğiniz bakliyatlardır.
Meyveler konusunda kitap dikkatli okunmalı, ne yazık ki tüm meyveler yenemiyor çünkü çoğunun glisemik indeksi yüksek. Ancak bazı meyvelere izin verilir (elma, armut vb), yenilebilir ceviz, badem, fındık, antep fıstığı, kuru kayısı, domates, salatalık, biber de meyveler arasındadır. O yüzden meyve yok 😀
Dünkü listeyi örnek vererek bu yazıyı bitireyim.
Sabah uyandığınızda hazır olacaksınız:
- 1 limon (dilimlenmiş) 1 tutam taze nane 1 çubuk tarçın 1 kavanoz su
1 sürahi su, bir limonun küp şeklinde doğranması ve içine misket limonu, 1 tutam taze nane ve 1 çubuk tarçının dolana kadar eklenmesiyle hazırlanır. Bu suyu gün boyunca tüketmeniz gerekiyor, sade su yerine bol bol içebilirsiniz.
Sabah kahvaltısında:
- 2 yumurta ile hazırlanmış maydanoz ve dereotlu omlet 1 avuç beyaz peynir 3-4 adet çeri domates 1 adet kırmızı biber 7-8 adet kırılmış yeşil zeytin 1 çay bardağı ceviz, fındık ve badem 2-3 gün kuru kayısı
öğle yemeğinde:
Yeşil mercimek salatası:
- 3-4 yemek kaşığı haşlanmış yeşil mercimek 1 yemek kaşığı haşlanmış buğday 1 adet rendelenmiş havuç Dereotu ve maydanoz (doğranmış) Yarım kırmızı biber Yarım limonun suyu Çok az sirke Zeytinyağı Tuz (tercihen kaya tuzu)
Her şeyi salataya çeviriyoruz. 1 kase yoğurt (içinde 1 çay kaşığı keten tohumu ile).
akşam yemeğinde:
- Mercimek ve buğdaylı soğuk ayran çorbası Haşlanmış mercimek ve buğday (miktarı size kalmış) Yoğurt suyu Buz Taze veya kuru nane İsteğe göre pul biber
Haşlanıp soğutulmuş mercimek ve buğdayı süt ve su ile karıştırarak istediğiniz kıvama getirebilirsiniz. İçerisine taze veya kuru nane eklenebilir. Yemek yerken üzerine biraz zeytinyağı veya pul biber gezdirilebilir. Yemek yerken içine buz da koyabilirsiniz. Mükemmel yaz çorbası
Semizotu salatası:
- 1 büyük domates 1 büyük kırmızı biber (közlenebilir) Yarım limonun suyu Biraz sirke Zeytinyağı 2 diş sarımsak
Izgara Zaatar Mezeleri:
Antrikotu ıslatmadan hemen tavada koklayın. Elinizle dış kısmına biraz zeytinyağı sürebilirsiniz. Bir diş sarımsağı ortadan ikiye kesip rendeleyin. Tencerenin kapağı kapalı olarak en kısık ateşte kaynamaya bırakabilirsiniz. 10-15 dakika sonra diğer tarafını çevirin ki iyice sulansın. 10-15 dakika sonra tekrar ters çevirip bir tarafına biraz tuz koyabilirsiniz. Bu sırada suyu boşaltmaya başlar. Üçüncü 10-15 dakikada son kez açıyorsunuz. Suyun iyice emilmesini ve dipten inmesini bekliyorsunuz. Her iki tarafına da kekik serpin. Et yumuşaktır ve çok sağlıklı pişirilir, asla kurutulmaz.
dolu değil mi Buna benzer beslenerek bir haftada 2 kilo verdim. Bundan sonra böyle yiyoruz 🙂
Chumarly Cinema tarafından yazıldı ve filme alındı.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]