Battaniye (Blanket): Sığır eti, kümes hayvanları, balık, tavşan, koyun eti ve hatta sebzelerden et suyunda hazırlanan veya su ve aromalı mezelerle pişirilen bir yemek türü anlamına gelir. Krema sos ile servis edilir.
Et suyunu hazırladıysanız, eti hemen haşlayıp süzerek renginin açılmasını sağlayabilirsiniz. Ya da tavada tereyağında kızartıp lezzetlendirebilirsiniz.
Doğru yaparsanız, Dana Battaniye şimdiye kadar tattığınız en lezzetli et yemeklerinden biri olabilir. Üstün bir becerikliliği olduğu için hakkını vererek söylüyorum.
Yaklaşık 6 aydır bu tarifi paylaşmak istiyordum ama tarifte 3 farklı tarif olduğu için uzadıkça uzadı. Tarifin lezzet sırlarından soğan poşeti ve aromatik baharat tariflerine linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bir diğer gizli lezzet ise dana kemik suyu ama bu tarifi henüz yapmaya fırsatım olmadı. Alternatif olarak tavuk suyu nasıl çıkarılır yazıma da göz atarak fikir edinebilirsiniz. (Tek yapmanız gereken tavuk yerine dana kemiği kullanmak). Tuzu ayarlamak zor olacağından bu tarifte zorunlu olmadıkça et suyu kullanmayın.
Aşk…
Dersler:
- 1 kg dana eti (doğranmış) 6-7 su bardağı et suyu (2 et suyu kullanabilirsiniz) 1 orta boy havuç 1 orta boy kuru soğan (kokulu soğan) 1 kereviz sapı 1 poşet baharat
Sosu hazırlamak için:
- 6 yemek kaşığı tereyağı 6 yemek kaşığı un 5 mantar (istenirse 10-15 kutu kullanılabilir) 15 pırasa.
Kremalı sosu hazırlamak için:
- 2 yumurta sarısı 120 ml krema 1 yemek kaşığı limon suyu Tuz ve karabiber
yapılışı:
Eti derin bir tencereye alın ve üzerine suyu ekleyin. Soyup ikiye böldüğünüz soğanı, dörde böldüğünüz havucu, 2-3 parçaya ayırdığınız kereviz sapını ve son olarak güzel kokulu poşeti tencereye ekliyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp etler yumuşayıncaya kadar 1,5-2 saat pişirin. Pişen etin içindeki sebzeleri ve aromatik keseleri ayıklayın, suyunu bir kaseye boşaltın, mantarların saplarını ayırın (konserve kullanmayacaksanız) ve 4 parçaya bölün. Soyulmuş arpacık soğanları ile az miktarda suyu 10 dakika kaynatın. Un ve tereyağını teflon tavada kokusu çıkana kadar kavurun. Ayırdığınız et suyundan 4 yemek kaşığı aromalı unun içine azar azar ilave ederken çırparak ekleyin. Haşlanmış mantarları ve arpacık soğanları yaptığınız sosa ekleyin. 5 dakika daha kaynatın. Un ile hazırladığınız sosu ete ekleyin ve çok kısık ateşte ısıtın. Derin bir kapta yumurta sarısı, krema ve limon suyunu karıştırın. Bu karışıma ısıttığınız etten bir kepçe sostan ekleyin, iyice çırpın ve ete ilave edin. Bir dakika daha kaynatın ve servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]