Dökme demir tencere ve tavalar – Tarifler.net.tr – pratik tarifler

Uzun zamandır dökme demir tencere hakkında yazmayı düşünüyordum. Daha önce Fransız Soğan Çorbası, Çiçek Ekmeği ve Teriyaki Sosunda bahsetmiştim. Geçtiğimiz haftalarda çok sevdiğim SKILLET tepsime Hecha’nın IZGARA, GRILL PAN SQUARE ve STEWPAN ürünleri eklenip her yemekte kullanmaya başlayınca artık yazma vaktinin geldiğini düşündüm.

Dökme demir tencere mutfaklarda yüzyıllardır kullanılmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ve uygun fiyatlı hafif metal mutfak eşyalarının üretimi ve satışı ile bir süredir stoklarda yokmuş gibi görünse de gerçekten damak zevkine önem veren kişi veya restoranların mutfaklarının vazgeçilmezi olmuştur. Türkiye’de üretilmeye başlanması ve fiyatlarının uygun olması sayesinde tekrar evlere girmeye başladı.

Dökme demir tavaları ve tencereleri bu kadar özel yapan nedir?

Önce bununla başlayayım. Döküm tava ve tencereler kısa sürede ısınmaları, ısıyı eşit dağıtmaları ve düşük sıcaklıklarda iyi pişmeleri nedeniyle daha lezzetli yemekler pişirmemizi sağlar.

Çelik, alüminyum ve teflon pişirme kaplarının aksine, pişirdiğiniz yemeğin tava veya wok’un ısısını emmesini engeller. Bu nedenle özellikle et ürünlerinde tercih edilmektedir. Bu şekilde bir dökme demir tava, ızgara veya tencere mühürlenir, yani tavaya temas eden kısımdan su sızmasını önleyen bir tabaka oluşturur, bu da etin daha yumuşak ve etli olmasını sağlar.

Ayrıca baklagillerde ve zeytinyağında düşük sıcaklıklarda bile yemeğin kısa sürede pişmesini sağlayarak lezzetini kaybetmemesini sağlar.

Sağlığa zararsızdır ve kanserojen içermemesi de bir artıdır.

Dökme demir tencere ve tavalar nerelerde kullanılabilir?

Her türlü ocakta rahatlıkla kullanılabilir bu sayede profesyonel tip bir mutfağa sahip olmanıza gerek kalmaz.Bir diğer avantajı ise ocakta yemek pişirdikten sonra aynı tencereyi veya tencereyi ocağa koyup pişirmeye orada devam edebilirsiniz. (soğan çorbası gibi)

Emaye döküm tencerenizi yıkadıktan sonra yağlayıp ön ısıtma yaparak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Et veya diğer yemeklerin demir tabana yapışmasını önlemek için bir wok veya wok’u yağlayarak ve ocağa koyarak önceden ısıtın.

Ürününüz emaye değilse kullanmaya başlamadan önce boyama işlemini kendiniz yapın. Mesela sevgili Mert’in onun yönlendirmesiyle bana hediye ettiği boyasız tavanın “baharatını” yaptım.
Baharat için kullandığım işlemler şu şekildedir:

1- Kaplamasız ürünü ılık su ve deterjanla yıkadıktan sonra durulayıp havlu ile kuruttum.
2- Tavayı ısıya dayanıklı yağ ile tamamen yağlayın (ben susam yağı ve zeytinyağı kullandım). Fazla yağı bir bez veya kağıt havlu yardımıyla aldım.
3- Fırını 230-250 dereceye ısıtıyorsunuz. Fırın ızgarasına döküm tava koyup yüksek ateşte 1,5 saat pişirdim.
4- Fırını kapatıp tavanın soğumasını bekledikten sonra fırından çıkardım.

Bu işlem tavan boyanıza hoş bir koku katarak dayanıklılığını artırır ve daha az pürüzlü bir yüzey sağlar. Yani dilerseniz bu işlemi emaye bir tencere veya tavaya da uygulayabilirsiniz. Bu işlemlerden sonra tavayı pişirip yıkarsanız aromasını kaybeder. Paslanmayı önlemek için “baharatlama” işlemini zaman zaman tekrarlamanız gerekir.

Dökme demir tava ve tencerelerin bakımı zor mudur?

Kaplamasız ürünlerin bakımı zordur, kaplanmamış ürünlerin deterjanlarla yıkanmaması önerilir ancak emaye ürünlerde bir sorun yoktur. Düşünün evde kullandığınız tabak çanaklarda da aynı sorun var aslında ürünün içi çatlamış ve kararmışsa temizleyici o çatlakları doldurduğu için bardak, tabak ya da kaseyi atmak gerekir. her yıkama Bu, deterjanın içine koyduğunuz her yiyecek veya içeceğe karıştığı anlamına gelir. (Not: Çatlamış seramiklerden hemen kurtulun)

Aslında annelik dediğiniz, hatta çocuklarınıza bıraktığınız bir şey için zor değil. Her güzel şeyin ömrünü uzatmak için biraz çaba harcıyoruz. Ne de olsa bulaşık makinesinde yıkayamazsınız ve yıkadıktan sonra kurutmanız gerekir (kurutmak yerine ocağa koyarım ve biraz ısıtarak kuruturum). Ürünün dokusuna zarar vermemek için metal yerine ahşap gereçler kullanıyorum özellikle metal fırça kullanmıyorum. Bunun yerine ılık su veya sıcak su ve bulaşık deterjanı kullanmak en iyisidir.

Yemeğinizi pişirdikten sonra tavada veya tencerede kalan yiyeceği başka bir kaba alın. Kabın içine sıcak su dökün ve sabunlu suyu bulaşık süngeri ile içine dökerek yarım saat kadar bekleyin. Yağ tabakası zaten yumuşak olduğu için fazla ovalamanıza gerek kalmayacak.

Sadece deniz tuzu ve bezle ovarak temizleyenler var ama benim bunu yapmam neredeyse imkansız çünkü içim rahat etmez.

Döküm tencere kullanırken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli faktör de ocaktan veya fırından alırken doğrudan elinizle tutmamanızdır. Daha önce de belirttiğim gibi, ısı tüm ürüne eşit olarak yayılır. Bu nedenle saplar eşit şekilde ısınır.

Çatının soğuması beklenmeden asla soğuk su ile temas ettirilmemeli, bu nedenle ani sıcaklık değişimleri asla yaşanmamalıdır. Aksi takdirde kaplaması ve şekli bozulabilir, ürün çatlayabilir.

Bir ev şefi gibi yemek pişirmek ve ızgara etlerin üzerinde ızgara yapmanın tadını çıkarmak istiyorsanız, döküm tencere ve tavaları tavsiye ederim. Umarım siz de döküm ürünlerini kullanmaktan benim kadar keyif alırsınız. Aşk…

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın