Gül Reçeli – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler

Bu baharda ilk kez gül reçeli yaptım. Ailemizde reçel işi hep merhum anneanneme aitti. Her yıl annemin bahçesinden koskocaman pembe kokulu gül topları alıp çocuk odamıza götürürdük. Her zaman ilk reçelini ondan yerdim. En sevdiğim reçeller Mürdüm ve Ayva reçeliydi.

Mayıs ayı sona ererken her yer kocaman pembe çiçeklerle kaplanmış, her yere sis kokusu yayılmıştı. Gül kokusunun onun için ayrı bir yeri vardı. Reçeli, sabunu, suyu ve güle dair her şeyi severdi. Bu nedenle reçel yaparken kendimi yanımda hissettim.

Gül reçelinin sadece güzel kokulu güllerden yapıldığını unutmayın. Bazı tariflerde gül yapraklarının beyaz kısımları reçele ekşilik verdiği için temizlenir ama ben yapmıyorum. Bir yaprağı tadın, çok acı ise beyaz kısımlarını ayırın. Ben hazırlarken hafif bir burukluk oluyor ama bu reçele hoş bir tat katıyor.Reçel soğuyup tadı azaldığında neredeyse acı olmuyor.

Mayıs bitmeden güller solmadan reçel yapmayı unutmayın. Aşk…

Gül reçeli tarifi için malzemeler

    200 gr (yaklaşık 20 büyük gül yaprağı) 5 su bardağı toz şeker 2 su bardağı su Yarım limonun suyu

Gül reçeli tarifi nasıl yapılır?

Gülün yaprakları arasında sert ve kuru yapraklar varsa onları da alın. Burukluğunu sevmiyorsanız, beyaz kısımlarını elinizle veya bıçakla çıkarın. Birkaç durulamadan sonra kurumaya bırakın. Bir tencereye biraz kuru yaprak alın ve üzerine şeker ekleyin. Yapraklar ve şeker bitene kadar aynı işlemi yapın. Gül yapraklarını tencerenin kapağı kapalı olarak bir gece bekletin. Sabah tenceredeki şekerin çoğu erimiş olacak ve yapraklar cıvık olacaktır. Tencereyi ocağa alıp iki bardak su ilave edip içindeki şeker eriyene kadar karıştırarak pişiriyoruz. Reçelin altı kaynayınca kısık ateşe alıp ara sıra karıştırarak 10-15 daha pişirin ve suyu koyulaşmaya başlayınca içine yarım limonun suyunu sıkın. Gül yaprakları şeffaflaşıp istediğiniz reçel kıvamına gelince ocaktan alın. Kavanozları sıcakken doldurun, ağzını sıkıca kapatın ve serin bir yerde saklayın.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın