Humus, Orta Doğu’nun en popüler mezelerinden biridir ve Ortadoğu’dan tüm dünyaya yayılmıştır ve genellikle meze olarak kullanılır. Yılbaşı sofralarının ya da özel gecelerin olmazsa olmazlarından biri olan humus, nohutları bir gece önceden evde ıslatarak yapılabilir ya da vaktiniz yoksa konserve leblebi kullanabilirsiniz.
Eskiden blender denen böyle havalı bir alet olmadığı için derisi soyulup ezilirdi ama evde blender varsa kabuğuyla birlikte rahatlıkla püre haline getirebilirsiniz.
Daha önce denemediyseniz bu akşam yılbaşı menünüze ekleyebilirsiniz.
Konserve nohut ile ev yapımı ıslatma arasında farklılıklar olabilir. Bazen humusun türü bile ihtiyaç duyduğu sıvı miktarını değiştirebilir.
Zeytinyağını ve suyu ekliyorum, blenderdan geçmeden sıvı gibi oluyor, tahini ekleyip tekrar püre yapınca kıvamı koyulaşıyor. Bazen çok katı olabiliyor. Yine dikkatli olun, sonuçta çok katılaşırsa sıvıyı daha sonra ekleyebilirsiniz.
Ekleyeceğiniz zeytinyağının kokusuna dikkat edin. Erken hasat gibi acı ise mezenin tadı acı ve ekşi olabilir. Yani, eğer keskin kokuyorsa, biraz daha fazla yağ, biraz daha zeytinyağı kullanabilirsiniz.
Herkese huzurlu, mutlu ve sağlıklı bir 2010 diliyorum.
Aşk…
İçerik Tablosu
Humus tarifi malzemeleri
- 400 gr nohut (ben genellikle konserve kullanırım) yarım su bardağından biraz eksik tahin (azar azar ekleyin) yarım su bardağı su (yoğunluğa göre azar azar ilave edilebilir) ¼ su bardağı zeytinyağı 4 diş sarımsak , ezilmiş 1 limonun suyu Tuz 2 çay kaşığı kimyon 2 çay kaşığı toz kırmızı biber
Humus tarifi nasıl yapılır?
Eğer hazır leblebi almayacaksanız akşamdan 1 tatlı kaşığı tuzlu suda ıslatıp sabah nohutlar yumuşayana kadar haşlayın. Süzdüğünüz nohutlara ezdiğiniz sarımsağı ekleyin, yarım çay bardağı su ve zeytinyağını ekleyip püre haline gelinceye kadar blenderdan geçirin. Pürenize tahin, limon suyu, tuz ve kırmızı biberi ekleyip tekrar blenderdan geçirin. Ayakları kırmızı biberle süslenir. Dilerseniz üzerine tekrar zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]