Tavuklu Fırında Patlıcan – En Sevdiğim Yemekler

Patlıcanın şapkaya benzeyen üst kısmını keselim ve yıkadıktan sonra oyalım ve yıkayalım. Oymadan önce yıkarsanız, her kestiğinizde elinizden çıkacaktır. Patlıcanın içinden çıkan ilk sert kısmı ayırmak için patlıcanı yıkayalım ve kurulum için bir kapak yapalım.

İç harcı için pirinci iyice yıkayıp süzün. Ben bulguru yıkamadan kullanıyorum, isterseniz bulguru da yıkayabilirsiniz. İkisini de malzemeleri hazırlayacağımız bir kaba koyalım, kalanları yıkayıp güzelce doğrayalım ve tüm malzemeleri pirinç ve bulgurun üzerine koyalım.

Son olarak baharatları, salçayı ve tuzu ekleyip iyice karıştırın ve hafifçe ezin.

Üzerine zeytinyağını ekleyip tüm patlıcanların içini hazırladığımız malzemelerle doldurarak karıştıralım.

Patlıcan dolması yapılırken akılda tutulması gereken 2 ipucu var ve bunlar pişerken iç harcın taşmaması ve iç harcın şişip patlıcanın içinde patlamaması için dikkatle uyulması gereken kurallar.

Doldurmayı bir ağız dolusu patlıcanla doldurmak gerekir. Harcı doldururken patlıcanın ağzında 1 inç boşluk bırakılması önemlidir. Böylece iç çamurun içinde şişmiş bir bordür var. Ayrıca parmağınızla bastırarak sert doldurmamalısınız. Hamur olduğu gibi patlıcanın içinde olmalı, parmağınızla iterseniz patlıcan patlar. İç çamuru doldururken patlıcanı elinizle hafifçe sallamanız yeterlidir.

Tüm patlıcanları bu şekilde hazırladıktan sonra ağzını patlıcan parçaları ile kapatalım. Hazır olan malzemeleri tencereye dikey olarak koyalım, ağızlarının düzgün kapatıldığından eminseniz yatay olarak sabitleyebilirsiniz.

Üzerine tavuk parçalarını koyalım. (Tavukçuda çorba olarak satılan tavuğu alıyorum, tavuğun en iyi kısmı olması şart değil ve tavuk çorbası yapmak için yağ kullanılmaz, tavuk yağı yeterlidir).

Ekstra sos için su ve salçayı bir bardağa koyun ve salça eriyene kadar karıştırın. Diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Hazırladığımız sosu et ve tavukların üzerine dökelim.

Ardından patlıcanın kenarına gelecek kadar sıcak su ekleyip ocağa alalım, harlı ateşte açıp tencerenin kapağı açık şekilde kaynamaya bırakalım. Üzerine koyacağımız su kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatalım ve ocağın küçük kısmında en düşük seviyede yavaş yavaş pişirelim. Hızlı bir şekilde yüksek ısıda pişirirseniz patlıcan tencereye yapışıp yanacak ve salça pişmemiş kalacaktır.

Bakalım dolmalar 45 dakika yüksek ateşte piştikten sonra pişecek mi? Çatal patlıcanın içine kolayca giriyorsa ve batarken çatlama sesi gelmiyorsa pişmiş demektir. Pişmemişse kısık ateşte pişirmeye devam edelim.

Pişmişse yemeği ocaktan alıp tencerenin kapağı kapalı olarak 20 dakika dinlendirip dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz.

Böyle pişmiş tavuk yiyemezsiniz arkadaşlar. Doldurmada tadı harika ama tavuk gibi kokmuyor.

Umarım tarifi dener ve memnun kalırsınız. deneyecek olanlara bol şans

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın