Yavaş yavaş kış hazırlığı başlayınca, severek yediğim küçük bir patlıcan salatası yapıp kavanozlara koydum. Ağırlıklı olarak közlenmiş patlıcan ve kırmızı biberle yapılır ama damak zevkine göre sirke, yoğurt, yeşil biber, baharat, mayonez vb. ile hazırlananları da vardır. Diğer adı köpeoğlu salatası/mezesidir. Ben çocukken annem kavanozlarda kırmızı biber pişirirdi. (Paprika muhtemelen paprika kelimesinden geliyor, bu yüzden Orta Avrupa, daha doğrusu bir Macar yemeği. Kontrol etmek önemli çünkü önemli.) İçinde kırmızı biber, patlıcan, domates falan vardı, ben de hazırladığım mezeyi koydum. ve kavanozlardaki bu düşünceler. Servis sırasında sirke ve kıyılmış maydanoz ekleyerek yiyeceğiz.
Öncelikle yıkanmış patlıcanlar yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir ve yağlanır. Keskin bir bıçakla bir veya iki yeri çizilir. Oraya yağlı kağıt serilir ve kenarları kapatılır. (Alüminyum folyo da kullanılabilir.) Patlıcanı yumuşayana kadar 200° fırına koyun.
Aynı şekilde kırmızı biberler de fırında veya kömürde közlenir. Kızartılan malzemeler poşette bir süre bekledikten sonra kabukları ve biber tohumları ayıklanır.
Patlıcan ve biber istenilen kalınlıkta kesilir. (Bıçakla ince ince doğrayabilir veya blenderdan geçirebilirsiniz.)
Uygun bir tava veya tencereye yaklaşık 1/2 su bardağı sıvı yağ koyun. Sıcak tavaya patlıcan, biber ve ezilmiş sarımsağı ekleyin ve birkaç dakika pişirin. Yandı.
Üzerine domates ve rendelenmiş domatesi ekleyip bir iki dakika pişirin. Birlikte pişirirler. Son olarak cevizleri de ekledikten sonra tuz (ve dilerseniz baharatlar) eklenir ve bir süre karıştırılır. Sıcak kavanozlara doldurulur, kapakları kapatılır, battaniye veya masa örtüsü altına çevrilerek üzeri kapatılır. Soğuyana kadar (mümkünse bir gecede) bu şekilde bırakılır.
Köpeoğlu salatamız kışa hazır😉 Afiyet olsun!
Isıyı doldurmayacağından veya kapağı çekmeyeceğinden endişe ediyorsanız, beş dakika. Onu ısıtamazsınız. Malzemeleri blenderdan geçirirseniz, püre kıvamında ekmeğin üzerine sürülebilecek bir meze elde etmiş olacaksınız. Kahvaltı yapabileceğinizi düşünüyorsanız bu şekilde hazırlayabilirsiniz.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]