merhaba sevgili takipçilerim
Tarhananın her bölümü kendine göre farklıdır. Sizlere Gaziantep’in özel tarhana üretiminden bahsedeceğim. Öncelikle 2 kişilik bir aile olduğumuz için 5 kilo yoğurtla denemek istedim. Bu miktar bizim için burada yeterli.
Yazın hazırlanıp kışın yenecek olan bu tarhananın güneşte kurutulması Gaziantep tarhanası yöntemlerinden biridir.
5 kg yoğurttan tarhana, yaklaşık bir kuru dondurma kutusu büyüklüğündedir. Doyursanız, yoğurt ve meyilli ekleyerek daha fazlasını yapabilirsiniz.
İlk önce yoğurdu süzüyoruz. Yoğurt yağlı olmalıdır, çünkü yağlı yoğurt yemeğin tadını etkiler.
Seçtiğimiz yoğurdu temiz bir tülbent torbaya ya da her ne oynuyorsanız içine dökelim.
Yarım bardak tuz ekleyip her yerine yedirelim ve ağzını kapatalım.
Daha sonra 2 gün buzdolabına koyalım, her seferinde süzülmüş su dökelim ve yoğurdu iyice süzelim. Onu yatak odasına koymamızın nedeni, yaz olması ve onları ekşitmemesidir.
Tarhanayı dökeceğimiz gün 2 su bardağı kıymayı yumuşayana kadar pişirip soğumaya bırakalım.
Hamuru dinlendikten sonra kırık yoğurdu ekleyelim.
Tuzunu görelim.
Tuzu biraz fazla olacak ki çabuk bozulmasın.
Kesinlikle su ilavesi yapılmayacaktır.
Yoğurdu iyice yoğurduktan sonra elimizle ceviz şeklinde bezeler yapıp tepsiye yan yana sıralayalım.
Ayrıca büyük bir damara bağlayabilirsiniz. Parlak bir tepsi olmalı.
Beyaz bir masa örtüsü de olabilir.
Ardından balkonda veya çatıda güneşte kurutun.
Birkaç gün sonra tarhanaları ters çevirelim sırt üstü kurusun, yaklaşık 5 7 gün güneşte kurusun.İyi kuruması lazım ıslak çıkartırsak bozulabilir ve küflenebilir.
Daha sonra bunları bir saklama kutusuna koyabilir ve bir dolapta (belki serin bir yerde) saklayabilirsiniz.
Kışın kullanmak isterseniz sıcak suya atıp 3 5 dakika kaynatıp altını kapatalım. Suyu birkaç kez çizmeden süzelim ve biraz daha su ekleyelim. Bu noktada kaşımamamızın sebebi yoğurdun dağılmaması içindir.
Böylece web sitemde tarhana yahnisi pişirebilirsiniz.
Deneyenlere bol şans. Merhaba ve hoşgeldin…
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]