Adana Kebap tarifini en detaylı haliyle okuyucularımızdan Serkan Bey bizim için yazdı. O kadar güzel anlatmış ki hayran kaldım.
Tek yapmam gereken okuyup sizinle paylaşmak.
Bilgi ve deneyimlerini bizimle paylaştığı için teşekkürler.
Keyifli okumalar ve uygulamalar dileriz 🙂
İçerik Tablosu
Adana kebap tarifi malzemeleri (detaylı anlatım)
Adana tümörü:
- Kesinlikle alüminyum veya çelik değil. Demir şiş en iyi seçim olacaktır. Paslanabilecekleri için bakımlarının iyi ve temiz olmasına özen gösterilmelidir. Çelik ve alüminyum aşırı ısınır ve eti içeriden kurutur!
kalkan:
- Kıyma makinesinde öğütülmüş etten şiş kebap yoktur. Vücudunuzu çekmek için keskin, iyi cilalanmış bir kalkan şarttır. Büyük çift kulplu Antep Dövme Zırh işinizi kolaylaştırır. Çelik kalkanlarda mevcuttur. Burada en önemli şey kullandığınız kalkanın keskin olmasıdır. Aksi takdirde etiniz ezilir ve yorulursunuz.
1 kilo kuzu:
- Kesinlikle koyun sütü yok! Tercihen 1-2 yaş arası erkek bir hayvan, 750 gr kol ve 250 gr arka kısımlar karıştırılarak mümkün olduğunca sinirleri çıkarılacaktır. Çok düşük veya çok yağlı olmamalıdır. Küpleri kalkanın içine girmeden olabildiğince keskin bir bıçakla kesmek işinizi kolaylaştırır. (Maksimum lezzet arıyorsanız bu iş için seçilecek hayvan en fazla 10 gün önceden kesilmelidir. Kurbanlık koç eti bu iş için çok uygundur. Et kesildikten sonra bir kapta dinlendirilmelidir.) 5 gün boyunca 6-7 derecelik serin ortam ve aynı sıcaklıkta bir veya iki gün dinlenmeye yardımcı olur.
Kuyruk yağı:
- Genellikle her kilogram yağsız koyun eti için 250 – 300 gram kuyruk yağı kullanılır. Etin yağının durumuna göre 50-100 gram daha az yağ kullanabilirsiniz. Buradaki püf nokta, asla kuyruk yağı kullanmamaktır. Çünkü bir kebabı kebap yapan, içine konulduğu kuyruk yağıdır. Hamuru hazırlarken size çok yağlı gelebilir. Kanmayın! Dışarıda yediğiniz kebapların neredeyse yarısı kuyruk yağıdır! Herhangi bir kebapçıda pişmemiş, şişelenmiş Adana kebabını gördüğünüzde, karışımınızdan çok daha kırmızı renkte olduğunu görebilirsiniz. Bu renk etin rengi değil, konulduğu kırmızı biberin rengidir. (Maksimum lezzet için et için kullandığınız hayvanın kuyruk yağını kullanın.)
Acı kırmızı biber:
- 1 kg kıyma, üçte bir su bardağı kırmızı pul biber, istenirse bir tatlı kaşığı isot eklenebilir. (Maksimum lezzet için acı biber yerine hafif közlenmiş kök biber (pul biberin hammaddesi) kullanılabilir.) Biberleri kullanmak isterseniz bir gün önceden bardağa batırın. Detayları aşağıya yazacağım.
yeterli tuz:
- Bir tutam iri çekilmiş deniz tuzu, kebaplarınızın lezzetine lezzet katar. Kebapta tuz oranı iyi ayarlanmalıdır. Kebap tuzu sağlıklı olacağı için atlanmamalı! Aslında, normalden biraz daha tuzlu olsaydı yardımcı olabilirdi.
beta çivi:
- Et pişerken yağının alınması gerekecektir. Kömürler pişerken fazla yağ sızarak ateşi tutuşturur veya tamamen söndürür. Taze olmak güzel. Lahmacuncun mağazasından temin edilebilir.
Gördüğünüz gibi malzemeler oldukça basit (et, domuz yağı, biber ve tuz…) Kebapta başka hiçbir şey yok!
Adana kebap tarifi nasıl yapılır (detaylı anlatım)?
Kalkanlarda sinirleri ve eti kıyma haline getirin. Eti ezmeyin veya oda sıcaklığında çok uzun süre bırakmayın. Kıyma haline getirmenize gerek yok, taze bırakmakta fayda var. Eti kalkandan çıkardıktan sonra bir kaseye koyun ve tekrar buzdolabına koyun. Kuyruk yağını etle aynı şekilde zırhın içine çekin. Kıymayı ve kuyruk yağını bir kaba alın. Islatılmış pul biberin 1/3 su bardağını sıkın ve etle karıştırın. Bir gün önceden ıslatmakta fayda var. (Orijinal tarifte kök biber kullanılmıştır. Böyle bir imkanınız varsa aynı miktarda közlenmiş ve soğutulmuş biberlerin yarısını tekrar kalıba çekerek kullanabilirsiniz.) İpucu: Biberleri biraz eksik ekleyebilirsiniz ama kesinlikle yapmayın ‘t. t yanıp sönme Etin tadı bozuk. Etle yeterince tuz karıştırın. Tüm malzemeleri yoğurun. Yoğururken eti ezmemeye dikkat edin ve kesinlikle ellerinizi ıslatmayın. Yoğurduktan sonra eti tekrar siperden geçirmekte fayda var. Ama pek önemli değil. Yapmasan bile. İyice karışan malzemeleri buzdolabında iki saat bekletin. Bekleyen malzemeyi şişlere tutturun. Şimdiye kadar tüm tarifi başarıyla uyguladıysanız. Pişerken etinizin şiş üzerinde kalmayacağından şüpheniz olmasın. Şişelenmiş et söz konusu olduğunda içiniz rahat olsun. Avucunuza dolduracak kadar et alın ve şişenin her yerinde aynı kalınlıkta olacak şekilde yapıştırın. Etin altını ve üstünü şişeyle sıkıca kapatın. Çok kalın olma. Çok zayıf olma. Bir kısmı kalın, diğer kısmı ince olmamalıdır. Zamanla bu konuda daha iyi olacaksınız.İpucu: Ellerinizi minimum düzeyde ıslatın veya hiç ıslatmayın. Etin elinize yapışacağını biliyorum. Ancak elinizi her ıslattığınızda, o suyun et tarafından emileceğini unutmayın. Paketlenmiş et hemen ardından ateşe atıldığında fazla suyu kullanılarak haşlanacak ve kebabınızın tadı kaybolacaktır. Eldiven kullanmak faydalı olabilir. Hiçbir şey yapamıyorsanız şişeyi taktıktan sonra eti 6 saat dinlendirin ki etteki fazla su aksın.
yemek pişirme:
- Bol, kaliteli kömür kullanmakta fayda var. (Meşe kömürü tercih edilir) Köz haline gelen kömürlerin üzerine şişlerinizi yerleştirin. Etin her iki tarafını da sık sık çevirerek eşit şekilde pişirin. Ara sıra, kebabın yağını çıkarmanız gerekir. Şişleri pidelerin arasına birkaç kez -düz bir zeminde- geçirerek fazla bastırmadan yağı emdirin. (Et yağını pide ile birlikte eğik bir tabağa batırmaya çalışmayın, yağı alırken şiş kesinlikle bükülmemelidir). Dışı koyulaşınca et pişmiş demektir. Aşırı kurutmayın. Daha önce yağa batırdığınız pidelerin arasına şişleri kaydırın.
Geriye sadece yemek kalıyor 🙂
Sumaklı soğan salatası olmalı. Nane, domates, maydanoz, közlenmiş yeşil biber, közlenmiş domates. Ezme salatası, Gavurdağı salatası iyi gidiyor.
içinde. Serkan Bahtiar
Diğer gönderilerimize göz at
- Ev Yapımı Pizza Tarifi (Maya Hamuru)
- tahinli tatlı
- Kabak Lazanya – En Sevdiğim Yemek
- Tavuk Boyun Bacak Çorbası Tarifi
- Lavaş Lahmacun – Tatlı Yemeklerim
- Nohutlu Elmalı Semizotu Salatası Tarifi – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Lezzetli Çilekli Pudingli Kurabiye
- Patlıcanlı pilav – Tarifler.net.tr – pratik tarifler
- Baharatlı Tavuk Tarifi – Tariflerim
- Limonlu ve Ananaslı Kremalı Pasta – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Ayvalık Tost
- Renkli makarna salatası
- Yeşil mercimekli ıspanak – Tarifler.net.tr – pratik tarifler
- Evde tereyağı nasıl yapılır – Tarifler.net.tr – pratik tarifler
- Kayısı Püresi Tart Tarifi – Tatlılarım
- İki Kremalı Pasta – Tatlılarım
- Kızartmadan Izgara Lezzetinde Kolay Pişmiş Yemek
- Kuru Fasulye – En Sevdiğim Yemek
- Kiraz Likörü – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Portakallı Islak Kek – Tatlılarım
- Çilek Reçeli Tarifi – Tatlılarım
- Lahmacun Böreği – Tatlılarım
- İstanbul Usulü Karnıyarık (Masterchef Anlatımıyla)
- Kaşarlı Patatesli Börek – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Peynir Topları – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Yeşil Domates Tarifi – Tariflerim
- Baklava Hamurundan Çıtır Rulo Börek
- javordağı salatası
- Pirinç Unlu Muhallebi – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Dana Etli Basınçlı Pişmiş Tavuk – Favori Tariflerim
- 30 dakikada anında simit
- Köstebek Turtası – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Hurmalı Karatay Dondurması – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Lazanya (Denenmeli) – En Sevdiğim Yemek
- kış salatası
- Kahvaltı Menüleri 2013 (24. Gün) – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Yumurta ve Yeşil Zeytin Tarifi
- Yoğurt kızartma – Tarifler.net.tr – pratik tarifler
- Haşhaşlı fındıklı ekmek – armut anıları – Tarifler.net.tr – pratik tarifler
- Fırında Tavuk Tarifleri – Favori Tariflerim
- çıtır börek
- Faydalı Lahmacun (Lavaşlı) – Tatlılarım
- süt reçeli
- çörek
- Limonlu cheesecake – Tarifler.net.tr – pratik tarifler
- Patatesli Mayalı Kahvaltı – En Sevdiğim Yemek
- Bolonez Soslu Spiral Makarna – En Sevdiğim Yemekler
- Kızarmış kabak – Tarifler.net.tr – pratik tarifler
- Kahvaltı Menüsü (4. Gün) – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Favoriniz olacak patates çorbası
- Kavanozlarınızı atmayın!
- Bezelye ve Zeytinyağlı Kereviz Tarifi
- İki Renk Sütlü Nefis Tatlılar
- Etli Börek nasıl yapılır? – Benim favori yemeklerim
- Şeftali Reçeli – En Sevdiğim Yemek
- İpuçları ile lezzetli profiterol
- Kabak Graten Tarifi – Favori Tarifim
- Madımak’ın Tatlı Yemeği – Benim Tatlı Yemeğim
- Islak Kek Sufle Tadı
- İçli Köfte ve Rulo (Beyti Lezzetinde)
- Küçük Cevizli Kek – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Güneşte Kurutulmuş Domates ve Peynir Kahvaltısı – En Sevdiğim Yemek
- Krem şanti ile irmik topları
- Yapılan bu hata böreğinizi mahvediyor! Usta aşçıların sırrıyla börek yapmanın incelikleri
- Helva severleri mutlu edecek 8 helva tarifi – Tarifler.net.tr – pratik tarifler
- Elmalı turta – Tarifler.net.tr – pratik tarifler
- semizotu turşusu
- Tavuk Suyana Sebzeli Makarna Çorbası
- Borcam’da Zebra Kek Tarifi – Tatlılarım
- Süt ve yumurta içermeyen vegan brownie
- Patatesli kabak – Tarifler.net.tr – pratik tarifler
- Ev Yapımı Kumpir Tarifi – Tatlılarım
- mısır suyu
- Fasulye Turşusu Kavurma – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Ev Yapımı Siyah Zeytin Ezmesi – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- kolay ıspanaklı turta
- Sebzeli Fırında Somon – En Sevdiğim Yemekler
- 12. Gün Kahvaltı Menüsü – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Peynirli ve biberli krep yumurta – Tarifler.net.tr – Pratik tarifler
- Çiğ Karnabahar Salatası – En Sevdiğim Yemek
- Zeytinyağlı Brokoli (Brokoli sevmeyenler bu tarife bayılır)
- Elmalı Kek Tarifi – Tatlılarım
- 24. Bugünün kahvaltı menüsü – Tarifler.net.tr – pratik tarifler
- Kahvaltınızın baş tacı olacak patatesli pizza
- Tiramisu Tarifi – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Sumak ile doldurulmuş biber
- Turp Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Balgamlı öksürük için mükemmel çözüm
- Muzlu Cevizli Kek – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- mozaik pasta
- İbiza tatlısı
- San Sebastian Cheese Cake – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Izgara Et Kasap Tadıdır
- Ceviz Kakaolu Kurabiye Tarifi – Tatlılarım
- Küp Pide Tarifi – Tatlılarım
- Kaşarlı Patates Tarifi – Favori Tariflerim
- Fasulyeli Tavuk – En Sevdiğim Yemek
- kokusuz. Buğulanmış hamsi tarifi
- Tavuklu Makarna Tarifi – En Sevdiğim Yemekler
- Erik soslu kuzu muz – Tarifler.net.tr – pratik tarifler
- Kuru Donut Kicker
- Ezme Salatası – En Sevdiğim Yemekler
- haşhaşlı çörek tarifi
- Zeytinyağlı kereviz dolması – Tarifler.net.tr – pratik tarifler
- Hardal Otu Meze – Favori Mezem
- Tatlı Balkabağı Çorbası – En Sevdiğim Yemekler
- Lezzet Topları: Çikolatalı Trüf Tarifi
- Restoranlı Ezogelin Çorbası Tarifi
- Sütlü Balkabağı Çorbası Yapılışı – Tariflerim
- Tepside İçli Köfte – En Sevdiğim Yemekler
- Ünlü helvacılardan irmik helvası
- Soslu Elmalı Kek Tarifi – En Sevdiğim Yemek
- Dana Etli Sos Tarifi – Tariflerim
- Pastaya benziyor ama değil! Patatesli turta tarifi
- İftar Menüsü 2014 22. Gün – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- haddeleme pamuk kek
- pişmiş peynirli kek
- Sarılmış Lahana Nedir? Lahana Sarması (Yağ Kuyruğu) Nasıl Yapılır?
- Arpacıklı Köfte – En Sevdiğim Yemek
- Yulaf Ezmesi ve Tam Sütlü Omlet (Çok Lezzetli)
- Kuskus pirinci ile basmati pirinci
- chokerty kabab
- Kereviz salatası 5 dakikada hazır, böylece çocuklar kaşık kaşık yiyecek
- Lezzetli Ispanaklı Turta Nasıl Yapılır?
- Tavuklu Mantı – En Sevdiğim Yemek
- Mozzarella Peynirli Tavuk Pirzola – En Sevdiğim Yemek
- Humus Eti
- Sağlıklı Mor Lahana Turşusu (2 Adet 1 Lt Kavanozda)
- Tulum Peynirli Cevizli Buğday Salatası – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- çikolata soslu kek
- Kek
- Güveçte Biber Dolması – En Sevdiğim Yemekler
- Diğer Tarifler Karnıyarık – Tatlılarım
- Mantarlı Izgara Tavuk – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Nefis Çikolata Burgu (Çocuklar Çok Sevecek)
- Basit Kolay Kek – Favori Tariflerim
- Kuru Donut Kicker
- Pazı ile çıtır hamur işleri
- 16. Bugünün İftar Menüsü 2020 – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Soslu ravioli çok lezzetli
- Enfes lezzette misvak kebabı
- Karışık Izgara (Domates Soslu) – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Lezzetli patates salatası
- Nefis Kremalı Çilekli Puf Böreği
- Sert Yağsız Çikolata Parçalı Kurabiye
- Patates ve ceviz çorbası
- Yoğurtlu Mor Lahana Mezesi – En Sevdiğim Yemek
- Beşamel Soslu Kabak Yemeği
- Tatlı Patates Salatalık Tarifi – Tariflerim
- Otlu omlet – Tarifler.net.tr – pratik tarifler
- Nafees Lokom
- Shining Purple Sauerkraut Style Restaurant (videolu)
- Annemin Sebze Çorbası – En Sevdiğim Yemek
- Kurutulmuş Domates ve Bademli Kahvaltılık Sos – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Tost Makinesi Quesadilla – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Semizotu salatası (yoğurt) – Tarifler.net.tr – pratik tarifler
- Karpuz suyu tarifi, nasıl yapılır?
- Çavdar ve cevizli ekmek – Tarifler.net.tr – pratik tarifler
- Tavuk rulo – Tarifler.net.tr – pratik tarifler
- 16. Bugünün Kahvaltı Menüsü (2015) – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Aşamalı lezzetli lezzetli
- Bocaja
- Yaşlanmayan Maya – Tatlılarım
- Zeytinyağıyla Bayılan İmam – Lezzetli Yemeğim
- Fırında Peynirli Makarna (Ayrıntılar) – Tariflerim
- Fırında uskumru filetosu
- Amerikan kurabiyeleri – damla çikolatalı kurabiyeler – Tarifler.net.tr – pratik tarifler
- Rize Usulü Muhlama (Mihlama, Kuymak)
- Su muhallebisi – Tarifler.net.tr – pratik tarifler
- Maya ve kabartma tozu ile pasta
- Kuru Fasulye – En Sevdiğim Yemek
- patlıcan ezmesi
- Pekmezli ve kuru üzümlü milföy böreği – Tarifler.net.tr – pratik tarifler
- Karnabahar Kızartması
- Ev Yapımı Fındıklı Çikolatalı Kremalı – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Diyarbakır İçli Köfte – En Sevdiğim Yemek
- Peynirli lezzetli tart
- Pratik Kabak Mucver
- Loulouat Almuli – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Falafel Köfte Humus
- Mini Pizzalar – En Sevdiğim Yemek
- Çikolata Soslu Elma Topları – En Sevdiğim Yemek
- Pastane Lezzetinde Karaköy Böreği – My Sweets
- patatesli mantı
- Lezzetli ekşili köfte nasıl yapılır videosu
- Tatlı Yeşil Biber – En Sevdiğim Yemek
- Pan pizza
- Erik suyu nasıl yapılır? – Benim favori yemeklerim
- Fırında mantar dolması – Tarifler.net.tr – pratik tarifler
- balkabağı meze
- Pekmezli Atom Kurabiye Tarifi – Benim Tatlı İkramlarım
- 13. Bugünün Kahvaltı Menüsü (2015) – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler
- Kakaolu kek (tart kalıbında)
- Erkekler İçin Soğan Dolması Tarifleri – Tariflerim
- Ev Yapımı Çiğ Köfte
- “Bikini Diyeti” ile yaza hazırlanın
- Ev Yapımı Pizza Tarifi – Favori Tariflerim
- Kremalı Tavuk Körili Erişte Tarifi
- Pazı İçin Bu Tarifi Çok Seveceksiniz (Pazıyı Bu Kadar Sevindiren Lezzet)
- Bakımlı saçlar için pratik öneriler – Tarifler.net.tr – pratik tarifler