Kadayıf tatlısı, Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen en ekonomik ve lezzetli tatlılardan biridir.
Her bayramdan önce tatlı telaşı başlar. Bazıları çikolata servisi yaparken, diğerleri şerbetli tatlılara ağırlık veriyor. Bayramlarda en çok tercih edilen şerbetli tatlı baklavadır. Ancak yüksek maliyet fiyatı birçok insanı baklavadan uzak tutuyor.
Sizlere sunacağımız tarif baklava kadar lezzetli ve doyurucu. Üstelik çok ekonomiktir. Eminim bir kez denediğinizde asla hazır olmayacaksınız.
Dersler
- 500 gr. Yer fıstığı ile kaplı şurup içinde pişmiş rendelenmiş hamur
- 150 gr. Tereyağı
İç harç bileşenleri
- 2 su bardağı ezilmiş kaju
Şerbet malzemeleri
- 4.5 su bardağı şeker
- 4,5 su bardağı içme suyu
- yarım limon suyu
en iyi malzemeler
- yer fıstığı
- ezilmiş ceviz içi
yapılışı
Öncelikle suyu ve şekeri tencereye aktarın. Karıştırıp kaynamaya bırakın. Ardından ocağı ters çevirin. Kıvam alana kadar kaynattığınız şuruba limon suyunu ocaktan almadan 3-5 dakika önce ekleyin. Sonra soğumaya bırakın.
Kadayıf ipini elinizle eriyinceye kadar ayırın.
Tepsi yağ ile iyice yağlandıktan sonra tereyağ ile pişirilir, kalan tereyağı eritilir ve bir kat kadavra teli (üzerine eritilmiş tereyağı serpilir) bir kat çekilmiş ceviz serpilir. Teli üstten düzelttikten sonra tepsi veya başka bir tabak yardımıyla iyice bastırın.
200 derecede önceden ısıtılmış fırında altın sarısı olana kadar pişirin.
Fırından çıkan fırının üzerine soğuk şerbeti dökün. Tatlı şerbeti çektikten sonra dilediğiniz gibi dilimleyip dilimlerin üzerine dilediğiniz malzemeleri serperek servis edebilirsiniz.