Antakya Usulü Kete Tarifi – Leziz Yemeklerim

Merhaba bugün sizlerle Antakya mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan kendi yorumumla “KETE”  tarifini paylaşmak istiyorum. Genellikle şekerli ekmek olarak  nitelendirilen ketenin yapılışı yöreden yöreye farklılık gösterebilir. Biz bugün Antakya usulü kete yapacağız.

Öncellikle buğdayımızı bir gece önceden ıslatalım ve ertesi gün iyice yıkayarak üzerini iki parmak kadar geçecek su ile önce hızlı, kaynayınca kısık ateşte suyunu çekip yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Haşlanan buğdaya şekeri ilave ederek pişirelim ve tarçın ile doğranmış cevizleri ilave ederek altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.

Derin geniş bir kaseye ılık suyu, şekeri, zeytinyağını, rezeneyi, çörek otunu, mahlebi koyarak iyice karıştıralım.  

Una kuru mayayı ve tuzu ekleyerek sıvı karışıma azar azar elimizle yoğurarak ilave edelim. Hamurumuz toparlanıncaya kadar yoğuralım. Hamurun üzerini streç film ile örterek ılık bir ortamda mayalanmasını bekleyelim. Mayalama süreci çok fazla olmamalı. 

Hafif mayalanan hamurumuzu genişçe elimizle açarak oda sıcaklığındaki tereyağını üzerine sürelim. Hamuru  tereyağı iç kısımda kalacak şekilde katlayalım, çok az dinlenmiş olan hamuru elimizi ayçiçekyağına  batırarak bezeler koparıp yine yağa batırarak açalım. 

İçine buğdaylı harcımızı koyup kapatalım. Yağlı kağıt açılmış fırın tepsisine birbirine yapışmaması için geniş aralıklarla yerleştirelim. Üzerlerine susam serpip önceden ısıtılmış  200°C de ki fırında alt üst konumunda altı üstü kızarıncaya dek pişirelim. 

Buram buram tarçın rezene kokularının mutfağınızdan yayıldığı enfes Antakya usulü keteleriniz hazır. Kültürümüzü her daim canlı tuttuğumuz gelecek nesillere aktarabildiğimiz sağlık ve mutluluk dolu günler diliyorum. Afiyet, şifa olsun.🙏🌹💕

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın