Gürültülü bir İstanbul akşamından herkese selamlar…
Yapmalı mıyım yoksa yapmamalı mıyım? Ah, şimdi hiç zamanım yok! Bakalım… Hakaretlerime rağmen yeni evin olmazsa olmazı diyerek aşure hazırlıklarına başladım 🙂 Aslında aşureyi kaynattığımda inanılmaz bir huzur duyuyorum ve bolluk bereket getireceğine inanıyorum. eve pişmiş.
Bugün sizlerle daha önce bir çok kez yaptığım ama her seferinde biraz daha değiştirerek yaptığım bir aşure tarifini paylaşacağım ve sonunda da öyle dedim.
Yıllar sonra yaptığım ilk çorba bu tarifin yaklaşık yarısı kadardı. Ve tadına bakınca, kimseye dağıtamadan aile arasında yerdi. Bu sefer 30 porsiyon yaptım ve kendime sakladığım dört tencere dışında hepsini sıcak olarak servis ettim.
Şimdi aşure yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalardan bahsedeyim.
Genel olarak herkes bunun uğruna beyaz aşurenin arkasındadır;
Ceviz, kuş üzümü gibi malzemeleri önceden sıcak suya koyup en az 15-20 kez bekletip suyunu süzmelisiniz.
İncir de rengi koyulaştıran bir diğer etkendir, bu nedenle mümkün olduğunca sık olarak ocaktan almadan önce aşureye ilave edilmelidir.
Toz tarçın yerine çubuk tarçın kullanmak ve çubuk tarçınları buğday çimi ile kaynatmak size derin ve keyifli bir tat verecektir.
Aşure suyu sık sık değişir, bu nedenle gayzerde her zaman sıcak su hazır bulundurmalısınız.
Son olarak çorbaya koyduğunuz bakliyatların katılaşmaması için şekeri en son eklemeli ve dibinin tutmaması için karıştırarak pişirmeye devam etmelisiniz.
Aşk…
İçerik Tablosu
Aşure tarifi malzemeleri
- 500 gr aşure buğdayı 250 gr nohut 250 gr kuru fasulye 3 yemek kaşığı pirinç 100 gr kuru beyaz üzüm 50 gr kuş üzümü 150 gr kuru incir 150 gr kuru kayısı 50 gr ceviz 50 gr fındık 50 gr kuru yemiş 50 gr çam fıstığı 850-900 gr granül şeker 1 adet çubuk tarçın 1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi 5-5,5 lt su (ben 4 lt’den başladım ve gerektiği kadar ekledim) İsteğe göre 1 kahve fincanı gül suyu
yukarı:
- Nar taneleri, kuş üzümü, fındık, kuru kayısı ve incir parçaları, rendelenmiş hindistan cevizi
Aşure tarifi nasıl yapılır?
Buğday, fasulye ve nohudu ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzün ve büyük çelik bir tencereye alın. Buğdaya 4 litre su ve 1 çubuk tarçın ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü süzgeçle alıp tencerenin kapağını kapatın ve buğdaylar patlayıp yumuşayıncaya kadar kaynatın. (Kaynarken suyu ekleyin) Fasulye ve nohutları süzüp ayrı ayrı tencerelerde haşlayın (buğday dahil üçünü birden haşlamaya başlamanızı tavsiye ederim). Pirinç için cezve kullanın. Malzemeler kaynarken kuş üzümünü suya atıp 15-20 dakika bekletin. Kuru kayısı ve incirleri nohut büyüklüğünde doğrayın. Buğdayda haşlanan su beyazlaşıp koyulaşmaya başlayınca haşlanmış nohut, kuru fasulye, pirinç ve kuru yemişleri ilave edin. Koyulaşmaya başlayana kadar iyice kaynatın. Ardından yer fıstığını, kuru üzümü, ince kıyılmış kuru kayısıları, rendelenmiş portakal kabuğunu ekleyin ve karıştırın. Birkaç parça kaynatın. Son olarak şekeri ekleyin ve ara sıra karıştırarak 5-10 dakika pişirin. En son incirleri ekleyip kaynatın ve ocaktan alın. Aşure sıcakken kaselere paylaştırın. Soğuyunca üzerini dilediğiniz malzemelerle süsleyerek servis edin.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]