Ayva jölesi – Tarifler.net.tr – pratik tarifler

Merhaba sevgili arkadaşlar bugün sizlere çok beğendiğim bir tarifi anlatacağım. Ayva jölesi ile tanışmam 1-2 yıl öncesine dayanıyor. İlk defa keçi peynirli bir salatada denedim. O gün hep aklımın bir köşesindeydi.

Aslında bu tarifi yaparak kendime iyi bir iş yapmadığımı düşünüyorum çünkü dünden beri atıştırıyorum 🙂

Ayva jöle reçelinden çok ama çok daha lezzetli (bence). Birçok yağlı ve tuzlu peynir ile inanılmaz uyumlu bir tat oluşturur. Hatta bugün fotoğraf çekmeden önce markette durup ayva jölesiyle karıştırdığım 3-4 blok peynir aldım.

Bu lezzetli jöle ile ilişkilendirdiğim peynirler ise şöyle;

Keçi peyniri
izmir tulumu
kaşar peyniri
Füme çerkez peyniri

Bu arada 1 kilo ayvadan 5 su bardağı püre çıkıyor tarifte belirttiğim gibi ölçüler 1 su bardağı ayva püresine 1 su bardağı toz şeker şeklindedir. 1 su bardağı püreyi başka bir tarifte kullanmak üzere ayırdığım için ben 4 su bardağı şeker kullandım o yüzden tarifte 4 su bardağı şeker kullandım.

Son olarak ayvaları kaynattığım suyu bir sürahiye koyup dolaba attım çünkü bugün yaptığım ev yapımı vanilyalı pudingin üzerine ayva jölesi yapmayı planlıyorum.

Kalan ayva suyunu benim gibi komposto veya jöle yapmak için kullanabilirsiniz.

Aşk…

Ayva reçeli tarifi malzemeleri

    1 kg ayva 1 çubuk vanilya 1 tatlı kaşığı toz tarçın Pudra şekeri (ayva püresine göre ayarlayın) 4 su bardağı limon kabuğu + 3 yemek kaşığı limon suyu

Ayva jöle tarifi nasıl yapılır?

Ayvaları yıkayıp uzunlamasına 4 parçaya kesin. Saplarını ve çekirdeklerini temizledikten sonra 2-3 parçaya ayırıp tencereye alın. Limonu yıkayıp soyun ve ayvalara ekleyin. Vanilyayı ikiye bölün ve yarısını tencereye ekleyin. Ayvaların üzerini iki parmak geçecek kadar su ekledikten sonra orta ateşte yumuşayıncaya kadar kaynatın. Haşlanmış ayvanın suyunu süzün, blenderdan geçirin ve püre haline getirin. Püreyi bir su bardağı su ile ölçüp tekrar tencereye alın, püre çıkana kadar toz şekeri ekleyin. (5 bardak ila 5 bardak su gibi) Ayvaları orta ateşte 50 dakika karıştırarak kavurun. Rengi değişip koyulaşmaya başlayınca limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kavurun. Kıvamını alan jöleyi yağlı kağıt serili fırın tepsisine alıp üzerini düzeltin. Jöle soğuduktan sonra bıçak veya kurabiye kalıbı ile kesip servis yapın.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın