Merhaba sevgili arkadaşım,
Bu haftanın ilk tarifi en sevdiğim mantının farklı bir versiyonu 🙂 Bu mantının güzel yanı yağda kaynatılıp kızartılmaması. Bu yönüyle Kayseri’nin Yağlı Mantısına benziyor ama Kayseri’de yediğimde ritüel olarak fermente edildiğini gördüm. Ekşi mayaya kıyma konularak kızartıldığı için Bodrum Mantısına göre daha iri ve yumuşak olur. (bizim pizzamızdan biraz daha küçük)
Tarifi elle açmak yerine blenderımda makarna açacağı kullandım. Erişte makineniz vs. varsa fazla uğraşmadan kolayca açabilirsiniz.
Elle açacaksanız normal mantıdan biraz daha kalın açmanızı tavsiye ederim. Böylece daha kolay kapanacak ve kızartma sırasında açılmayacaktır.
İlk denemem olduğu için genelde makarna ile kullandığım bir hamur yaptım. Sonuç çok lezzetliydi. Verdiğiniz ölçülerden toplam 80 adet mantı çıktı. Bu ölçüler ortalama 3 kişi için idealdir.
Tarifi pişirmek için kızartma tavası yerine kızartma tavası kullanırsanız, sonuç fotoğraftaki gibi kabarık puflar olacaktır. Tavada yemek yapacak olanlar bol yağ kullanmak zorunda kalacak ve süzgeç kullanırsanız işiniz daha kolay olacaktır.
Aşk…
İçerik Tablosu
Bodrum mantısı tarifi malzemeleri
Hamuru hazırlamak için:
- 2 yumurta (büyük boy) 2 yemek kaşığı su 2,5 su bardağı un (2 su bardağı sudan sonra azar azar ekleyin, miktar biraz artabilir) Bir tutam tuz
İç harç için:
- 80 gr kıyma 1 küçük kuru soğan Tuz ve karabiber
yukarı:
- Kuru naneli sarımsaklı yoğurt
Domates sosu hazırlamak için:
- 1 yemek kaşığı salça, yarım çay bardağı su, bir su bardağı tuz
yağda kızartmak:
Bodrum Mantısı tarifi nasıl hazırlanır?
- İçi için soğanı rendeleyin ve tuz ve karabiberle kıymaya ekleyin, yoğurun ve kenara alın. Masanın üzerine iki bardak un alın. Avucunuzun ortasında bir delik açın ve yumurtayı kırın. Tuz ekleyin ve yavaş yavaş yoğurmaya başlayın. Hamur toplanmaya başlayınca suyu ekleyin. Ele ve tezgaha yapışmayan sıkı bir hamur elde edinceye kadar unu azar azar ekleyerek yoğurun. Hamurun üzerini unlanmış tezgahta bir bezle örtüp 30 dakika dinlendirin. Hamuru 4 parçaya bölün. Hamur açma makinesine biraz un koyup 6 numara kalınlığa gelene kadar açın.Yuvarladığınız hamurları unlanmış tezgaha alın ve şeritler halinde kesin. Ortalarına yavaş yavaş kıymalı harcı koyup kapatın. Mantıların üzerini kapatınca kızgın yağda arkalı önlü kızartın. Mantıyı servis tabağına alın ve üzerine zeytinyağında kızartılmış sarımsaklı ve salçalı yoğurdu dökün. İsteğe göre üzerine kuru nane serperek servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]