Bahar geldiği için sıcak havalar kapıda ve yeni bir lezzetli çorba yolda. Sıcak havalarda içebileceğiniz, elinizden bırakamayacağınız soğuk, doyurucu ve hafif bir çorba sizi bekliyor.
Gelelim plana!
Buğday Ayran Çorbası Tarifi,
Buğdayı güzelce yıkayalım. (Yöreye göre adı değişse de aşure buğdayı veya döğme olarak bilinir)
Beş dakika ılık suda bile. Beklerken temizlemeyi kolaylaştırabilirsiniz.
Buğday yıkanınca tencereye alıp suyunu dökelim ve buğday şişip patlayana kadar pişirelim.
Bu arada buğdayın tüm suyu çekeceği doğrudur.
Tahılın cinsine göre alacağı su miktarı değişeceği için yanınızda sıcak su bulundurmanızı tavsiye ederim.
Bu kadar su ile pişmemişse, ilave etmediğiniz sürece sıcak su ilave edebilir ve buğdaylar pişene kadar bu işleme devam edebilirsiniz.
Daha fazla su istemenin mümkün olduğunu sanmıyorum ama her ihtimale karşı bir dipnot almak istedim.
Buğday pişip ocaktan alınca bezelyeleri ekleyip karıştıralım ve pirinç haline gelen buğdayı ocaktan alalım.
Diğer taraftan derin bir kapta yoğurdu kalıntı kalmayana kadar çırpın.
Su ekleyip koyu bir ayran elde edelim, çok fazla eklememekte fayda var çünkü bu bir çorba ve çalıştırırsanız tadını kaybeder.
Ayran hazır olduğunda buğday soğuyana kadar bir kenara koyun.
Buğdayın soğuk olması önemlidir çünkü sosumuz soğuyacaktır ve ılık buğdayı ayranın içine dökersek ezilir. Bu nedenle, tahılın oda sıcaklığına soğutulduğundan emin olmanız gerekir. Pişirmeyi bitirdiğimizde soğuyan ve sıcaklığına gelen buğdayların üzerine çok kalın bir şekilde hazırladığımız ayranı dökelim ve karıştıralım.
Ayranın kıvamını damak zevkinize göre inceltebilir veya kıvamını artırabilirsiniz.
Son olarak tuzu ve kuru naneyi ekleyip karıştırın.
Oda sıcaklığında soğutulmuş olarak veya buzdolabında dondurarak servis edebilirsiniz.
Deneyecek olanlara bol şans
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]