Chia tohumları ne işe yarar ve nasıl kullanılır?

Son zamanlarda yulaf, granola, kinoa ve keten tohumu menülerin ve sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezi haline geldi. Sağlıklı olmasını, zengin mineral ve vitaminler içermesini isteyenler için bu yemek favoriniz olacak, diyoruz. Bu makaledeChia tohumlarının faydası nedir?“,”chia tohumu nasıl kullanılırBirlikte göreceğiz.

Chia tohumları nelerdir? Chia tohumlarının faydası nedir?

Peki, “chia tohumu nedir” derseniz; Adını Meksika, Arjantin ve Bolivya gibi ülkelere özgü “salvia hispanica” bitkisinin minik tohumlarından alan oldukça zengin bir besindir. A, B1, B3, E, D vitaminlerinin yanı sıra; Chia tohumları vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, iyot ve manganez gibi birçok minerali içerir. Ayrıca yüksek lifli yapısı sayesinde uzun süre tok tutması ile bilinir. Ortalama olarak iki yemek kaşığı chia tohumu günlük kalsiyum ihtiyacınızın %18’ini karşılar.

Chia tohumları glütensiz formülü sayesinde glüten hassasiyeti olanlar veya glüten içeren yiyecekleri diyetlerinden çıkarmaya karar verenlerin en çok tercih ettiği yiyeceklerden biridir.

Chia tohumlarının faydası nedir? Faydaları nelerdir?

Chia tohumlarının faydası nedir?

Chia tohumlarının faydaları nelerdir diye bakacak olursak; Öncelikle düzenli yenildiğinde kalp ve damar sağlığına faydalı besinlerden biri olduğunu görüyoruz. Kalsiyum oranı yüksektir, kemik sağlığının korunmasında ve kemiklerin güçlendirilmesinde etkilidir. Manganez açısından zengin bir besin olduğu için; Yorgunluk, unutkanlık gibi sorunlara iyi gelir. Chia tohumları ayrıca yüksek miktarda antioksidan içerdikleri için vücudunuzu kanserden ve yaşlanmadan korur. Lif oranı yüksek bir besin olduğu için sizi uzun süre tok tutar ve kilo vermek isteyenlerin tercih ettiği besinler arasında yer alır.

Chia tohumlarını nasıl kullanıyorsunuz?

chia tohumu nasıl kullanılır

Peki, “chia tohumu nasıl kullanılır”? Aslında kullanım ve form açısından çeşitli tariflerde kullanılabilen bu gıda genellikle çiğ olarak tüketilmektedir. Sağlıklı ve besleyici yemekler hazırlamak için yoğurt, smoothie ve meyveli yoğurtlara yulaf ezmesi eklenebilir. Bunu kullanmanın başka bir yolu da salatalara eklemektir. Aslında son zamanlarda chia tohumlarının çorbalarda ve soslarda kullanıldığını gördük.

Chia tohumunu çiğ yemek istemeyenler için pişirilerek yenen tarifler de önerebiliriz. Bir bardak sıcak süte eklenen bir kaşık chia bile sizin için besleyici ve sağlıklı bir atıştırmalık olabilir. Dilerseniz kahvenize veya çayınıza chia tohumu ekleyerek farklı bir lezzet elde edebilirsiniz.

Chia tohumlarının en yaygın kullanımlarından biri sağlıklı unla karıştırıp pişirmek. Bunun için chia tohumlarını blender yardımı ile toz haline getirmek yeterlidir. Chia tohumu tozu ile ekmek, turta ve kek gibi çeşitli tarifleri deneyebilir; Sağlıklı unla yapılan yiyecekler alabilirsiniz.

Dilerseniz chia tohumlarını ve sıvı gıdaları karıştırarak jöle yapabilir, pişirmeye gerek kalmadan lezzetli, sağlıklı puding elde edebilirsiniz. Nasıl? Bu lezzetli puding tarifi ile denemeye ne dersiniz? İşte pratik olarak pişirmeden yapabileceğiniz bir “chia ananaslı puding tarifi”. Ananas yerine muz tercih edenler için işte farklı bir chia tohumlu puding tarifi: Muzlu Chia Puding Tarifi

Chia ananaslı puding tarifi

ananaslı puding chia tohumu yapımı

Dersler

İki dilim ananas, iki yemek kaşığı chia tohumu, bir bardak yağsız süt, tarçın.

için hazırlık

Kapaklı geniş bir kaba 2 yemek kaşığı chia tohumunu koyun, sütü ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı buzdolabında soğuyana ve chia tohumları kabarıp kıvam alana kadar ortalama 3-4 saat bekletin. Bu bekleme süresi boyunca buzdolabından çıkarmayı ve ara sıra karıştırmayı unutmayın. 3-4 saat sonra buzdolabından çıkardığınız karışıma ananas küplerini ekleyin ve işte bu kadar! Zevkinize göre tarçın ekleyebilirsiniz.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın