Yıllardır takip edenler bilir düdüklü tencere ile aramızda çok uzun bir mesafe var, ne zaman kullansam geriliyorum ve bu yüzden çok nadir kullandım. Nehrin doğumundan sonra mutfağım için en pratik, ekonomik ve vazgeçilmez ürün sorulsa cevabım düdüklü tencere olurdu. Zamandan tasarruf etmenin yanı sıra yemeğin lezzetini arttırarak hazırlamak benim için çok büyük bir artı. Benim gibi hikayelerden ve olaylardan dolayı kullanmaktan korkanlar olsa da annelerimizin hatta anneannelerimizin mutfağından beri tanıdığımız düdüklü tencereler artık eskisinden daha pratik ve güvenli. Kullanılan teknoloji sayesinde yeni nesil düdüklü tencerelerin patlama ve hasar görme ihtimalleri yok denecek kadar azdır. (Tabi ki en önemli şey kullanım kılavuzuna bağlı kalmaktır)
Düdüklü tencere nasıl kullanılır?
Piyasada farklı markaların hem alüminyum hem de çelik düdüklü tencerelerini bulabilirsiniz. Benim önerim kesinlikle daha sağlıklı ve kullanışlı olan paslanmaz çelik düdüklü tencereler kullanmanız. Alüminyum sağlıksızdır ve iyi pişirme sağlamaz. Düdüklü tencere kullanırken dikkat etmeniz gereken ilk şey tam dolu olmamasıdır. Pişirme sırasında içeride yüksek basınç olacağından fazla doldurursanız güvenli pişirme sağlamaz. Maksimum doldurma kapasitesi tencerenin 3/4’ü olarak ayarlanmalıdır. Tencerenin içinde veya dışında maksimum seviye göstergesi asla aşılmamalıdır.
Aynı şekilde daha az su kullanmak da sorunlara neden olabilir. Yetersiz su ve sık bakım nedeniyle et ürünleri yanabilir. Malzemeleri düdüklü tencereye yerleştirdikten sonra kapağını kapatıp kilitleyin. Brülörü yüksek konuma getirin ve içeride basıncın oluşmasını bekleyin. Tencereler bu basıncı modele göre farklı gösterebilir.
Ama genellikle tencerelerin kapaklarında basınçla yükselen kırmızı bir düdük vardır. Bu düdük çaldığında ocağı indirmeniz gerekir. Daha sonra içindeki maddenin pişme süresi dolduğunda kapatmanız yeterlidir. Tencere zamanlayıcınız varsa, zamanlayıcıyı açtıktan sonra ayarlayın ve bırakın. (Veya mutfak saatini kullanın veya telefonunuzu kurun.)
Düdüklü tencerede pişirme süresi bittiğinde, içinde yüksek basınçlı buhar olduğu için kapak direkt olarak açılmamalıdır. Ocağınızda buhar çıkış özelliği varsa buharın tamamen ve eşit şekilde çıkmasını bekleyin.
Ardından tencereyi 10 dakika soğumaya bırakın ve ardından kapağı açın.
Tencerenin buhar çıkış ayarı yoksa en az 15 dakika tencerenin soğumasını bekleyin.
Önemli olan, güveci mümkün olduğunca hareket ettirmemek. Tencere sallanmamalı veya içine itilmemelidir.
Düdüklü tencere kullanmak kulağa riskli gelse de aslında bu kadar kolaydır.
Düdüklü tencere nasıl temizlenir?
Düdüklü tencereyi bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz. Gövdesi çelikten olduğu için makinede yıkama ile kullanım süresi azalmaz. Kılıflar markadan markaya farklılık gösterse de benim tavsiyem elde yıkamanızdır. Elde yıkanırsa iç kısımlar daha iyi temizlenecektir.
Uzun ömürlü olacak.
Kapağın kenarındaki kauçuğu ve düdüğü kapaktan ayırmak ve yıkadıktan sonra iyice durulamak yeterlidir. Dikkat edilmesi gereken nokta, tencerenin içindeki basınç nedeniyle bazen düdük düdüğün bir parçası olabilir.
Yemek gidebilir. Yıkarken buna dikkat etmeli ve parça varsa kürdan yardımıyla çıkarmalısınız.
Düdüklü tencerenin avantajları
Yemek pişirirken bana en çok zaman kazandıran kesinlikle düdüklü tencere. Pişirme süresini yüzde 70 azalttığı için istediğimi hızlı bir şekilde hazırlayabiliyorum. Yani normal tencerede 1,5-2 saatte pişirdiğim kuşbaşı et, düdüklü tencerede maksimum 20-25 dakikada pişebiliyor.
Aynı şey aldığım organik tavuk için de geçerli. Serbest alanda yetişen ve bu nedenle iyi bir kas yapısına sahip organik tavuğu normal bir tencerede pişirmeye çalışıyorsanız, neredeyse tüm gün tencereyi kontrol etmeniz gerekecektir. Ancak düdüklü tencerede bu sefer tamamen farklı. Organik tavuğu düdüklü tencerede pişirirken her tavuğun süresini farklı ayarlıyorum. Yavru bir tavuksa, basınçlı pişirme için 1,5 saat yeterlidir.
Düdüklü tencere pişirme süreleri
Düdüklü tencerede her yemek farklı bir zamanda pişirilir. Etin pişmesi daha uzun sürerken, sebzelerin pişmesi daha kısa sürer. Ayrıca baklagilleri geceden ıslatmak zorunda kalmadan pişirmenizi sağlar. Aşağıda belirttiğim süreleri ortalama değer olarak alabilirsiniz. Kullanacağınız et parçasına, bakliyat ve sebzelerin büyüklüğüne göre süreyi 1-2 dakika arttırıp azaltabilirsiniz.
Kırmızı et 25 dakika
Bütün tavuk 15 dakika
Bir parça tavuk 10 dakika
90 dk organik tavuk
30 saniye değil
5 dakika kalınlık
Nohut (geceden ıslatılmış) 17-20 dakika
Kuru fasulye (geceden ıslatılmış) 20 dakika
Fasulye (geceden ıslatılmış) 20 dakika
Buğday (geceden ıslatılmış) 17-20 dakika
pirinç 5 dakika
bezelye 5 dakika
Mısır 25 dakika
mercimek 10 dakika
10 dakika patates (soyulmuş ve bütün, yaklaşık 20 dakika)
karnabahar 5 dakika
kabak 5 dakika
Adalar 5 dakika
Bamya 15 dakika
enginar 5 dakika
Taze fasulye 15 dakika
Brüksel lahanası 10 dakika
En yeni yardımcım, geçen ay aldığım en yeni Tefal düdüklü tenceresi Clipso Precision. Önceki Tefal klipsleri gibi, Precision da tek elle açılıp kapatılabilir. Çok yer kaplayan düdüklü tencerelerin en büyük dezavantajı bu tencerenin kulplarının katlanması ile giderilmektedir. Yan taraftaki iki kulp, dolaba yerleştirirken büyük kolaylık sağlamak için katlanır. Kapak kulpu da aynı şekilde tasarlanmıştır. Tutarken kaldırabileceğiniz karabinayı pişirme sırasında yuvasına sokup dolaba kaldırabilirsiniz. Clipso Precision ile ilgili en sevdiğim şeylerden biri dijital zamanlayıcıdır. Tencereyi ocağa koyup kapağını kapattıktan sonra dijital saate istediğiniz süreyi giriyorsunuz ve tencerede yeterli basınç biriktikten sonra gösterge geri saymaya başlıyor. Süre dolduğunda sesli bir sinyal ile sizi uyarır.
Düdüklü tencerenin iki farklı pişirme ayarı vardır. Bu sayede et, bakliyat ve sebzeleri uygun basınçta pişirme imkanı sağlar.
Düdüklü tencere deyince aklıma gelenler bunlar. Özellikle pişirme sürelerine katkıda bulunursanız sevinirim.
Kullandığım ürünleri sipariş etmek isterseniz bu linkten temin edebilirsiniz.
Aşk…
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]