Ekşi Maya – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler

Merhaba sevgili arkadaşım,

Yaz biterken farkettim ki uzun zamandır ev yapımı biber dolması yememişiz.

Sonra yazlık komşumuz olan bir ablanın yıllar önce yaptığı turta dolması geldi aklıma. Çoğumuz gibi kıymayı pek sevmezdi, bu yüzden ekşi dolma yapmak için zeytinyağı kullanırdı ve hatırladığım kadarıyla ekşi yapmak için limon tuzu katardı.

Derz harcını hazırlarken aklımda kalanlarda 1-2 değişiklik yapıp damak zevkime göre ekşi bir harç yaptım. Mevsim biberleri, domatesler, kuru nane ve gerçek nar ekşisi ile ev tadı alırsınız.

Ben biraz pul biber kullandım. Bir porsiyona 3-4 parça konulabilir gibi. Bu nedenle ben biber sayısından biraz daha az pirinç kullandım ama tam oldu. Orta boy biber kullanacaksanız pirinci tam olarak biber sayısına göre ekleyin.

Ben domates kabuğu yerine çeri domates kullandım, bu da güzel bir tatlılık verdi.

Aşk…

Ekşi tarifi malzemeleri

    13-15 adet tatlı biber (küçük) kapakları için soyulmuş domates veya 7-8 adet çeri domates 1-1,5 su bardağı su zeytinyağı

Enjeksiyon için:

    12 yemek kaşığı pirinç 2 orta boy domates 2 orta boy soğan 3 diş sarımsak ¼ demet maydanoz 2 yemek kaşığı nar ekşisi Limon suyu 2 tatlı kaşığı kuru nane tuz ve isteğe göre pul biber 6-7 yemek kaşığı zeytinyağı

Ekşi dolma tarifi nasıl yapılır?

Biberleri yıkayın, saplarını çıkarın, içini temizleyin, biraz tuz ekleyin ve bir kenara koyun. Pirinci 1 veya 2 su bardağı su ile yıkayıp süzülmesi için kenara alın. Domateslerin kabuğunu soyun (dokuyu örtmek için kabuğu ayırın). Zeytinyağını tencereye alın, blenderdan geçirdiğiniz soğan ve sarımsağı ekleyin ve kavurmaya başlayın. Soğan pembeleşince pirinci ekleyip kavurun. Pirince domates, tuz, karabiber ve kuru naneyi ekleyip karıştırın. 1 limonun suyunu ve nar ekşisini ekleyip ara sıra karıştırarak suyunu çekene kadar pişirin. Tencerenin kapağını kapatarak 10-15 dakika su emen harcı hazırlaması için dinlendirin. Maydanozu ince ince doğrayın ve fermente dolguya ekleyin. Biberleri bir çay kaşığı ile doldurun. Biberleri kiraz domates veya soyulmuş kabuklardan yapılmış kapaklarla kapatın. Biberleri tavaya kenarlarında boşluk kalmayacak şekilde dizin. 1 su bardağı suya bibersiz limon, zeytinyağı ve tuzu ilave edip tencereye ekleyin. Biber miktarının yarısına gelene kadar su ekleyin. Orta ateşte su kaynayıncaya kadar pişirin, su kaynamaya başlayınca altını kısın ve kapağı kapalı olarak biberler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ilık veya soğuk olarak servis edin.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın