Merhaba sevgili arkadaşım,
Yazması hazırlamaktan daha zor olan bazı tarifler vardır. El yapımı hamur işleri kesinlikle bu kategoriye girenlerden biridir. Adım adım her şeyi anlatmak isterken tarif bir ferman gibi uzadıkça uzuyor 🙂 Aslında dikkatli okursanız ve sırasına göre yaparsanız kendi hazır böreklerinizi de yapabilirsiniz.
İçi yumuşacık dışı çıtır çıtır patatesli börek 🙂
Geçtiğimiz haftalarda Adele’nin sevgili tarifini paylaşmıştım. Bu hafta bir araya geldiğimizde evde sık sık yaptığınız börekleri yapmaya karar verdik. Mükemmel boyutlarda ve harika lezzette bir hamur oldu. Ben kıymalı veya patatesli puf böreği severim ama dileyen peynirli de yapabilir.
Bu tarifte mayalanma da önemlidir, bu nedenle hamur iki katına çıkana kadar mutfakta ılık bir yere koyabilirsiniz. Hamuru mayalandırarak vakit kaybetmemek için iç harcını hazırlarsanız işiniz kolaylaşacaktır.
Hamur kullanacağınız tepsi büyüklüğünde açılmalıdır ancak zorlanıyorsanız fırça yardımıyla yağladıktan sonra elinizle dikkatlice çekerek inceltip iri hale getirebilirsiniz. Açtığınızda hamuru açmak çok daha kolay oluyor. Kenarlarından yırtılır merak etmeyin rulo yapacağınız için belli olmaz.
Benim de favorilerimden biri olan el sarması kıymalı börek tarifine de bu linkten ulaşabilirsiniz.
Aşk…
İçerik Tablosu
El böreği tarifi için malzemeler (patatesli)
- 5,5 su bardağı un 1 yumurta 2 su bardağı su ½ çay kaşığı sıvı yağ (hamura ilave edilecek) 2 çay kaşığı tuz 1 paket instant maya (10 gr) Açtığınız hamurun üzerine sürmek için 2-3 yemek kaşığı sıvı un Yağ ( yaklaşık yarım bardak)
Dolgu için:
- 1 kg patates (haşlanmış) 2 adet orta boy kuru soğan Tuz karabiber kırmızı pul biber 5 yemek kaşığı sıvı yağ
Pasta üstünü hazırlamak için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı 3 yemek kaşığı sıvı yağ 1 yumurta sarısı
El sarması böreği (patates) tarifi nasıl hazırlanır?
Yoğurt için 5 su bardağı unu derin bir kaba alın. Üzerine yumurta, tuz ve mayayı ekleyin, suyu ekleyin ve yoğurmaya başlayın. Gerekirse yarım çay bardağı un ilave edip yoğurun. Hamuru tezgaha alın ve 3-4 dakika yoğurmaya devam edin. Gerekirse unu tezgaha serperek toparlayın. Hamuru yoğurma kabına alıp üzerini streç filmle kapatıyoruz. Hamur iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın. Hamur mayalanırken patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun. Yemek pişirmek için soğanları doğrayın ve bitkisel yağda kızartın. Haşlanmış patatesleri soğanlara ekleyin, ezin ve bir dakika daha soteleyin. Tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. Ekşi mayayı masaya koyuyoruz. 5 eşit topa bölün ve elinizde yuvarlayın. İlk bezeyi un serpilmiş tezgaha alın. Merdane yardımıyla tepsi büyüklüğünde açın. (Gerekirse merdanenin yapışmaması için biraz un serpilir.) Açılan hamura yağı fırça yardımıyla sürüp elinizle hafifçe çekerek hamurun küçülmesini sağlayın. Hazırladığınız patatesli harcı elinizle serpip hamurun üzerine yayın. Hamuru uçtan başlayarak yuvarlayın ve yağladığınız tepsiye alarak gül şeklinde yuvarlayın. İkinci yufkayı da aynı şekilde hazırlayıp birinci yufkanın ucuna ekleyin ve sarın. Kalan 3 beze ile aynı işlemi yapın. Tereyağını eritin ve yağı yüze ekleyin. Soğuyan karışıma yumurta sarılarını ekleyin ve tüm yağı hamura sürün. 185 derecelik fırında yaklaşık 50 dakika, hamurlar altın rengi alana kadar pişirin. Pişen böreği fırından çıkarın ve ilk sıcaklığına gelene kadar üzerine bir bez örtün. Ilık veya sıcak servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]