Strudel ilk olarak uzun zaman önce aldığım bir basın bülteninde dikkatimi çekti. Basın bülteninin dikkatimi çekmesinin nedeni, sadece bir reklamdan ziyade şekerin tarihini anlatmasıdır.
O kadar güzel anlatılmış ki uygun bir tarifle kullanmak üzere sakladım. Burası şu an açık mı bilmiyorum ama bir gün oraya uğrayıp yaptıkları böreği tatmak istiyorum.
Strudel’in kökeni Avusturya Krallığı’na atfedilir. Tatlının en önemli malzemesi olan yufka, o dönemde Orta Doğu’dan çıkıp Türkiye üzerinden Macaristan ve Orta Avrupa’ya yayılmıştır. Macarlar baklava yapımında kullanılan hamurları meyvelerle doldurarak farklı bir tatlı elde ettiler. Strudel, 18. yüzyılda Habsburg İmparatorluğu döneminde popüler bir tatlıdır. En eski Strudel tarifi, 1696 yılında Viyana Şehir Kütüphanesinde bulunan el yazması bir tariftir. Strudel kelimesi Almanca kökenlidir ve “girdap” anlamına gelmektedir.
Strudel ve aşk…
Strudel’in aşk tatlısı olarak adlandırılması, Avusturya İmparatorluğu döneminde usta bir aşçının Strudel hamuruna bir aşk mektubu koyup sevdiği kadına duygularını bu şekilde ifade ettiğine dair bir rivayete dayanmaktadır.
Strudel’in iki çeşidi vardır: elma peyniri ve kuark. Apfelstrudel ile Topfenstrudel… İncecik, yumuşacık bir hamurdan taşan elmalı Apfelstrudel ve enfes yumuşacık quark peyniri ile yapılan topfenstrudel size farklı tatlar sunuyor. Ayrıca Strudel’in farklı ülkelerde farklılık gösteren kiraz, kiraz, haşhaş, ıspanak ve ekşi lahana çeşitleri vardır. Bu Strudel’in her lokmasında, hamurunu ve ağzınızda eriyen tereyağının harika tadını hissedeceksiniz.
Hazırladığınız elmalara başka meyveler de ekleyebilirsiniz. Mesela ben tarifte iki elma ve yarım armut kullandım. Evde çok sık sulayarak hamuru eritmeyecek meyveleri tercih ederek farklı tatlar elde edebilirsiniz.
Pudra şekeri dışında vanilyalı dondurma veya vişne reçeli de kullanabilirsiniz.
Aşk..
İçerik Tablosu
elmalı turta tarifi malzemeler
hamur için:
- 2 su bardağı un 1 yumurta 3 yemek kaşığı sıvıyağ veya 1 tutam tuz 1 tutam toz şeker ½ çay bardağı su
Harç için:
- 3 katı yeşil elma 1 kahve fincanı galeta unu 50 gr tereyağı 5 yemek kaşığı isteğe bağlı esmer şeker 2 çay bardağı kuru üzüm 1 tatlı kaşığı tarçın
elmalı turta tarifi nasıl yapılır
Su hariç tüm malzemeleri bir karıştırma kabına alın. Yarım çay bardağı suyu yavaş yavaş ekleyin ve yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini bir bezle örtüp yarım saat dinlendirin. Elmayı yıkayın ve kabuklarını soymadan küp şeklinde doğrayın. Ekmek kırıntılarına batırın. Esmer şeker ve tereyağını tencereye alın. Tereyağı eriyince elmaları ve kuş üzümünü ilave edip elmalar pembeleşinceye kadar soteledikten sonra ocaktan alın. Hamuru un tezgahına alıp incecik hamurları yuvarlıyoruz. Hazırladığınız elmalı harcı hamurun kenarına yayın ve rulo şeklinde sarın. Bir fırın tepsisini veya kaseyi yağlayın ve turtayı tepsiye yerleştirin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dakika hamurlar pembeleşinceye kadar pişirin.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]