Merhaba sevgili arkadaşım,
Mutfağa olan tutkumu artık hepiniz biliyorsunuz: Yemek yapmayı ve paylaşmayı sevmeyen herkesin uzun süre yürüyebileceği bir yol değil benimki.
Benim için hayat acı ve tatlı olduğu kadar tuzlu ve ekşidir. Önemli olan dik durabilmek, acısında, tuzlusunda, ekşisinde, tatlısında yaptıklarını paylaşabilmek. En önemlisi aramızdaki o derin bağı her zaman canlı tutabilmek.
32 yaşında çalışkan bir kadın olarak yine zorlu, disiplinli bir yola çıkıyorum. Osla ile tanışana kadar benimle iyi oturmayan birkaç şey vardı. Okulu ziyaret ettiğimde, olmak istediğim yerin burası olduğuna karar verdim 🙂
Böylece mutfak serüvenimin ikinci ayağı olan Profesyonel Pastacılık ve Fırıncılık çıraklığım Usla ile Günlerim başlamış oldu. Benimle aynı tutkuyu hisseden insanlarla mutfağa geri dönmek ve aynı havayı solumak harika bir duygu.
İşim gereği hafta sonları antrenman yapmayı tercih ettim. Böylece hafta içi işlerimi aksatmadan devam ettirebiliyorum.
25 Mayıs’ta okullar açıldı, dolayısıyla 1,5 aydır yoğun bir şekilde antrenman yapıyoruz. İlk haftalarda teorik derslerimiz vardı. Son iki haftadır mutfağımız var ve hamur işinin temellerini öğrenmeye başladık.
Bu arada Osman Chef, Noor Chef ve Duigo Chef ile tanıştım. Hepsi okulda bu işi okuduktan sonra uzun süre bu sektörde çalıştılar. Dersler çok disiplinli, yoğun ve eğlenceli.
Sınıf arkadaşlarıma gelince, hepsi çok neşeli ve heyecanlı.
Profesyonel Pastacılık ve Fırıncılık eğitimlerimde öğrendiğim püf noktaları sizlerle her fırsatta paylaşacağım.
Bu hafta konumuz Kurabiye ve Kurabiye oldu ve çeşitli kurabiyeler hazırladık. Kurabiyenin Türkçe (kısa cins olarak telaffuz edilir) karşılığı yoktur. Hamurun yoğurulması kırıntı börek için yaptığımız hamura benzediği için Kırıntılı Kurabiye tanımı bence tam uyuyor.
Ghoriba’nın dikkatimi çeken bir çeşidi de Noursef ile denediğimiz Elmas Kurabiye oldu.
Elmas bisküvi denmesinin sebebi ise hazırlanan rulo yufkanın kesilmeden önce yumurta akı ve toz şeker ile kaplanmasıdır. Fotoğrafta gördüğünüz gibi, piştikten sonra taç, etrafında bir elmas gibi parlıyor.
Şimdi bu mükemmel ağızda dağılan kurabiyenin tarifine geçelim.
İçerik Tablosu
Elmas kurabiye tarifi malzemeleri
- 225 gr tereyağı 320 gr un 100 gr pudra şekeri 1 çubuk vanilya 1 tutam tuz (tereyağı tuzlu ise kullanmayın) 15 gr kakao
yukarı:
- 2 yumurta akı 1 su bardağı toz şeker
Elmas kurabiye tarifi nasıl yapılır?
Vanilyayı uzunlamasına ikiye bölün ve çekirdeklerini bıçakla çıkarın. (Kurabiyelerde fasulye kullanacağız ama kalan vanilyayı atmayın siz sütlü şekerlemede kullanabilirsiniz.) Kakao ve unu aynı kaba eleyin. Soğuk tereyağını küp küp doğrayın ve geniş bir karıştırma kabına alın. Üzerine pudra şekeri, tuz ve vanilyayı ekleyip parmak uçlarınızla yoğurmaya başlayın. Tereyağı biraz yumuşamaya başlayınca kakao ununun üçte birini karıştırma kabına ekleyin. Hamur topaklanmaya başlayacaktır. (Burada önemli olan tereyağının fazla erimemesi ve yağın dışarı çıkmamasıdır.) Tüm unu parmak uçlarınızla yoğurarak ekleyin. Topaklanan hamurları mutfak tezgahına alın ve elinizle bastırarak top haline getirin. Masada topladığınız hamurları iki elinizle yuvarlayın ve uzun rulolar yapın. (Eni 1 lira olacak) Bisküvi rulosunu ikiye bölün ve buzdolabına sığacak bir tepsiye alın ve üzerini streç film ile kapatın. (Hemen yapmak isterseniz 30 dakika buzlukta, bir gün sonra yapmak isterseniz 12 saat buzdolabında dinlendirin.) Yumurta aklarını bir kapta güzelce çırpın. Toz şekeri tepsiye yayın. Dondurulmuş hamuru buzdolabından çıkarın. Öncelikle üzerine yumurta beyazını bir fırça yardımıyla sürün. Ardından tepsiye toz şekerle boyayın. Toz şekerli bisküvileri 1-1,5 cm kalınlığında kesin ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine 1 cm aralıklarla dizin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 10-12 dakika pişirin. (Pişirme kısmı fırından fırına değişir. O yüzden fırından çıkarmadan önce bir kurabiyenin ortasına parmağınızla bastırın ve dağılıp dağılmadığına bakın. Biraz yumuşaksa fırından çıkarabilirsiniz. ) Kurabiyeleri oda sıcaklığında ağzı kapalı bir kapta ağzı kapalı olarak yaklaşık bir hafta saklayabilirsiniz.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]