Ev yapımı ramazan pidesi (ekşi maya) – Tarifler.net.tr – pratik tarifler

Merhaba sevgili arkadaşım,

Reza’nın son ekşi mayalı sayısı Ekşi Mayalı Ramazan Pide’ydi 🙂 Şu an 3 yaşında 3 aylık ve tabi her hafta telefonuna notlar alarak karnını doyuran canım eşimin o yaşlara gelebilmek için inanılmaz bir emeği var. Ekşi maya, evinizde büyüttüğünüz canlı bir organizmadır, tıpkı çiçeklerinizi sulamayı bıraktığınızda nasıl ölürse, mayanızı beslemeyi bırakırsanız sonunuz çiçekleriniz gibi olur.

Daha önce ekşi maya hazırlanışı ile ilgili detaylı bir yazı hazırlamıştık, yazıda ekşi maya tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Daha sonra yaptığımız ekşi mayalı ekmek tarifine ve daha anlaşılır olması için çektiğimiz videoya buradan ulaşabilirsiniz.

Ekşi maya ile sadece ekmek değil, çeşitli tarifler de hazırlayabilirsiniz. Ekşi mayalı ekmek, ekşi mayalı tam buğday ekmeği ve ekşi mayalı fındıklı ekmek tarifime buradan ulaşabilirsiniz.

7 gün sonra ekşi maya yapmayı başardınız ama henüz ekmek yoğurmaya hazır değilseniz. Ekmek makinasında ekşi mayalı ekmek tarifime de buradan ulaşabilirsiniz.

Yukarıda okuduğum gibi, çok fazla ekşi maya ile uğraşırken, artık gram gram tartmaya gerek yok (bunu yeni başlayanlara söylemedim :)) Bu yüzden pide yaparken gram değil, fincan ölçüleri kullandım. .

Evet, şimdi Maya Reza’nın son numarası nefis, leziz, ev yapımı ramazan pidesi 🙂 Size verdiğim zilyonlarca linki gezdiniz, tarif konusunda kafanız karıştığı halde geldiniz 🙂 Ramazan bitti dersem ben de yaparım. ekşi maya Normal maya ile yaptığım ramazan pidesi tarifini deneyebilirsiniz, buradan da ulaşabilirsiniz.

Aşk…

Ev Yapımı Pide Ramazan (Ekşi Maya) Tarifi İçin Malzemeler

    1 su bardağı aktif ekşi maya (160 gr) 3 su bardağı tam buğday unu 3 su bardağı un 1,5 su bardağı su 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 çay kaşığı tuz

yukarı:

altı için:

    2-3 yemek kaşığı buğday veya yulaf kepeği

Ramazanda pide tarifi (ekşi maya) nasıl hazırlanır?

Mayayı buzdolabından çıkarıp besleyin ve üzerini bir bezle kapatarak en az 7 saat oda sıcaklığında dinlendirin. Aktif hale gelen mayayı yoğurma kabına alıp üzerine buğday unu, tam buğday unu, zeytinyağı ve suyu ekleyip hafifçe yoğurun. Yavaşça yoğurduktan sonra tuzu ekleyin (hemen eklememizin nedeni maya ve tuzun doğrudan temas etmesini istemememizdir) ve hamur tamamen karışana kadar yoğurmaya devam edin. Orta kıvamlı bir hamur elde ettiğinizde üzerini bir bezle örtün ve bir saat dinlendirin. Bir saat sonra kabarıp kendi kendine toplanan hamur ellerinizi hafif ıslatıp aşağıdan yukarıya doğru 2-3 kez katlayın ve tekrar hamurun üzerini kapatın. Bir saat daha dinlendirdikten sonra hamurları tekrar ellerinizi ıslatarak ve üzerini kapatarak aşağıdan yukarıya doğru katlayın. Hamuru 30 dakika daha dinlendirip unlu tezgaha alın, ikiye bölün ve ilk parçayı merdane yardımıyla açın. Fırın tepsisine buğday veya yulaf kepeği serpin. Pide hamurunu kepeğin üzerine koyun ve elinizle şekil verin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin. Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında yaklaşık 15 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. (Pide pişince aynı işlemi ikinci pide için de yapın.)

Not: Mayanızın aktif olup olmadığını suyu test ederek anlayabilirsiniz. Test için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın