Kuru fasulye, Türk ve Balkan mutfağının popüler bir yemeğidir. Genellikle sade olarak tercih edilen kuru fasulye yemeğine mutlaka soğan, domates, salça ve pul biber eklenir. Ancak vereceğimiz tarif tam bir sebze ziyafeti! Üstelik çorba tarifi!
Kuru fasulye çorbası sadece Türk mutfağında değil, Azerbaycan mutfağında da bilinen lezzetlerden biridir. Patatesten havuca kadar zengin ve doyurucu olan bu kuru fasulye çorbası, deneyenlerin vazgeçemeyeceği bir lezzet.
Akşam yemeği için farklı lezzetler arıyorsanız kuru fasulye çorbasını mutlaka denemelisiniz.
Dersler
- 250 gr. kuru fasulye
- 1 patates
- 2 havuç
- 2 domates
- 1 yeşil biber
- 1 soğan
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 dal biberiye/5-6 dal maydanoz
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı tatlı kırmızı biber
- 1 çay kaşığı kara biber
- 5 su bardağı sıcak su
yapılışı
İlk olarak kuru fasulyeleri haşlayın ve geceden ıslattıktan sonra süzün.
Zeytinyağını büyük bir tencerede ısıtın. Doğranmış soğanları ekleyip soteleyin. Ardından havuç ve patates küplerini ekleyin. 2-3 dakika kavurduktan sonra küp küp doğranmış biberleri ilave edin. Birkaç kez karıştırdıktan sonra rendelenmiş domates ve salça ilave edilir.
Domatesler pişince un, tuz ve baharatları ekleyip iyice karıştırın. Su ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca fasulyeleri ilave edin ve 10 dakika kısık ateşte pişirin.
Hazırlanan çorbanın üzerine ince kıyılmış biberiye veya maydanoz serpin.