medyauzmani.com

Fındıklı çikolata – Tarifler.net.tr – pratik tarifler

Merhaba sevgili arkadaşım,

Tatil yaklaştıkça bayram hazırlıkları daha yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu bayramda da kurban kesme telaşı var. İlk gün sıkışıklığı bittikten sonra ziyaretler başlayacak ve biz hanımların en büyük sıkıntısı “ne ikram edeceğimi şaşırdım” olacaktır.

Önceki yıllarda tatil hediyeleri etrafında bazı listeler yapmıştım. Fırsat verilirse akşama kadar yeni bir iş yapmaya niyetliyim.

Bugün bayram öncesi yapıp buzdolabında en az bir hafta bekletebileceğiniz pratik ve lezzetli bir tarifim var.

Birçok çikolata sever evde kendi çikolatasını yapmayı hayal eder. Bu aslında çok kolay, çikolatayı kendiniz yapıyormuşsunuz gibi, biz kendimiz yapmasak da damak zevkimize göre eklemeler yaparak istediğimiz gibi şekillendirebiliriz diyenler olabilir.

Ben hazır çikolatayı eriteyim sonra dökerim ne olur derseniz kesinlikle yanılıyorsunuz. Çikolatanın dutların veya kullanacağınız kalıbın üzerinden akmaması için ilk önemli faktör içerdiği kakao yağı yüzdesidir. Kalıplamak ve tatlandırmak istediğiniz çikolata %70 kakao yağı içermelidir. Kuvertür olarak bilinen çikolata firmalarının pasta, tatlı gibi ürünleri hazırlamak için ürettikleri çikolatadır.

Bir diğer önemli faktör ise çikolatanın içindeki kakao yağını kristal bir forma getirmek için kullanılan bir yöntem olan çikolata temperlemedir. İşlenmiş çikolataya parlaklık ve sertlik vermek için temperleme yapılır.

Bu yöntem en basit haliyle,

Çikolatayı eritin (sıcaklığı 40-45 dereceye yükseltmeyin)
Çikolatayı soğutun (sıcaklığını 27 dereceye düşürün).
Son olarak çikolatayı tekrar ısıtarak (sıcaklığı 30 dereceye yükseltmeyin)

Elbette bu yöntemi uygulamak için bir derece şeker gerekiyor ama çikolatayı evde gözlerinizle çalışarak temperleyebilirsiniz.

Peki çikolatayı eritmek için hangi yöntemler kullanılmalıdır? Tercih edilen temel yöntem çikolatayı benmari usulü eritip bir mermer yüzey üzerine saçarak ve toplayarak ısısını düşürmektir ama bizim evde genellikle bu kadar geniş bir mermer yüzey olmaz.

Bu nedenle çikolatayı su banyosunda eritmek ve ardından Mary’s banyosunda buz banyosu yaparak soğutmak işinizi görecektir. Ancak zamanınız kısıtlıysa ve çikolatayı yakmayacağınızdan eminseniz, bu mikrodalga fırınınızı gerçekten kolaylaştırır.

Peki çikolatayı ısıttık, soğuttuk ve tekrar ısıttık ama nasıl anlarsınız diye düşünürseniz seyreltilmiş. Bu, topaklar ve beyaz noktalar olmadan sıvı ve parlak çikolatanın yumuşadığı anlamına gelir. Bu çikolataları ister kalıpla isterseniz elle farklı şekillerde tatlandırmak için kullanabilirsiniz.

Şimdilik size çikolatadan bahsedeceğim. Bu tarifi denemek isterseniz piyasadan yağ oranı en yüksek bitter çikolatayı alıp deneyebilirsiniz. Kuruyemişlerin içine kuru meyve parçaları da serpebilirsiniz.

Aşk…

Çikolatalı fındık tarifi için malzemeler

    350-400 gram antep fıstığı, fındık ve soyulmamış bademli sütlü veya bitter çikolata

dekorasyon için:

    İsteğe göre 20-30 gr beyaz çikolata

Fındıklı çikolata tarifi nasıl yapılır?

Teflon tavaya arzu ettiğiniz miktarda fındık, badem ve antep fıstığı koyun. Orta ateşte biraz aroması çıkana kadar kavurun, bir kaseye alın ve soğumaya bırakın. Küçük parçalara ayırdığınız çikolatayı su banyosunda eritin, ardından ocaktan alın ve soğuyana kadar karıştırın. Daha sonra benmaride tekrar ısıtın, karıştırın ve ocaktan alın. Parlak ve sıvı çikolatayı küçük bir spatula ile 1-2 dakika yavaşça karıştırarak soğutun. Gerekli miktarda kavrulmuş kuruyemişleri çikolatanın içine koyun ve elinizle tamamen çikolataya bulandığından emin olun. İstenilen büyüklükteki çikolata kaplı fındık parçalarını buzdolabına sığacak büyüklükte yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Tüm çikolata ve fındık bitene kadar işlemi tekrarlayın. Çikolata buzdolabında sertleşirken beyaz çikolata eriyor. Bir kaşık yardımıyla soğuyan çikolatadan biraz serpin. Tamamen soğuyunca servis edin.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın