Merhaba sevgili arkadaşım,
Bu tarif uzun zamandır sizlerle paylaşılmayı bekliyordu. Bu yaz iki kez Akyaka’ya gittim. İlk ziyaretim nisan başındaydı ama ikinci ziyaretim haziran başındaydı ve birçok tarifi kendim hazırlayarak deneme fırsatım oldu. Ellerimle toplayıp şekillendirdiğim güneşte kurutulmuş domates, yoğurt ve salamura kaya mezeleri favorilerimdi. Coelacanth gibi farklı bitkilerle de tanıştım ve pişirdim.
Bir haftalık Akyaka merkezli gezim Marmaris Turunç’tan başlayıp Antalya Kaş’a kadar devam etti. Bir yerden bir yere giderken iddiaya girdik 🙂 Evet, şaka yapmıyorum. İstanbul’a göre neredeyse nemli ve haziran ayında bile çok sıcak olan hava ile toplamda 5 -6 günde çok yorulmadan bol bol tarhana hazırladık.
Herkesin bir tarhana çubuğu vardır. Bazıları biberleri ve domatesleri birlikte haşladıktan sonra nohut ekler. Bazıları tarhana otu denilen İstanbulluların pek de bilmediği bir ot katıyor içine. Bazıları nohutla yapar, bazıları ise hamurunu kendi yapar. Halamla yaptığım çok lezzetli bir tarhana tarifi ve çok malzeme gerektirmiyor. Süreci hızlandırmak için bir parça ekmek hamuru ekliyoruz. Ekmek hamuru zaten fırınlarda satılıyor ama ben bulamıyorum diyenler bir paket yaş maya ekleyebilir.
Hatta beğeninize göre nane, maydanoz ve yeşil biber de ekleyebilirsiniz. Bu benim kişisel olarak ilk deneyimimdi ve seneye farklı tarifler denemeyi planlıyorum.
Önemli olan tarhun iyice kuruduktan sonra çıkarmaktır, aksi halde küflenir. Bu mevsimde nasıl kurutacağınızdan emin değilseniz 70-80 dereceye getirdiğiniz fırında kuruttuktan sonra kurutabilirsiniz. Dilerseniz puflarda da saklayabilirsiniz.
Not: Ne kadar çok biber olursa renk o kadar koyu olur. Hazır tarhanamı pişirirken önce salçayı biraz soteleyerek lezzetini arttırıyorum. Bu nedenle biber miktarını az tuttuk ki daha koyulaşmasın.
Aşk…
İçerik Tablosu
Ev Yapımı Tarhana Tarifi Malzemeler (Evde Tarhana Yapın)
- 1 adet ekmek hamuru (bulamayanlar için 1 paket 42 gram yaş maya kullanabilirsiniz) 3-4 adet tatlı biber (500 gram) 3-4 adet orta boy domates 500 gram 500 gram yoğurt 1 kg un ( mezeler için) 500 gr kuru soğan 2 -3 yemek kaşığı tuz un (kıvama göre miktarı ayarlanıp günlük yoğurmada eklenir)
yapılışı:
Dolmalık biber saplarını çıkarın, tohumları çıkarın ve yumuşayana kadar kaynatın. Domatesleri ikiye kesip rendeleyin. Biberleri, soyulmuş soğanları ve rendelenmiş domatesleri püre kıvamına gelinceye kadar blenderdan geçirin. Derin, geniş kapaklı bir karıştırıcıdan geçirilen malzemeleri alın. Ekmek hamurunu, yoğurdu, tuzu ve unu ekleyerek yoğurun. Hamur çok cıvık olursa un ilave edip ekmek hamuru kıvamına gelinceye kadar yoğurmaya devam edin. Hamurun üzerini kapatıp sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın. Günde 1-2 kez en az 3 gün yoğurun ve hamurun ekşimesini (küflenmesini) bekleyin. Hamurun taşmaması için altına bir tepsi veya gazete koyun. Çok sıvı olursa yoğururken biraz un ekleyin. Hamur ekşiyip tarhun kıvamına gelince temiz bir beze olabildiğince ince olacak şekilde yayın. (Bu kurutma işlemini kolaylaştıracaktır) Kurumaya başlayan hamurları ters çevirin. Ara sıra kırın ve döndürerek kurutmaya devam edin. Bir veya iki gün hamurun içini dışına çıkarmaya devam edin. Rengi açılıp kuruyunca blendera koyun ve mümkün olduğu kadar ince öğütün. Hazırlanan tarhunu bir fırın tepsisine yayın ve 1-2 gün daha kurumaya bırakın. Tamamen kuruduğundan emin olduğunuz tarhanayı kavanoza alabilirsiniz. Emin değilseniz, bir pufun içine koyun ve nefes almasına izin verin, sonra çıkarın. 2-3 yemek kaşığı kullanarak çorba yapabilirsiniz.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]