medyauzmani.com

Hünkar Beğendi – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler

Merhaba sevgili arkadaşım,

Bu haftanın ikinci tarifi ise ailemizde çok güzel yapılan Hünkar Beğendi. Amcamın yaptığı yemekleri ilk defa çocukluğumda tattım ve doyamadım 🙂 Sonra bir şeyler yemeye başlayınca önce bizimkilere bu yemeğin tarifini sordum.

Bu enfes yemeğin saray mutfağına kadar uzanan bir hikayesi var.

Rivayete göre üçüncü imparatorun ziyaretinden sonra Fransa’yı ziyaret eden Osmanlı döneminin padişahı Abdülaziz’dir. Napolyon ve eşini sarayına davet etti. Napolyon davete katılamaz ama eşi Eugenie İstanbul’a gelir.

İmparatoriçe aşçısını ziyarete geldiği İstanbul’a getirir. Fransız şef, beşamel sosu hazırlarken saray mutfağında yemek yapan diğer şeflerin de dikkatini çeker.

Közlenmiş patlıcanla bu şekilde buluşan beşamel sosun lezzeti ustaları mest ediyor ve akşam yemeğinde kuzu etiyle padişaha ikram ediliyor.

Padişahın çok beğendiği bu yemeğin adı bundan böyle “Honkar Bigendi” olarak anılacaktır.

Elbette tarif o zamandan beri bazı değişikliklere uğradı. Bunlardan en önemlisi salça veya ete eklenen domateslerdir. Diğeri ise arzunuza göre ekleyebileceğiniz kaşar peyniridir.

Şimdiye kadar yaptığım hazırlıklarda mutlaka bu ikisini kullandım. Çünkü etliye salça, patlıcana kaşar peynirini severim.

Bu tarifin tavuk ve kabak benzeri bir versiyonunu da yapabilirsiniz.

Aşk…

Hünkar Beğendi Tarifi Malzemeler

Et:

    600 gr dana kuşbaşı (kuzu kullanabilirsiniz) 3 yemek kaşığı tereyağı (isteğe göre sıvı yağ) 1 orta boy kuru soğan 1 yemek kaşığı salça 1 su bardağı su tuz

Beğenileriniz için:

    6 adet orta boy patlıcan 2 yemek kaşığı un 2 yemek kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı tuz 1,5 su bardağı süt 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

Hünkar Beğendi tarifi nasıl hazırlanır?

Eti tereyağı ile orta boy bir tencereye koyun. Suyunu salana kadar kavurun. Suyunu çeken etlerin üzerine ince kıyılmış kuru soğanı ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. Pembe soğana 1 yemek kaşığı salça ekleyin ve kokusu çıkana kadar soteleyin. Bir bardak su ekleyin, karıştırın ve et yumuşayana kadar kapağı kapalı olarak orta ateşte pişirin. Ocakta ya da ızgarada közlediğiniz patlıcanın kabuklarını soyup doğrayın ve afiyetle yiyin. Tereyağı ve unu bir tavaya alıp kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Kavrulan una sütü azar azar ilave edip çırpıcı ile çırpın. Patlıcanı kalın beşamel sosa ekleyin ve hızlıca karıştırmaya devam edin. Ocaktan aldığınız sıcak karışıma rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Soyulmuş ete tuz ekleyin ve kapağı kapalı olarak yaklaşık 10 dakika pişirin ve ocağı kapatın. Sevdiklerinizi servis tabağına alın, üzerine pişirdiğiniz etleri koyun ve servis yapın.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın