Merhaba sevgili arkadaşım,
Havaların ani değişmesi ve çevremde neredeyse herkesin hasta olması nedeniyle şifalı bir çorba yaptım. Giresun-Kolakaya yaylasında ilk defa karalahana çorbasını tatmış biri olarak soğukta lezzetli ve doyurucu lezzetini unutamadım. (Videoya bu yazıdan ulaşabilirsiniz 🙂
Daha sonra İstanbul’da sık uğramaya başladığımız Karadeniz Restaurant’ta yemek yemeye başladım. Aslında geçen hafta çorba yapacaktım ama evde mısır patlatma yoktu. Pişirirken hakkını vermek istediğim için bu haftaki pazarı bekleyip bakliyat satan tezgahtan aldım. Muhtemelen yerel ürünler satan mağazalarda veya aktarlarda bulabileceğinizi düşünüyorum. Bulamazsanız eklemenize gerek yok, isterseniz mısır konservesi ekleyebilirsiniz.
Karadeniz’in simgelerinden biri olan karalahananın faydaları oldukça fazladır.Soğuk algınlığı tedavisinde bağışıklık sisteminde ve vücudun savunmasında aktif rol oynar bu nedenle hastaysanız veya hastalanacağınızı düşünüyorsanız hemen tüketin. deneyebilir
Ayrıca lahanadaki potasyum kalp ve damar sağlığı için çok faydalıdır. Yüksek tansiyona karşı koruyucu etkisi bulunurken antioksidan özelliği ile cilt sağlığını koruyarak erken yaşlanmayı da önler.
Şalgam pişirme süresi değişebilir. Kaynadıkça suyu azalacağından, pişirirken yanınızda fazladan kaynar su olduğundan emin olun.
Aşk…
İçerik Tablosu
Karalahana çorbası tarifi malzemeleri
- ½ demet lahana ½ su bardağı kırık mısır 1 su bardağı haşlanmış barbunya 2 yemek kaşığı pirinç 1 orta boy kuru soğan 1 diş sarımsak 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı biber salçası 4 su bardağı et suyu 6 su bardağı su 1 yemek kaşığı mısır unu + 1 su bardağı Sıcak su, tuz, karabiber , Kırmızı pul biber
Karalahana çorbası tarifi nasıl yapılır?
Turpları yıkayıp ince ince kıyın. Büyük bir tencereye alın, sıcak su ekleyin ve 10 dakika kaynatın. Mısır gevreğinin üzerine kaynar su ekleyin ve küçük bir tencerede 10 dakika kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra yumuşaması için sıcak suda bekletin. Lahana haşlanırken soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayın. Haşlanmış lahanayı bir kevgir içine alıp süzülmesine izin veriyoruz. Tencereye zeytinyağını koyun, üzerine soğan ve sarımsağı ekleyin, biraz tuz ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun. Biber salçasını ekleyip kavurmaya devam edin. Karalahanayı tencereye alın, fasulyeleri, pirinci ve süzülmüş mısır gevreğini ekleyip karıştırın. Et suyu ve su ekleyin. Lahana çok yumuşayana kadar pişirin. Pişen çorbaya ½ su bardağı sıcak su ile karıştırılmış 1 yemek kaşığı mısır unu, tuz, karabiber ve kırmızı biberi ekleyip karıştırın. Orta ateşte 5 dakika daha kaynatıp sıcak servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]