Karatay Karışık Kızartma – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler

Senem Alaziz bu hafta bize harika bir diyet kızartma tarifi verdi. Bu tarifin nasıl çalıştığını görelim…

Barbekü yazın en güzel yemeklerinden biridir. Patlıcan, kabak, biber, patates, domates sarımsaklı sos ve bol yoğurt. Yazın yenebilecek en lezzetli yemeklerden biridir. Karatay diyetine başladığımdan beri Karatay diyeti yapıyorum yaz günlerinin vazgeçilmezi olan tavayı Karatay usulü pişirmek istedim ama nedense fırsat olmadı. Dün akşam ne yapsam diye düşünürken birden aklıma kızartma geldi!

Bakkalda buldum, patlıcan, kabak, dolmalık biber ve Çanakkale domatesleri tam anlamıyla kızartmak için fazlasıyla yeterliydi. Genellikle annelerimizin bu sebzelerin arasına patatesi de eklediklerini biliyorum ama patates Karatay diyetinde dikkatli yenmesi gereken besinlerden biri olduğu için sıcakken yenildiğinde çok çabuk acıktırır ve kan şekerinizi çabuk yükseltir, bu yüzden patatesleri atlıyorum. Akşam yemeği menüsü olarak üzerine patates kızartması, bol yoğurt ve köfte koymaya karar verdim. Oldukça tok tutuyor ve besin değeri gerçekten yeterince yüksek değil, değil mi?

Aslında yazının başından beri “kızartma” desem de yaptığımız tam olarak “kızartma” değil. Öncelikle çok kızgın yağ ile yapılmaz, fırında pişirilir. Bu konuda “kızartma” demenin bir anlamı yok ama kesinlikle kızartmadan daha lezzetli!

3 küçük patlıcan, 3 küçük kabak ve 10-12 köy biberi için 3 büyük Çanakkale domatesinden sos yaptım. Tüm tutarı istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Biraz zeytinyağı ve istediğiniz kadar sarımsak ekleyebilirsiniz. Biz iki kişi bol yoğurt ve köfte ile bu kadar bitiremedik ama yarısını yiyebildik ve bu akşam yemekle birlikte yine soğuk olarak yiyeceğiz. Ayrıca kullandığım çukura kabak ve patlıcan zar zor sığacağı için biberleri ayrı ayrı pişirdim. İlk deneme olduğu için miktarı ayarlayamamam normal 🙂

Ölçüleri ve malzemeleri liste halinde yazmak gerekirse (4 kişilik):

    3 küçük patlıcan 3 küçük kabak 3 Çanakkale domates 2-3 diş sarımsak yoğurt zeytinyağı çok az tuz

Dediğim gibi miktarları kendiniz ayarlamanız gerekiyor örneğin patlıcan büyükse iki patlıcan yeter, domatesler küçükse biraz daha domates eklemeniz gerekebilir. Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra halka halka doğradım. Shakshuka gibi bir şey yapmak isterseniz patlıcanı küp küp doğrayabilirsiniz. Kabakların da kabuklarını soyup halka halka doğradım. Köy biberleri tamamen büyüdüğü için saplarını kestim ve çekirdeklerini çıkardım. İnce biberleri de sapları yukarı gelecek şekilde koyabilirsiniz. Domatesleri soyup doğradım. Aslında tarif çok basit: Patlıcan, kabak ve biberleri borcam veya tepsiye dilediğiniz gibi dizebilirsiniz. Dilerseniz sadece patlıcan, sadece kabak, sadece biber kullanarak da yapabilirsiniz tabii. Daha sonra bu sebzelerin üzerlerine sıra halinde biraz tereyağı sürün. 220 derecede önceden ısıtılmış fırına sürüp 20 dakika ila yarım saat arası ara sıra kontrol ederek pişirin. Sebzeler yumuşayınca üzerine çiğ domates ve sarımsağı koyup 10 dakika daha fırında bırakın. Dilerseniz pişen patateslerin üzerine biraz tuz serpebilirsiniz. Üzerine yoğurt dökün veya yanında yoğurtla servis yapın.

Birkaç ipucu, patlıcan, kabak ve dolmalık biberin pişme süreleri birbirinden tamamen farklıdır. Biberler çok çabuk pişerken, patlıcan ve kabak çok daha uzun süre birlikte oluyor. Biberleri ve kapalı sebzeleri aynı dine girmedikleri için ayrı ayrı pişirdim ama hit oldu çünkü biberler 10 dakikada, domatesler 5-10 dakikada, patlıcan ve kabaklar da pişiyordu. 20-25 dakikada ben domatesleri o şekilde ekledim. Böylece dilerseniz sebzeleri ayrı ayrı da pişirebilirsiniz.

Gelelim sonuca, patlıcandan pek memnun kalmadım, yavaş piştiği için rengi çok koyu oldu ve patlıcanın kendisi kurumaya başladı. Kabak inanılmaz derecede lezzetli, çok sulu ve kızarmış kabaktan çok daha lezzetli. Ama benim favorim biberdi, biberler kızarmış biberlere göre çok sulu ve lezzetliydi. Domates sosu ile güzeldi, domatesler çok yumuşak değildi, yine de çok yumuşak ve lezzetliydi.

Misafir sofralarında, yazlıklarda, sabah, öğle, akşam mutlaka bol bol pişirilebilen bir yemek yenilebilir. Sarımsağı sevmeyenler domatesin içine sarımsak koymayabilir ama pişmiş sarımsak bu tarife kesinlikle uyuyor. Eylül ayının geldiği ve yazın sonlarına yaklaştığımız bu günlerde geç kalınan bir tarif olduğunu kabul ediyorum. Umarım çok geç olmadan denersiniz, iyi eğlenceler 😉

Chumarly Cinema tarafından hazırlandı ve fotoğraflandı

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın