Konya – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler

Tadım gezimin ikinci durağı ise yıllardır görmek istediğim Konya. Gönül verdiğin emeğin sayesinde HZ. Mevlana’nın şehri Konya’da olduğum için kendimi çok şanslı ve çok heyecanlı hissettim.

İlk gün, takipçilerimden biri olan sevgili Julizar’ın sıcak karşılamasıyla başladı. Gülizar gerçek bir Konya aşığı ve şaka yollu başka bir şehirde yaşamayı düşünüp düşünmediğimi sorduğumda, “Asla!” Oldu. Daha önce birçok kez akrabalarının yanında kalmaya gitmiş olmasına rağmen Konya’ya dönmeyi sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

Gülizar ile ilk durağımız Japon Bahçesi oldu, bu bahçe tam anlamıyla bir anda karşınıza çıkan doğa ve lezzet cenneti. Restoran ve kafede haftanın 7 günü 08:00-23:00 saatleri arasında zengin ve lezzetli açık büfe kahvaltı servis edilmektedir.

Sabah kahvaltısının ardından ünlü Aladdin Tepesi’ne gittik. Dışarı çıktıktan sonra 20 metre yüksekliğindeki tepeden Konya’nın neredeyse tamamını gördüğümde tepeyi seyre daldığım için hayretler içinde kaldım. 5000 yıl öncesine dayanan bu tepenin üzerindeki en önemli eserlerden biri olan Alaeddin Keykubad Camii, Selçuklu mimarisinin Anadolu’daki en önemli örneklerinden biridir.

Oradan Çikrikçiler Çarsisi’na dogru yoneldik ve Murat Kurabiyecide durup daha ben gelmeden siparis edilen Mevlana sekerini aldigim yer 🙂 Bu kocaman beyaz sekerleri yedim mi hatırlamıyorum ama cok begendim düz ve tarih. Çarşı yakın zamanda yeniden düzenlendi. Tüm dükkanlar nostaljik bir hava ile yenilenmiştir. Aradığınız her şeyi kolayca bulabileceğiniz güzel bir pazar.

Etrafta dolaşırken akşam geç olmuştu ve çok seyahat etme dürtüsüyle Azra Etli Ekmek Mangal’ın etli ekmeklerini ve teridelerini tatmak için yola çıktık. Arabashi çorbasıyla başladığımız yemeğe meşhur köfte ve ikramlarla devam ettik. Bayat ekmeklerin yokluğundan beri değerlendirilmesinde kullanılan bir yöntem. Eskiler bayat ekmekleri et suyuyla ıslatıp içine ekledikleri malzemelerle sofraya koyarlardı. Bu yöntem o kadar beğenildi ve beğenildi ki artık piyasada farklı tirit türleri de var. Kebaplı olanı sevdim. Konya’ya yolunuz düştüğünde mutlaka uğrayıp tadına bakmanızı tavsiye ederim.

İkinci gün takipçilerimden sevgili Ayesha ve Ateş Buzz-e-File Hertz ile buluştuk. Mezarını ziyarete gittik. Belki de buraya gitmemizin sebebi tarih boyunca mozolesi yapılmış olan aşçıdır. Tabii biz yokken kendimize de tuzunun bir kısmını aldık.

Ziyaretimizin ardından Konya’nın en sevilen lezzetlerinden biri olan fırın kebabı için Ehil Kebap’a gittik. Fırın Kebabında koyun eti kullanılır ve bunun için boyun ve kollar özellikle tercih edilir. Et, odun ateşinde 6 saat pişirilir, zaman zaman döndürülür. Sunumu çok basit ve lezzetini arttırmak için elle yenmelidir 🙂 Sakarası yemeyi de unutmayın.

Ardından Konya’ya gitmek istememin başlıca nedenleri arasında Hz. Mevlana’nın mezarına doğru yola çıktık. Dünyanın birçok yerinden turist getiren düzinelerce otobüs girişte yol boyunca dizildi. Bitirip müzeyi gezdikten sonra kızlara bir sürprizim olduğunu söyledim.

Onları ünü Konya’nın ötesine yayılan Sumatji’ye götürdü. Restoranın tam adı Somatçı Fihi ma fih… Somatçı sofrayı kuran, kaldıran demektir. Mevlevihanede 18 sofracılık işinin 10’uncusuydu. Yahya ma-fih ise, “içinde ne varsa ondadır” demektir.

Ulaş Şef işinde uzman, sadece yemek yapmıyor, yaptığı her yemeğin tarihini araştırıyor ve olabildiğince az güncelleyerek bizlerle paylaşıyor. Selçuklu mutfağının zamanla bize yabancılaşan tariflerini onun sayesinde tanıma fırsatı buluyoruz.

Birlikte mutfağa girebildiğim için kendimi gerçekten şanslı hissettim. Kendimize kavurmalı tarhana yaptık ve Mevlevi mutfağından bahsettik. Yemekten önce ikram edilen şerbet vinaigrette (sirke, bal ve su ile hazırlanan bir şerbet türü) içtik. Fahi Ma Faih çorbası ve cevizli biberle başladık, incir ve ayvalı etten sonra erişte yedik. Badem helvasını daha önce hiç tatmamıştım, tadını çok beğenmiştim. Yemeğimizin sonunda bize verilen diş kirası günün sürprizi oldu. Yeni tatlar denemeye hazır olmayan Ayesha ve Julizar bile lezzetler karşısında şaşkına döndü. Burada yediğim bir öğün bana yetmedi, fırsat bulursam sırf Somatçı için tekrar Konya’ya gidebilirim 🙂

Maggi ile tatma gezimizin son gününde Mevlana Müzesi yakınındaki Celalattin Perbroğlu Keçe Atölyesi’nde mola veriyoruz. Burada birbirinden güzel keçe ürünleri bulduk ve hatta işlemeli ipek şalların yapımına da şahit olduk.

Etrafta dolaşırken duyduğumuz sakin müzikten sonra Rabbaneh’e girdik. Shams Bey’in çaldığı rubabın muhteşem sesi bizi alıp götürdü.

Son günümüzde Konya’nın meşhur düğün yemeklerini hazırlayan sevgili Ayşe’nin annesinin konuğu olacaktık. Eve gitmeden önce hayatımda gördüğüm en düzenli ve renkli kırtasiye pazarı olan Kadınlar Pazarı’na uğradık. Kuru bamya, küflü peynir gibi birçok malzemeyi oradan aldıktan sonra düğün pilavında kullanacağımız eti almak için Karataş Et’e gittik.

Eve vardığımızda Aisha’nın annesinin ablası tarafından karşılandık ve birlikte hiç vakit kaybetmeden mutfağa girdik ve meşhur düğün menüsünü hazırlamaya başladık. Aslında bu yemekler düğünlerde belirli bir sıra ile gelir. Gelen yine yoğurt ve pirinç çorbası ve bamya ve kabak çorbası ve pilav şeklindeydi. Şerife Abla da bizim için Konya’nın meşhur su böreği ve dolma yaptı. Oturduğumuz masada yemeklerin tadına baktık ve afiyetle sohbet ettik. Geçirdiğimiz 2-3 gün bizi o kadar yakınlaştırdı ki ayrılmakta zorlandık. Sevgili Aicha ve Julizar’a sıcaklıkları ve misafirperverlikleri için tekrar teşekkürler 🙂

İşte sizler için gezdiğim lezzetleri listeliyorum. Konya’ya gittiğinizde uğramayı unutmayın 🙂

Aşk…

Konya Kyoto Japon Bahçesi
Adres: Kosova bölgesi
Vissel Karani Cad. No: 131/a Konya
Tel: +90332261 23 03

fiziksel olarak
Adres: Akçeşme Mh. Mengüç Cd. No:36 Karatay – Konya
Tel: +90 332 351 66 96

Murad Kurabiye Evi
Adres: Çıkrıkçılar Cad. No:10/B Maram – Konya
Tel: +90332351 0444

Et Karataş Piliç
Adres: Akçeşme Mh. sevgili cd No:50/B (kadınlar pazarı arkası)
Tel: +90332352 14 13

Ezra’nın Etli Izgara ve Ekmek
(Kartınızı bulunca ekleyeceğim)

ahil kebap
Adres: Selçuklu Şube: Yazır Mah. Dr.. Halil Oron Cad. Mustas web sitesi.
B Blok 8/D (otogar yanı) Konya
Tel: +90332265 13 65

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın