Merhaba sevgili arkadaşım,
Bu hafta sizlerle mahlepten sonra en çok merak edilen baharatlardan biri olan muskat’ı paylaşmak istedim. Tıpkı mahlep gibi ben de yıllardır muskat kullanırım ama ne zaman bir tarifte kullansam muskat nedir?
Küçük hindistan cevizi olarak da bilinen küçük hindistan cevizi, Asya ve Amerika’nın tropikal bölgelerinde yetişen küçük hindistan cevizi ağacının meyvesidir. Küçük hindistan cevizi olarak adlandırılsa da koku veya yapı bakımından benzer bir yönü yoktur.
Zeytinden biraz daha büyük olan muskat çok güçlü bir aromaya sahiptir. Havanda dövüp kullanabileceğiniz kadar yumuşak değil, bu nedenle ince delikli keskin bir rendeniz olmalı veya öğütülmüş olarak almalısınız. Öğütülmüş olarak alırsanız mutlaka hava almayan bir kapta muhafaza etmelisiniz yoksa kokusu çabuk solacaktır.
Özellikle patates yemeklerinde (patates graten, patates püresi vb.) hindistan cevizini oldukça sık kullanırım ve patatesin lezzetine lezzet kattığını düşünüyorum. Ayrıca et yemekleri, soslar, yumurtalı yemekler ve peynirli tariflerde kullanıldığında güzel kokar.
Beşamel sosu yapmak için sıklıkla kullandığım hindistan cevizini süt ve krema içeren tariflerde kullanırken dikkatli olmak gerekiyor çünkü baharat çok fazla kullanılırsa halüsinasyonlara yol açabiliyor. Hiç aklıma gelmemişti, duymamıştım da ama yazmanın faydalı olacağını düşündüm. Çok fazla kullanırsanız, baskın aroması nedeniyle yemekten hiçbir şey anlayamazsınız, biraz aroma yaymak için yeterlidir.
Eskiden çarşılarda pek görmediğim Muscat, artık büyük çarşıların baharat reyonlarında rahatlıkla bulunabiliyor. Genellikle küçük cam kaplarda satılır. Aktarlardan da alabilirsiniz. Yeni kullanmaya başlıyorsanız 1 denemeniz yeterli olacaktır. Küçük hindistan cevizini rendeleyerek kullanırken en az 8-10 yemeğe ekleyebilirsiniz.
Aşk…
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]