Mayalı kek – Tarifler.net.tr – pratik tarifler

Mayalı börek yapmak, “ya kabarmazsa ya da emeklerim boşa çıkarsa” düşüncelerim yüzünden beni hep rahatsız etmiştir. Son birkaç gündür yaptığım tüm hamur işlerinin başarısı sürekli denemelerime bağlı. Tabii ki her seferinde en kolay ve en başarılı yolu bulmaya çalışıyorum.

Mesela sütte erittiğim mayanın bekleme süresini uzatıyorum. Mayanın sütü köpürtüp en az bir parmakla yukarı kaldırmasını bekliyorum.

Kulak memesi kıvamında olan hamurun üzerini örtüp üzerini bir bezle örterek 20 dakika dinlendirin. Ben pişirmeyi kapta yapıyorum pişirme işlemini yapıp üzerini su ve fırça ile ıslatıp 50 dereceye kadar çevirip fırında neredeyse iki katına çıkana kadar mayalanmasını bekleyeceğim.

Yaş maya alanlar bilir, maya 42 gramlık 4 paket halinde satılır. Yaş maya aldığımda hemen kullanamıyorum, bu yüzden genellikle bir hatta iki paket bozuluyor. Şimdi bunu önlemek için mayayı dondurucuda saklamaya başladım. Böreği yapmadan 2-3 saat önce buzluktan çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Bu sayede mayayı bozulmadan aylarca saklayabiliyorum.

Kek kaçınılmaz olarak ona biraz mayalı bir tat verir. Bunun için kakao veya tarçın ekleyebilirsiniz. Ben üzerine reçel dökerek servis ettiğim için çok az şeker kullandım. Dilerseniz şeker miktarını artırabilirsiniz.

Mayalı kek tarifi malzemeleri

    4 su bardağı un 1 poşet (42 gr yaş maya) 1 yumurta 1 su bardağı süt 50 gr sıvı yağ ½ su bardağı pudra şekeri 1 yemek kaşığı toz şeker

yukarı:

    1 yumurta sarısı 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Kek kalıbını yalamak için:

    1 yemek kaşığı margarin

Mayalı kek tarifi nasıl yapılır?

1 su bardağı oda sıcaklığındaki sütü çorba tenceresine alın. İçine bir yemek kaşığı koyun, mayayı öğütün ve elinizle sütün içinde ezin. Etkinleşmesi için 15 ila 20 dakika bekleyin. Unu karıştırma kabına alıp ortasını elinizle açın. Aktifleştirilmiş mayayı unun ortasına dökün. Maya unu biraz yükseltecektir. Yumurta, pudra şekeri ve margarini ekleyip kulak memesi kıvamında hamur yoğurun. Top haline getirdiğiniz hamurun üzerine un serpip, üzerini bir bezle örtün ve 20 dakika ısıtıcının yanında dinlendirin. Elinizi unlayıp ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Bu küçük bezeleri elinizde yuvarlayın ve yağlanmış kek kalıbına dizin. Bu işlem bitince üzerine fırça yardımıyla su sürüp 50 dereceye ısıttığınız fırında 30 dakika ikinci fermantasyonu gerçekleştirin. Önceden 160 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın