Mento – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler

Merhaba sevgili arkadaşım,

Dernek Yönetim Kurulu’ndan Sevgili Ömer Gürner geçtiğimiz haftalarda Beşdebir-Dir ile Bursa-Bandırma gezisinde bizleri ağırladı. Banvit A.Ş.’nin de Yönetim Kurulu Başkanı’dır. Gezimizin ilk gününü eğitim yetkililerinin katılımıyla Bursa’da bir bilgilendirme toplantısı ile geçirdik. İnsanlar arasında dolaşan bir çok tavuk dedikodusu ile ilgili sorular sorduk ve oldukça tatmin edici cevaplar aldık. İkinci gün fabrika gezisinin ardından Bandırma’daki Banvit kamp alanına giderek Ömer Bey ailesinin kadınlarından miras kalan harika bir tarif olan Tatar Mantısı: Mentü’yü hazırladık. Kullandığımız tarif Ömer Bey’in babaannesine aitti.


İçindeki tavuk yağına rağmen daha önce hiç bu kadar hafif bir mantı yememiştim. Yaptığımız tarif boyutu 15-20 kişilik ama ben tam olarak oradan aldığım tarifi vermek istedim. Dilerseniz tüm ölçüleri yarıya indirerek deneyebilirsiniz.

Hamuru açarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hamurun ortasının kenarlardan daha kalın bırakılmasıdır. Her parçayı eşit şekilde inceltirseniz, mantının yırtılma ihtimali vardır. Mentu çömlekleri veya kazanları Eminönü’nde bulunabilir.

Mantıyı kapatma tekniği bildiğimizden farklı o yüzden videosunu ekliyorum.

Aşk…

Hamuru hazırlamak için:

    5 orta boy yumurta 600 gram un (yumurta başına 120 gram un) tuz

İç harç için:

    1 kilo tavuk eti 1 kilo soğan 500 gram tavuk yağı 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber

Tatar mantısı: Mento tarifi nasıl yapılır?

Yumurtaları teker teker karıştırma kabına alın ve tuz ekleyin. Her bir yumurtaya ortalama 120 gram un ekleyin. Kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun.Hamurun üzerini streç film veya bir bezle örtüp 15-20 dakika dinlendirin. Hamur dinlenirken tavuğu öğütün, soğanı ve tavuk yağını bir kıyma makinesinde birlikte doğrayın. Kıyma makineniz yoksa mutfak robotunda da öğütebilirsiniz. Dinlenen hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar alıp elinizde yuvarlayın ve unlanmış tezgahta açın. 1,5 cm boyunda küçük parçalar halinde videodaki gibi kesip un dolu bir kaba atın. Kestiğiniz parçalardan birini alıp unlanmış tezgahta biraz açın. Daha sonra ortasını kalın bırakıp kenarlarını inceltin ve 7 cm kalınlığında açın. Açtığınız hamurların ortasına tavuklu harçtan bir tatlı kaşığı kadar koyun. Karşılıklı taraflarını üst üste katlayarak videodaki gibi kapatın. Her türlü mantı ile aynı şeyi yapın. Çırak tencerenin dibine ocağa oturtup tencerenin yarısına gelecek kadar su dolduruyorsunuz. Tencerenin diğer katlarına mantıları yan yana dizin. Mantıyı 40-45 dakika kısık ateşte pişirin. Lahana ile servis edilir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın