medyauzmani.com

Nişastalı Patatesli Çıtır Börek (El Yapımı) – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler

Merhaba sevgili arkadaşım,

El yapımı hamur işleri ne kadar zahmetli olsa da hiçbir şey onların yerini kolayca dolduramaz. Sevgili Adele ve ben zaman zaman el yapımı tarifler üzerinde çalışıyoruz. Özellikle bayramlarda sıklıkla yaptıkları yemeklerden biri de nişastalı el yapımı hamur işleridir. Baklava gibi çıtır çıtır oluyor, onu da söyleyeyim 🙂

Aynı işlemlerden geçtiği için bir çeşit tuzlu baklava olduğunu düşünüyorum. Sadece tuzlu harç ekleyip üzerine şerbet dökmüyoruz 🙂 Baklavadan bahsederken videolu el sarması baklava tarifimi de ekleyeyim. Belki ilerde işinize yarar 🙂

Genelde evde ne nişasta varsa onu kullan derim. Bu sefer öyle değil, mısır nişastası kullanmayı unutmayın çünkü hamuru mısır nişastasında yuvarlamak daha kolay. Bezenin boyutu tepsinin boyutuna göre değişecektir. Tepsinin çapı 38 cm olduğu için hamurumuz kabardı. Hacmi azaltabilirsiniz ama bunun yerine farklı hamur işleri veya simit yaparak artan hamurları yaparak dengeyi daha sık bozmayı düşünmelisiniz.

Yapılışından çok fazla resim koymak istemedim çünkü en kısa zamanda bu tarifin videosunu da ekleyeceğim.

Yüklediğim videolardan ilk siz haberdar olmak için youtube kanalıma abone olmayı unutmayın.

Ayrıca tariflerimi benimle Instagram’da paylaşırsanız, fotoğraflarınızı hikayemde paylaşmak isterim.

Aşk…

Nişastalı Patates Böreği (El Yapımı) İçin Malzemeler

    1 su bardağı ılık su 1 su bardağı süt 1 su bardağı ayran 1 çay bardağı sıvı yağ 2 yumurta 1 paket instant maya (10 gr) 2 tatlı kaşığı toz şeker 1 tatlı kaşığı tuz 1 paket kabartma tozu 9 su bardağı un

Hamuru açmak için:

yağlama için:

    200 gram tereyağ, 1 tatlı kaşığı sıvı yağ

içeri:

    6 adet haşlanmış patates 1 adet orta boy kuru soğan Tuz ve karabiber Kırmızı pul biber 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

Patates nişastası ile çıtır hamur nasıl yapılır (el yapımı)

1 su bardağı ılık su ile instant maya ve 2 yemek kaşığı şekeri karıştırın. Bardağın üzerini bir tabakla kapatın ve 4 dakika kabarması için bekleyin. Süt, yoğurt, sıvı yağ ve yumurtayı derin bir kapta karıştırın. Aktif su, 5 su bardağı un, tuz ve kabartma tozunu ekleyip yoğurmaya başlayın. Kalan unu bardak bardak ekleyin ve ele ve kaseye yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini kapatın ve oda sıcaklığında bir saat mayalanmaya bırakın. Patatesleri bol suda haşlayın, soğanı yemeklik doğrayın ve 2 yemek kaşığı sıvı yağda kavurun. Haşlanmış patatesleri kavrulan soğanlara ilave edip ezin. Tuz ve baharatları ekleyin, karıştırın, ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Ekşi mayaları tezgaha alın, gazını alın, toplayın ve mandalina büyüklüğünde 12 parçaya bölün ve bezeyi yuvarlayın. Tezgaha biraz nişasta serpin, ilk bezeyi masadan alın, üzerine biraz daha nişasta serpin ve merdane yardımıyla tepsi büyüklüğünde hamur açın. Yağlanmış fırın tepsisine ilk yufkayı yayın. Üçüncü bezeye de aynı işlemi uygulayıp teker teker tepsiye yayın. Hazırladığınız patatesli harcın üçte birini yufkanın üzerine elinizle parça parça yayın. 3 kat yufkayı 2 kat olacak şekilde açıp patatesli harcın üzerine yayın. Tüm harç ve beze bitene kadar bu işlemi üç kat hamurla tekrarlayın. Son folyo parçasını fırın tepsisine koyun ve istediğiniz büyüklükte kareler halinde kesin. Tereyağı ve sıvı yağı küçük bir kaba alın. Kısık ateşte eritin. Eritilmiş tereyağını hamurların üzerine kaşıkla serpin. Hazırladığınız börekleri önceden 200 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Pişen böreği mutfak tezgahına alıp üzerini bir bezle örtün ve 5 dakika dinlendirin. Sıcak veya ılık servis yapın.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın