Merhaba sevgili arkadaşım,
Sizlerle inanılmaz güzel iki günü paylaşmak için sabırsızlanıyorum 🙂 Yıllar önce öğrenciyken gittiğim Chefschool’da bu sene öğretmen olma zevkini yaşadım. Tarifler.net.tr 9 yaşımdayken ve blogum sadece 4 yaşındayken, hayatımı değiştiren ciddi kararlar aldım. (O günleri ve nasıl hissettiğimi buradan okuyabilirsiniz)
Sınıfa girdiğimde gözleri ışıl ışıl, öğrenmeye hevesli öğrencileri görünce çok heyecanlandım. Muhtemelen uzun zamandır yaşadığım en iyi heyecanlardan biriydi. Evet hayatta hepimiz öğrenciyiz ama yıllar içinde biriktirdiğiniz bilgileri bir öğretmen olarak aktarmak bambaşka bir duygu. İlginç olan, insanları bu kadar zayıf bir şekilde zehirlemesi! Aynı duyguyu tekrar tekrar yaşamak, mutfağa heyecanla giren insanlara yol göstermek için orada olmak istersiniz.
Ayrıca blogumda tüm tariflerimi en ince ayrıntısına kadar paylaşıyorum. Adına layık olması için böyle olması gerektiğini düşünüyorum. Instagram’da sınıfta hazırladığımız börekler çok beğenilince blogda paylaşmaya karar verdim. Evet, bunun ayran ve margarin olduğunu nasıl söylersiniz… Daha önce de söylediğim gibi, bu kadar yağ olmasaydı çörekleriniz bu kadar kabarık olmazdı diyeceğim. Simit böyle yapılır… Tereyağ ile de deneyebilirsiniz tabi ama bu sefer ağır olacak. Bir fırından hamur işi alırsanız, aldığınız zaman katı, susuz yağ içerirler.
Kısacası bu tariften yaklaşık 35-36 adet börek çıkıyor. İlk mayalamadan sonra hepsini yaklaşık 60 gr lık hamur toplarına bölüp içini doldurun, size fazla gelirse pişiremeyeceğiniz için buzluğa atın. En az 3 ay saklayabilirsiniz.
Dondurucudan çıkardığınız malzemeyi oda sıcaklığına getirin, 10-15 dakika daha kabarmaya bırakın ve pişirin.
Bu boyutta yaklaşık 30 hamur işi yapar.
Aşk…
İçerik Tablosu
Pasta tarifi malzemeleri (net ölçülerle)
- 1 kg un 500 gr sıvı yağ 60 gr toz şeker 30 gr tuz 10 gr mahlep 3 yumurta (2 sarısı) 70 gr yaş maya 100-150 gr ılık su Susam ve çörek otu
içeri:
Tatlı börek tarifi nasıl yapılır (net ölçülerle)?
Yaş maya ve suyu bir kapta karıştırıp 2-3 dakika bekletin. Unun yarısını bir karıştırma kabına alın ve üzerine mayalı suyu ekleyin. Unun üzerine eritilmiş margarin veya oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurta akı, süt, tuz ve şekeri ekleyip yoğurun. Hamur toparlanırken unu ekleyin, bu şekilde unun tamamını kullanmış olursunuz. Hamurun elinize çok yumuşak gelmesi ihtimaline karşı, un işlemek için (hamuru toplayıp tezgahta bölerken kullanmak için) yanınızda fazladan bir bardak su bulundurun. Toplanan hamuru tezgahta 5-6 dakika daha yoğurun (maya daha fazla reaksiyona girene kadar) Üzerini streç filmle kapatın ve oda sıcaklığında en az 30 dakika kabarmaya bırakın. Ekşi mayayı hafifçe yoğurup mandalina büyüklüğünde parçalara ayırıp elinizde yuvarlayarak gazını alın. Hazırladığınız bezeyi fazla gevşetmeden elinizle bastırarak açın. Ortasına biraz beyaz peynir koyun ve elinizle ikiye katlayarak kapatın. Pişerken kekin açılmaması için kenarlarını parmaklarınızla sıkıca bastırın. Börekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Üzerine bir bez örterek tepside 15 dakika mayalanmaya bırakın. Kabaran kekin üzerine yumurta sarısını sürün ve çatalla fazla bastırmadan şeritler yapın. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika altın rengi alana kadar pişirin. (arada bir kontrol edin fırından daha hızlı pişebiliyorlar)
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]