Saya Donut Nasıl Yapılır (Katmari) (Yozgat İli)

Yozgat ilinden dışı çıtır içi çıtır çıtır olan Saya topuzu (katmeri) tarifi için önce hamuru yoğuruyoruz.

Bir kapta su, süt, tuz ve yumurta beyazını çırpma teli ile çırpın

Unu azar azar ekleyerek kabartma tozunu ekleyip kulak gibi yumuşak bir hamur yoğuruyoruz.

Bulduğumuz hamurdan 8 adet aynı bezeyi alıp üzerini beyaz bir bezle örtüp 15 dakika dinlendiriyoruz.

Margarin veya tereyağını eritip bekliyoruz.

15 dakika sonunda hamuru tek tek kek tabağı büyüklüğünde açıyoruz.

Yağlı kağıt serili bir tabağa sardığımız ilk hamuru alıyoruz. Üzerine 3 yemek kaşığı sıvı yağ koyup fırça yardımıyla hamurun üzerine eşit şekilde yayın. İlk hamurdan bir hamur daha alıp tekrar yağlıyoruz. 4 adet yufka üst üste konur üzerine herhangi bir şey kullanmıyoruz. Yağlanmış bir kapakla örtün ve 15 dakika bekletin.

Diğer 4 bezeyi de aynı şekilde üst üste koyuyoruz. Bu şekilde 2 çörek alıyoruz

15 dakika sonunda hamuru düz bir zeminde elimizle çekerek açıyoruz. Merak etmeyin uyumadan çok güzel açılıyor.

3 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin ve hamurun ucundan başlayın ve ovalayın. Çiçek şekline getirip 15 dakika daha dinlendiriyoruz.

Daha sonra yağlı kağıt üzerinde elimizle açıyoruz,

Yumurta sarısını yıkayıp çatalla şekillendirin

Üzerine çörek otu serpip 200 derecede altın sarısı olana kadar pişirin.

Yozgatlı Saya topuz hazır

yemek ister misin 😋

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın