Merhaba sevgili arkadaşım,
Geçen hafta sonu okulda ekşi maya üzerinde çalıştık. Dünya mutfağında önemli yeri olan birçok ekmek yaptık. Biraz Bretzel, Brioche, Kugelholf… Ekmek makinesinde denediğim tarifleri elle çırpmak için güzel bir tabirdi.
Günler geçtikçe konular ve tarifler ağırlaşmaya başladı. Tabii sınavlarda bizim için daha da zorlaştı. Bu hafta pasta testim var. Öğrendiğimiz temel bilgilere dayanarak yaratıcı bir şeyler hazırlamamızı isteyecekler. peki bana şans dileyin 🙂
Bu hafta Usla’da geçirdiğim günlerden sizler için seçtiğim tarif Simit… Amerikan Simidi olarak da bilinen ama bizim açılışımıza çok benzeyen bir tarif. En önemli özelliği ise son fermantasyondan hemen sonra fırınlanmadan önce kısa bir süre kaynar suda kaynatılarak üzerinde ince, parlak bir kabuk oluşmasıdır.
Aslında, güçlü bir karıştırıcınız varsa, o zaman hazırlamada bir sorun yoktur. Elde yoğuracaksanız ilk önce mikser ile yoğurmanızı daha sonra elle yoğurmaya devam edip hamuru toparlamanızı tavsiye ederim.
Dinlenme, ekmeğin hafif ve elastik olması için çok önemlidir. Yoğururken ve dinlendikçe güçlenir, şiştikçe hafifler.
Bu çok hafif ekmeği tatlı veya tuzlu dolgularla servis edebilirsiniz. Dilerseniz hamuru haşladıktan hemen sonra fırına vermeden önce susam, deniz tuzu veya kızarmış haşhaş tohumu ile süsleyebilirsiniz.
Not: mL hacmi karıştırılmamalıdır. Boş bir teraziye küçük bir kap koyup içine sıvılar koyarak gram olarak ölçebilirsiniz. Mililitre yerine terazide bu şekilde ölçüm yapıyorum.
Dara: Bir şeyin konulacağı kabın ağırlığıdır. Dijital terazilerdeki Dara düğmesi bunu yapar.
Aşk…
İçerik Tablosu
ekmek tarifi malzemeleri
- 250 gr un 5 gr tuz 50 ml süt 15 ml su 25 gr bal 10 gr yaş maya
Macunu kaynatmak için:
Ekmek tarifi nasıl yapılır?
Un ve tuzu derin bir karıştırma kabında karıştırın. Yaş mayayı 15 ml suda öğüterek eritin. Yoğurma kabına süt, bal ve suda eritilmiş mayayı ekleyin ve hamuru kaba yapışmayıncaya kadar yoğurun. (Mikserli olanlar palet başlığı ile 1 dakikada yoğurabilirler.) Yoğurduğunuz hamuru hafif unlanmış tezgaha alın, bir iki kez yoğurun, üzerini bir bezle örtüp 30 dakika dinlendirin. Dinlenen ve kabaran hamuru rulo haline getirin ve 6 eşit veya eşit parçaya bölün.> Böldüğünüz her parçayı elinizle yuvarlayın ve üzerine bir bez koyarak 20 dakika mayalanmaya bırakın. Mayalanan parçalardan biri 8-10 cm çapında rulolar haline getirilerek ekmek şeklini veriyoruz. (Yapışmakta zorluk çekiyorsanız kenarlarını bir miktar su ile ıslatabilirsiniz. Haşlama sırasında açılabileceği için hamurun yapışması önemlidir.) Şekil verdiğiniz kekleri fırın tepsisine dizin. Üzerini bir bezle örtüp 15 dakika daha mayalanmaya bırakın. Suyu ocakta kaynatın ve ısıyı azaltın. (Halka kıvamında:) Ekşi mayayı suya batırın ve 1 dakika kaynatın. Haşlanan hamurları süzgeçten geçirip fırın tepsisine alıyoruz. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 12-15 dakika pişirin. Sıcak veya soğuk servis yapın.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]