Sushi – Tarifler.net.tr – Pratik Tarifler

Birkaç ay önce Devletşah ve Kikkoman’ın davetlisi olarak Mutfak Sanatları Akademisi’ndeydik. Detaylı bir yazı hazırlamak istediğim ve çoğunlukla meşgul olduğum için uzun zamandır bu konuyu paylaşma fırsatım olmadı.

Kikkoman’ın Suşi Şefi Kiyoshi Hayamizu’nun rehberliğinde Suşi, Soya Soslu Japon Sebze Çorbası, Teriyaki Somonu, Levrek Carpaccio gibi en sevilen ve beğenilen Japon yemeklerini hazırladık. Bugünkü konumuz suşi ve diğer tarifleri de yakın zamanda sizlerle paylaşmayı umuyorum.

Suşi, pirinç pilavı, sebzeler, çiğ veya buharda pişirilmiş balık, yengeç, ahtapot, karides ve yine Japonya’ya özgü deniz yosunu yapraklarına (nori) sarılarak hazırlanan bir Japon yemeğidir.

Kabarık rulo yerine california roll ve nigiri’yi tercih ederim. California roll aslında oldukça asimile edilmiş bir suşi, şef Kiyoshi Hayamizu, bu tarifin Amerikalılar sayesinde geliştirildiğini, aslında onların kültürlerinde böyle bir suşi olmadığını açıkladı. Yani tat olarak bazı değişikliklere uğramıştır.

Evde suşi yapmak istiyorsanız ve çiğ balık kullanacaksanız hijyene dikkat etmeniz gerekiyor. Taze veya dondurulmuş olduğundan kesinlikle emin olduğunuz balıkları tercih etmelisiniz. Balığı yapacağınız tezgahı da iyi temizlemelisiniz.

Suşi et yerine sadece sebze kullanılarak da hazırlanabilir. Hardalla yapılan wasabi ve soya sosu yeşil macun kıvamında sıcak servis ediliyor. Sıcak bir Japon içeceği olan sake veya yeşil çay da istek üzerine suşi ile servis edilebilir.

Suşi çubuklarla veya elle yenilebilir, ancak çatal bıçak kullanılmaz.

Bir parça nori yani yosun yaprağından 6 adet suşi çıkıyor. Size verdiğim tarifi buna göre değiştirdim. Dilerseniz miktarı orantılı olarak arttırabilirsiniz.

Yazı çok uzadığı için California Roll tarifini tekrar paylaşacağım.

Suşi yapımında kullanacağınız malzemeleri Macrocenter veya Gurme.net’ten temin edebilirsiniz. Aşk…

Suşi tarifi malzemeleri

    1 nori (yosun yaprağı) 1 kase suşi pirinci 1 ince dilim somon füme veya ton balığı 2 ince dilim salatalık 1 kase pirinç sirkesi 1 çay kaşığı wasabi 1 çiseleyen susam soya sosu, servis için

Suşi tarifi nasıl yapılır?

1- Noriyi (yosunlu kağıt) streçle kaplı bir bambu hasırın üzerine parlak tarafı alta gelecek şekilde yatırın ve pirinç sirkesi ile hafifçe ıslatın.

2- Ellerinizi sirkeli suyla ıslatın ve hazırladığınız suşi pirincinden bir parça alın. Pirinci resimdeki gibi yosun üzerine eşit şekilde yayın ve üstten bir parmak boşluk bırakın. (Parmak uçlarınızı pirinç sirkesiyle ıslatırsanız elinize yapışmaz)

3- Yaydığınız pirincin üzerine wasabiyi yayın. Wasabi kullandığınız kısma ince dilimlenmiş somon ve salatalıkları yerleştirin ve salatalıkların üzerine susam serpin.

4- Bambu halının size bakan tarafını hafifçe kaldırıp çok fazla çekmeden bıraktığınız parmak aralığına kadar yuvarlayın.
5- Bırakmış olduğunuz parmak aralığına geldiğinizde bambu ucu hafifçe kaldırın ki iki ışık dışarı çıksın.

6- Hazırladığınız ruloyu 6 eşit parçaya bölün ve servis tabağına alın. Soya sosu veya zencefil turşusu ile servis edilir.

Suşi pirinci

Suşi tarifi malzemeleri

    1 su bardağı suşi pirinci 3 yemek kaşığı pirinç 1,5 su bardağı sıcak su 3 yemek kaşığı pirinç sirkesi 1 tatlı kaşığı toz şeker ½ çay kaşığı tuz

Suşi tarifi nasıl yapılır?

Pirinci 5-6 nişastanın suyu iyice süzülene kadar yıkayın. Yıkanan pirincin suyunu süzün (20 dakika tamamen suyunu çekene kadar bekletin. Süzülen pirinci tencereye alıp üzerine sıcak su ekleyin ve yüksek ateşte kaynayana kadar pişirin. Kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. 15 dakika kapağı kapalı olarak dinlendirin.Kapağı kapalı bir tencereye alıp kısık ateşte sirke,tuz ve şeker eriyene kadar karıştırarak pişirin,bu karışımı mayalanmış pirincin içine dökün ve yavaş yavaş karıştırın ( pirinci ezmeden).

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın